Societatea Timişoara se opune numirii unei străzi după Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea de pe strada Paris nr.19, unde a copilărit Sergiu Nicolaescu
Clădirea de pe strada Paris nr.19, unde a copilărit Sergiu Nicolaescu

Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, susţine că a primit o solicitare din partea unor timişoreni ca o stradă să poarte numele lui Sergiu Nicolaescu, având în vedere că regizorul a copilărit în Capitala Banatului. Iniţiativa nu este deloc pe placul societăţilor civile din oraşul care s-a considerat mereu unul anti-comunist.

Dan Diaconu nu a dezvăluit numele celor care au solicitat ca o stradă din Timişoara să primească numele regizorului Sergiu Nicolaescu, cunoscut pentru activitatea sa de propagandist al regimului naţional-comunist.

Viceprimarul susţine însă că nu e de competenţa lui să dea nume de străzi.
 

„Nu dau eu dau denumiri străzilor. Există o solicitare din partea unui grup de cetăţeni care va fi înaintată comisiei de specialitate care se ocupă cu acest lucru. Aceasta va lua o decizie, după care, dacă există un aviz favorabil, se supune votului Consiliului Local”, a declarat Dan Diaconu. 

Ciudat este că cererea a venit într-un moment în care activităţile din Primăria Timişoara nu s-au realuat după concediul de Anul Nou. 

Timişoara se consideră un oraş anti-comunist, demonstrat prin numeroase acţiuni împotriva regimului de-a lungul istoriei, care au culminat cu Revoluţia din 1989, cât şi prin lupta bănăţenilor din anii 90 împotriva găştii lui Ion Iliescu, din care a făcut parte şi Sergiu Nicolaescu. 

Astfel că numirea unei străzi după Sergiu Nicolaescu nu poate fi acceptată de reprezentanţii societăţii civile din oraş.

"A fost omul de propagandă al lui Ceauşescu, realizând un <Hollywood roşu>"

Societatea Timişoara, cea mai puternică portavoce civică, se va reuni astăzi pentru a stabili un plan de bătaie pentru a opri iniţiativa celor care vor să-l omagieze astfel pe regizorul care a murit la sfârşitul săptămânii trecute.

Nu discutăm despre talentul de regizor al lui Sergiu Nicolaescu, pentru că nu suntem specialişti. Dar trebuie să avem în vedere toate mistificările legate de Revoluţie, de care s-a ocupat el, şi de sprijinul pe care l-a acordat guvernului pucist de la Bucureşti, condus de Ion Iliescu.

Despre trecutul lui din perioada comunistă se ştie, el a fost un privilegiat al regimului. A fost omul de propagandă al lui Ceauşescu, realizând un <Hollywood roşu>. Astăzi vom avea o şedinţă la societate, în urma căreia vom da un comunicat”, a declarat Daniel Vighi, vicepreşedintele Societăţii Timişoara.

„Suntem datori timişorenilor care au făcut ceva pentru oraş”


Consilierul local Adrian Orza, fostul viceprimar al Timişoarei, este unul din cei mai înverşunaţi adversari ai celor care vor o stradă după numele regizorului.

„Vrem să ştim cine sunt persoanele care au solicitat acest lucru, care contribuie la agenda culturală şi morală a oraşului. Să îi cunoaştem, pentru că bănuiesc că sunt importanţi de vreme ce s-au grăbit să solicite acest lucru când primăria era închisă”, a declarat Adrian Orza.

Orza susţine că Timişoara a rămas datoare faţă de numeroase personalităţi locale care s-au făcut remarcaţi prin activităţile lor în toată Europa şi au adus beneficii oraşului, dar pentru care nu s-a găsit o stradă.

Plecând de la premiza că acum 23 de ani la Timişoara a fost o revoluţie anti-comunistă, e o mare prostie să numeşti o stradă după cineva care a susţinut şi a contribuit la promovarea acelui regim. Să păstrăm o anumită decenţă, pentru că efectele regimului îl resimţim şi azi prin prisma <omul nou>.

Nu e normal să intrăm în trendul culturii de televizor care ne sufocă viaţa, doar pentru că face rating. Deocamdată am rămas datori faţă de timişorenii care au făcut multe pentru acest oraş”,  mai spus Adrian Orza.

Plăcuţă pe casa de pe Paris nr.19

Sergiu Nicolaescu s-a născut în 1930 la Târgu Jiu, dar s-a mutat cu părinţii la Timişoara când avea cinci ani. Acesta a coplărit pe strada Paris, iar şcoala l-a făcut la CD Loga. A părăsit definitv Timişoara la 17 ani. 

Viceprimarul Dan Diaconu a fost deja de acord cu montarea unei plăcuţe comemorative pe casa de pe strada Paris nr.19, unde a locuit Sergiu Nicolaescu. 


„Urmează să stabilim textul şi momentul în care o vom pune, în maximum două săptămâni”, a spus Diaconu. 

Scriitorul Marcel Tolcea: „Nicolaescu a fost un rapsod al naţionalismului ceauşist, un falsificator al istoriei româneşti din anii de după 1944”


Regizorul timişorean Florin Iepan: "Moartea lui Sergiu Nicolaescu reprezintă dispariţia epocii naţional-comuniste"

VIDEO Sergiu Nicolaescu a dezvăluit, în 1990, operaţiunea prin care s-au furat cadavrele celor omorâţi la Timişoara

Nicu Covaci tună şi fulgeră împotriva lui Sergiu Nicolaescu: „Nu am să-l iert în vecii vecilor pe acest hoţ”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite