PORTRET: Veronica Gavrilă „Sportul te învaţă cum să lupţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenoarea clubului CSS Bega face performanţă cu junioarele din echipele de baschet feminin, dar susţine că sportul are o susţinere slabă la Timişoara.

Veronica Gavrilă antrenează de peste şapte ani echipele de baschet feminin ale clubului.  În urmă cu două săptămâni, echipa de junioare codusă de ea, Under 18, a devenit vicecampionă naţională, fetele fiind învinse de o echipă bucureşteană. „Este o performanţă. Fetele au luptat până în ultimul moment. Noi avem fete de la echipa noastră, iar clubul din Bucureşti a adunat cele mai bune fete de la mai multe echipe. A fost o luptă nedreaptă”, a spus antrenoarea, care însă nu îşi scuză performanţa.

CITEŞTE ŞI

După San Remo, gălăţeanca Maria Crăciun merge la Mamaia şi la Cerbul de Aur!

Gabriel Tecaru-Fiindcă fotbalul l-a trădat, a ales Poliţia şi câinii



„De şapte ani de când antrenez, am obţinut doar locurile doi şi trei în toate campionatele. Având în vedere că susţinerea acestui sport şi a echipei este minimă, performanţa este cu atât mai mare”, a mai spus Veronica Gavrilă. Singurele premii pe care le primesc fetele care se antrenează zilnic câteva ore, după un an de muncă, sunt diplome, medalii, plus un rucsac sau tricou de la sponsori. „Părinţii cumpără copiilor echipamentul”, a mai spus antrenoarea.

Fetele din echipele pe care le antrenează sunt născute în perioada 1992-1995, jucătoarele sunt racolate de la o vârstă fragedă din toate şcolile generale din Timişoara, în funcţie de înălţime. „Sportul te pregăteşte pentru viaţă. Te învaţă disciplină, rigoare, punctualitate şi cum să te transformi într-o persoană competitivă, cum să lucrezi într-o echipă, cum să lupţi, cum să accepţi eşecul, cum să trăieşti victoria. E mai bine decât să stai la colţ de stradă sau prin baruri, unde pierzi vremea”, a spus antrenoarea Veronica Gavrilă.

Susţinere slabă

Fetele din mai multe echipe de baschet se antrenează alături de băieţi în aceeaşi sală a clubului CSS Bega, iar de cele mai multe ori nu au loc să joace pe tot terenul. „Încercăm să mergem la alte săli, de la şcoli, dar acolo ni se închid uşile în nas. Este trist, dar sportul, performanţa şi echipele de baschet nu mai sunt susţinute. Sunt puse intenţionat pe butuci din ignoranţă, nepăsare şi răutate. E o problemă de siguranţă naţională practic, pentru că sportul e pentru sănătatea copiilor, este o problemă pentru viitorul unor generaţii întregi”, a mai spus antrenoarea.

Ea spune că, de cele mai multe ori, fetele din echipele ei, sunt umilite de profesorii din şcolile lor, tocmai pentru că fac sport de performanţă, în condiţiile în care ar trebui recompensate. „Sunt însă mulţi profesori din acele şcoli care îşi trag gradaţii de merit, folosindu-se de peformanţa fetelor, deşi nu mişcă un deget ca să le ajute. E o bătaie de joc”, a mai spus antrenoarea.

Întrebări şi răspunsuri
De ce echipele de club nu mai au loc să se antreneze în sălile de sport ale şcolilor?
Directorii au învăţat că pot să facă bani din închirierea sălilor de sport. Noi tot timpul încercăm să le cerem sălile pentru câteva ore de antrenament, dar ei tot ne duc cu zăhărelul, fără să ne dea un răspuns. Adică ne refuză politicos.

Se merită financiar o carieră de antrenor de club în Timişoara?
Eu câştig un salariu lunar de 900 de lei. Dacă îmi taie Guvernul 20 la sută, rămân cu 700 de lei. Soţul meu, Sebastian Gavrilă, este tot antrenor, la lupte şi e în aceeaşi situaţie. Dacă soţul nu ar lucra ca bodyguard, nu ştiu cum ne-am descurca.

Ce-i place
„Îmi place că există tineri care încă sunt pasionaţi de sport, care îşi sacrifică timpul şi adolescenţa să facă performanţă, care au caracter şi luptă chiar dacă nu sunt apreciaţi la justa lor valoare nici de profesorii din şcoli, de sistemul de învăţământ, nici de cei care se laudă că încurajează sportul“.

Ce nu-i place
„Nu îmi place sistemul comunist care şi-a pus amprenta asupra fetelor. Nu au mentalitate de învingător. Dacă o echipă conduce cu câteva puncte, cad într-o stare din care e greu să le scoţi. Este problema tuturor echipelor din România, care joacă cu echipe străine. Echipele din Serbia au mentalitate de învingător de neîntrecut“.

Profil
născută. 2 martie 1973, Timişoara
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Familie. Căsătorită, are o fiică Alexia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite