Renaşterea Parcului de la Bazoş din bani de la francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câteva luni, a demarat reamenajarea Parcului Dendrologic de la Bazoş, graţie unei iniţiative a Asociaţiei Culturale Kratima din Timişoara şi cu sprijinul Ambasadei Franţei în România.

Parcul dendrologic Bazoş este în prezent singura bază recreativă amenajată din zona periurbană a Timişoarei și reprezintă un obiectiv naţional de importanţă deosebită, datorită colecţiei sale de arbori şi arbuşti din mai multe continente. Situat în apropierea localităţii Bazoşu Nou, la 20 de kilometric de Timişoara, a fost amenajat în anii 1909-1914 pe domeniul familiei Ambrosy, care avea acolo un castel, sub conducerea apreciatului peisagist german Franz Von Engerhord, directorul grădinii botanice din Düsseldorf.

Cu câteva luni în urmă, Asociaţia Culturală Kratima din Timişoara era câştigătoare a unei licitaţii lansate de Ambasada Franţei în vederea selecţionării celui mai inovator proiect în materie de prezervare a patrimoniului peisager.

“Proiectul propus de noi avea drept ţintă demararea reamenajării Parcului Dendrologic de la Bazoş, arie naturală protejată extrem de importantă în menţinerea echilibrului ecologic în judeţul Timiș. Proiectul a demarat în decembrie 2011, cu vizita la Timişoara a lui Christophe Felder, director al Arboretului francez „Arbofolia”. Un protocol de înfrăţire între parcul francez şi parcul de la Bazoş a fost semnat cu această ocazie”, a spus Camelia Mingasson, președintele Kratima.

Au fost prevăzute acţiuni precum curăţarea unei arii pilot în cadrul parcului, identificarea unor circuite de vizitare, amenajarea unor alei, indicarea principalelor specii protejate și organizarea unor acţiuni culturale în cadrul parcului.

Stejari de 160 de ani

Castelul familiei Ambrosy a fost distrus în 1918, iar apoi, în 1934, întreaga proprietate a fost cumpărată de „Casa Autonomă a Pădurilor", devenind parc dendrologic, sub auspiciile Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice.

Parcul dispunea de 194 specii de arbori şi arbuşti. Începând din 1937 s-a trecut la îmbogăţirea colecţiei, în special pe baza schimburilor intemaţionale de seminţe, ajungând în prezent la peste 1.100 specii. Suprafaţa parcului este de 60 hectare, care cuprind pădure natural de steja cu vârste până la 160 de ani, specii nord-americane, specii asiatice și alte origini.

În duminicile frumoase, se înregistreazâ 3-400 vizitatori, dar au existat şi zile cu peste 1.000 de vizitatori.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite