Sentinţă în cazul celei mai violente furtuni din România ultimilor ani: vijelia nu este considerată caz de forţă majoră

Sentinţă în cazul celei mai violente furtuni din România ultimilor ani: vijelia nu este considerată caz de forţă majoră

Urmare a furtunii din 17 septembrie 2017 de la Timişoara FOTO Arhivă

Două instanţe au stabilit că furtuna din 17 septembrie 2017, care a omorât cinci oameni numai în Timiş şi a provocat daune materiale de milioane de lei, nu poate fi considerată un caz de forţă majoră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una din cele mai violente furtuni din România ultimilor ani a avut loc în 17 septembrie 2017. Timişoara a fost atunci grav afectată de fenomenele meteorologice. Cinci oameni din Timiş, opt din toată ţara, şi-au pierdut viaţa, 137 de persoane au fost rănite, iar mai multe maşini şi clădiri au fost afectate.  Pagube materiale a suferit şi proprietarul unei maşini. Autoturismul a fost avariat de o bucată de tablă desprinsă de vânt de pe acoperişul unui bloc.

Pagubele suferite de proprietarul maşinii au fost calculate la aproximativ 8.700 de lei. Pentru că asociaţia de proprietari a refuzat să îi achite daunele solicitate, proprietarul maşinii a deschis acţiune în instanţă. În cadrul procesului, asociaţia de proprietari s-a apărat, susţinând că furtuna a fost una deosebit de puternică, fiind un caz de forţă majoră. Atât Judecătoria Timişoara, cât şi Tribunalul Timiş au decis, însă, că furtuna din 17 septembrie de la Timişoara nu a fost un caz de forţă majoră.

Tribunalul reţine că furtuna din data de 17.09.2017 , care a provocat căderea  bucăţii de tablă peste autoturismul reclamantului intimat  nu are caracter imprevizibil şi absolut invincibil şi inevitabil. (…) Furtuna din data de 17.09.2017 analizată ca şi caz de forţă majoră a avut aspectul unei furtuni  specifice anotimpului cald când creşterea bruscă a temperaturii este urmată de episoade de vânturi puternice cu descărcări electrice. Practica judiciară constată a  constatat că nu reprezintă un caz de forţă majoră alunecările de teren frecvente, ploile torenţiale şi furtunile din timpul verii, viscolul şi îngheţul din timpul iernii, intensitatea acestor fenomene nefiind de natură a le cataloga ca fiind imprevizibile. Aşadar Tribunalul reţine că furtuna din data de 17.09.2017 care a provocat căderea  bucăţii de tablă ce a avariat autoturismul reclamantului intimat  nu poate fi considerată un caz de forţă majoră în condiţiile în care furtunile cu intensificări de vânt şi descărcări electrice sunt specifice verii, intensitatea acestora nefiind de natură a le cataloga ca fiind  imprevizibile”, se arată în setinţa Tribunalului Timiş care poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările