Reprezentanţă auto obligată să îi achite daune uriaşe unui client cu BMW X6. Maşina a luat foc în timpul unui drive test

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina a luat foc în timp ce era testată după o reparaţie în reprezentanţă FOTO Shutterstock
Maşina a luat foc în timp ce era testată după o reparaţie în reprezentanţă FOTO Shutterstock

O reprezentanţă auto din Arad a fost obligată să îi achite unui client daune de 70.000 de euro pentru că, după ce a fost reparată şi a fost scoasă pe traseu pentru teste, maşina, un BMW X6, a luat foc. Sentinţa nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Arad, firma Cidiem Aredamente a dat în judecată Automobile Bavaria (reprezentanţa BMW din Arad), cerând daune de zeci de mii de euro pentru o maşină BMW X6 arsă în timp ce era în custodia reprezentanţei pentru reparaţii.

În proces, firma reclamantă a arătat că în 7 ianuarie 2019 a dus maşina la reprezentanţă pentru „operaţiuni de constatare a defecţiunilor maşinii şi remediere a acestora”. A doua zi, după ce maşina a fost reparată, un angajat al reprezentanţei a scos-o pe şosea pentru teste, în timpul cărora a luat foc, fiind distrusă în proporţie de 90 la sută.

Procesul pentru daune

În instanţă, firma care deţinea maşina a arătat că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Automobile Bavaria pentru a-i achita contravaloarea maşinii, „dar aceştia şi-au declinat răspunderea în ceea ce priveşte producerea prejudiciului, reclamantei”.

„Având în vedere faptul că reclamanta este lipsită de folosinţa acestui autoturism a procedat la închirierea unui alt autoturism pentru folosinţa căruia a achitat până acum (n.r. ianuarie - septembrie 2019) suma de 32.535 euro pe care o pretinde de la pârâtă”, s-a mai arătat în procesul prin care s-a cerut reprezentanţei BMW să achite contravaloarea maşinii, dar şi costurile plătite de firmă pentru închirierea altei maşini.

Apărarea Automobile Bavaria

În procesul de la Tribunalul Arad, reprezentanţa BMW s-a apărat arătând că „producerea incendiului nu se datorează intervenţiei reprezentanţilor săi, întrucât defecţiunile remediate nu au legătură cu cauza producerii incendiului”.

„Nu exista nici o legătură de cauzalitate între acţiunile de reparaţie ale angajaţilor pârâtei şi prejudiciul produs”, s-a apărat reprezentanţa auto în proces. Automobile Bavaria a mai arătat în instanţă că firma reclamantă s-a adresat societăţii de asigurare care a concluzionat, în urma unei expertize, că „declanşarea incendiului nu are nicio legătură cu reparaţiile pârâtei, concluzia expertizei fiind că iniţierea procesului de combustie s-a datorat, cel mai probabil, funcţionării anormale (avarie accidentală a circuitului de presiune la caseta de direcţie) a servodirecţiei automobilului”.

„O posibilă cauză, deşi mai puţin probabilă, a putut fi scurgerea de lichid de răcire din blocul de valve ce comandă încălzirea habitaclului”, s-a mai apărat reprezentanţa auto. Tot în instanţă, reprezentanţa BMW a arătat că firma reclamantă nu a făcut nicio dovadă a modului în care a calculat lipsa de folosinţă a autoturismului.

Daunele pentru lipsa de folosinţă mai mari decât valoarea maşinii

În urma procesului, Tribunalul Arad a admis în parte cererea firmei reclamante, obligând Automobile Bavaria să achite 15.000 de euro contravaloarea maşinii şi 57.000 de euro lipsa de folosinţă a maşinii în perioada  ianuarie 2019 - februarie 2020 şi în continuare până la data achitării integrale a despăgubirii.

„Incendiul s-a datorat montării incorecte a conductei de presiune care face legătura cu linia de presiune a sistemului de alimentare. Această concluzie se coroborează şi cu cele din procesul-verbal de intervenţie (n.red. al pompierilor), în sensul că incendiul s-a produs iniţial în compartimentul motor, cauza fiind aprinderea vaporilor de combustibil datorită montajului incorect a injectorului înlocuit”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad, care nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Automobile Bavaria nu a răspuns solicitării „Adevărul” de exprimare a unui punct de vedere până la publicarea articolului. La rândul lor, reprezentanţii firmei reclamante nu au putut fi contactaţi, numărul de telefon al firmei de la Registrul Comerţului fiind închis.

UPDATE ORA 18.30: La scurt timp după publicarea articolului, Automobile Bavaria a transmis un punct de vedere pe care îl vom reda integral:

„În primul rând vă mulţumim pentru solicitarea unui punct de vedere pentru realizarea articolului referitor la dosarul soluţionat în prima instanţă de Tribunalul Arad.

După cum aţi precizat, este vorba de o soluţie în prima instanţă, care va fi atacată în termenul legal la Curtea de Apel Timişoara.

Publicaţia pe care o reprezentaţi a fost încă de la început exponenta unui jurnalism de calitate, aşa încât suntem convinşi ca poziţia noastră de a nu lansa în presa opinii sau puncta de vedere pe o speţă care face obiectul unor acte de justiţie încă nefinalizate, va fi interpretată corect.

Având în vedere faptul că este un dosar care se află încă în curs de soluţionare la o instanţă superioară, avem rugămintea să aşteptaţi soluţia finală a instanţei.

Prin publicarea unor speţe juridice, înainte de finalizarea acestora printr-o decizie finală pronunţată de către instanţele superioare de judecată, se creează o imixtiune indirectă asupra actului de justiţie, care poate cauza prejudicii serioase părţilor în proces şi acest aspect va trebui soluţionat tot în justiţie.

De aceea insistăm să nu daţi curs intenţiei de a publica articolul referitor la acest dosar, până când nu se soluţionează definitiv dosarul de către instanţele superioare de judecată, în caz contrar fiind nevoiţi sa ne apărăm dreptul la un proces corect şi echitabil prin toate formele juridice permise de lege.

După finalizarea procesului si publicarea sentinţei definitive, va stăm la dispoziţie cu detalii referitor la acest caz”.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un inginer român din Germania spulberă mitul maşinilor second-hand cu kilometri puţini: „Ce motiv ar avea cineva să vândă la un preţ substanţial mai mic?“

Cum se laudă un şmecher că dă înapoi kilometrajul maşinilor second-hand: „Dacă are mai mult de 250.000 îi dau înapoi“ AUDIO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite