Război pentru o sală de cinema de 2,5 de milioane de euro. Vezi cine face bani de pe urma cinematografului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala în care funcţioneză Filarmonica Banatul a fost atribuită Regiei Autonome a Filmelor, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. RADEF vrea să vândă 150 de săli şi grădini de vară, pentru a investi în 33 de cinematografe 3D în toată ţara.

Pentru a treia oară în decurs de cinci ani Sala Capitol devine minge de ping-pong între Primăria Timişoara, cea care a construit clădirea şi a oferit-o celor de la Filarmonica Banatul, şi RADEF. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, peste 150 de cinematografe şi grădini de vară din ţară revin Regiei Autonome a Filmelor, care vor să valorifice multe dintre aceste spaţii. Proiectul lor este construirea a 33 de săli mici pentru proiecţii de filme româneşti.


image

Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, spune că a participat la o veritabilă luptă de gherilă, la Bucureşti. Printre cei mai înverşunaţi susţinători ai RADEF sunt două personaje cu origini din Timişoara. „Sergiu Nicolaescu, şeful Comisiei de Cultură din Senat, mi-a zis că nu va ţine cu filarmonica. El spune că, pe vremea când locuia la Timişoara, la Capitol era cinematograf. Radu F. Alexandru, un alt timişorean, mi-a spus că va cere ca sala să revină la RADEF. Noi vom căuta o cale pentru a se face o excepţie de la ordonanţă”, a declarat Gârboni. Interesul pentru spaţiul din centrul timişoarei este enorm.



Regii falimentare

image

Sala Capitol are o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, iar grădina de vară, aproximativ  8.500 metri pătraţi. Un simplu calcul arată că la un preţ de 250 de euro pe metru pătrat, RADEF ar putea să se îmbogăţească cu 2,5 de milioane de euro. „Este clar sunt interese imobiliare. RADEF este o regie falimentară, cu datorii de 164 miliarde de lei. Ei vor să scoată bani din orice”, a mai spus Gârboni. Acesta este nemulţumit că în perioada litigiului nu a putut depune mai multe proiecte europene, printre care şi "Centrul Euroregional de Turism Cultural". Filarmonica Banatul se poate lăuda cu 150 de ani de stagiune la Timişoara, 11 proiecte europene câştigate şi săli pline la concerte. "Acest litigiu ne opreşte să facem orice investiţie. Nici măcar să zugrăvin nu putem", a adăugat directorul Filarmonicii Banatul.

"Nu vreau să dau afară Filarmonica Banatul"

Marius Iuraşcu, directorul RADEF, a declarat că nu doreşte să scoată Filarmonica din sala Capitol. „Nu vreau să dau filarmonica afară. Nu sunt nebun să fac acest lucru. Dacă vroiam asta, o făceam deja. Doresc să existe legalitate, pentru că în acest moment, în acte, RADEF este proprietară. Este o falsă problemă. Aş prefera să existe un contract de comodat”, ne-a declarat Marius Iuraşcu, care aşteaptă decizia Parlamentului cu privire la Ordonanţa de Urgenţă.



image

„O nouă naţionalizare“

Parlamentul va trebui să valideze ordonanţa pe data de 30 august. „Este o nouă naţionalizare în 2011, în România. Clădirea a fost construită de Primărie, în 1929, cu mult înainte să fie comuniştii şi RADEF. E inadminisbil că se poate întâmpla aşa ceva într-o ţară europeană”, a spus viceprimarul Adrian Orza.

Problema Sălii Capitol poate crea un veritabil scandal internaţional, în cadrul Festivalului “George Enescu”, a cărui director este timişoreanul Ioan Holender, unul din susţinătorii declaraţi ai Filarmonii Banatul. “Acolo se va ridica problema împotriva genocidului cultural”, a mai spus Gârboni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite