Se va relua transplantul de rinichi la Timişoara. Proiect de 1,2 milioane de euro. Au trecut 12 ani de la suspendarea acestor proceduri medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul transplant renal la Timişoara a fost efectuat în anul 2006, pentru că după intrarea României în Uniunea Europeană nu au mai fost respectate condiţiile.

După 40 de ani de la primul transplant renal efectuat la Timişoara, care era al doilea din ţară (după cel de la Bucureşti), se va reînfiinţa Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Judeţean. Astăzi, reprzentanţii Spitalului Judeţean şi ai Consiliului Judeţean Timiş au semnat contractul în valoare de 1,2 milioane de euro, cu firma care a câştigat licitaţia pentru amenajarea secţiei de Urologie şi al compartimentului pentru transplant renal. 

„Pacienţii vor beneficia de condiţii deosebite de cazare şi tratament de activitate medicală din partea specialiştilor de la secţia de Urologie. Iar datorită reluării transplantului renal, cei care necesită această procedură medicală vor putea fi operaţi la Timişoara, cât mai aproape de casa lor. Vom fi mândri de ceea ce va reprezenta transplantul renal la Timişoara peste doi ani de zile”, a declarat managerul spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina. 

Secţia de Urologie este singura din Spitalul Judeţean care nu a beneficiat de un proces de renovare-modernizare completă. Finalizarea licitaţiei a fost tergiversată vreme de trei ani, datorită numeroaselor contestaţii care au fost depuse. 
 

„În circa un an şi jumătate clinica va fi modenizată în proporţie de 100 la sută. Va reprezenta cea mai modernă unitate de Urologie din întreaga ţară, pentru că proiectul este la nivelul cenrinţelor Uniunii Europeana din anul 2015”, a mai declaratr Craina.
 

Transplantul a fost oprit pentru că nu mai respecta normele din U.E.

Ultimul transplant renal la Timişoara a fost efectuat în anul 2006, pentru că după intrarea României în Uniunea Europeană nu au mai fost respectate condiţiile. Medicul Adalbert Schiller, este unul dintre cei mai vechi specialişti în nefrologie.
 

„În lumea modernă este de neconceput ca o unitate de nefrologie şi urologie să nu fie completată de o unitate de transplant. În perioada în care s-a pornit transplantul, eu eram proaspăt absolvent al universităţii. Profesorul Drăgan şi profesorul Bordoş şi echipa lor făcea la Timişoara al doilea transplant din România şi primul transplant pe donor cadaveric. Sunt priorităţi pe care le-am exploatat moderat, fără un număr foate mare de transplanturi, dar constant, pentru că în ultima perioadă de timp necesităţile de modernizare şi lipsa unei părţi de personal ne-a făcut să ne oprim. Dar acum vrem să readucem Timişoara pe harta transplantului din România, de data asta într-un sistem cât se poate de modern şi de competitiv”, a declarat Adalbert Schiller.
 

Compartimentul de Transplant, care va fi făcut de la zero
 

Spitalul va începe demersurile pentru obţinerea acreditării, iar între timp se vor efectua lucrările de modernizare şi amenajare. Şeful secţiei de urologie, Alin Cumpănaş.
 

„Acest proiect vizează reabilitara şi modernizarea în totalitat a Clinicii de Urologie. Noi ocupăm etajul cinci al Spitalului Judeţean. Avem 85 de paturi. Acest proces de modernizare are două componente: Compartimentul de Transplant, care va fi făcut de la zero, şi reabilitarea secţiei. Patologia este extrem de numeroasă şi complexă. Fiind clinică universitară, suntem singurii din zona de vest, foarte multe cazuri complexe ni se adresează, cazuri care nu au rezolvare în altă parte. Condiţiile dintr-un compartiment de transplat trebuie să fie mult peste cele dintr-o secţie chirurgicală obişnuită, pentru că foarte uşor poţi avea infecţii, complicaţii post-operatorii care îţi pot compromite rezultatul chirurgical”, a declarat Alin Cumpănaş.
 

În acest moment, singurul centru din România unde se efectuează transplant renal este la Bucureşti, recent fiind închis şi centrul de la Cluj.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite