Paştele extremelor: cel mai sărac bănăţean merge la cantină, iar cel mai bogat miliardar din Vest se distrează în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Minciună, bucătarul bogaţilor, găteşte preparate dintre cele mai sofisticate
Romeo Minciună, bucătarul bogaţilor, găteşte preparate dintre cele mai sofisticate

Masa de Paşte va conţine un meniu tradiţional pentru toţi bănăţenii. Pentru cei mai săraci bunătăţile pascale vin în cantităţi mai mici, cu ingrediente mai ieftine, servite în găletuşe de vopsea pe post de caserole. La polul opus, cel mai bogat bănăţean din topul 500 Forbes, Emil Cristescu, se distrează cu familia şi prietenii în Spania.

Gabriel Târziu trebuie să facă minuni în fiecare an: din puţin să facă mult. Concret, Târziu trebuie să pregătească zilnic masa pentru cei mai săraci timişoreni. "Zilnic, pregătesc 600 de porţii, din 8,5 lei de persoană. Este greu, dar până acum nu am primit prea multe plângeri. Mai sunt câte unii care spun că mâncarea este ori prea sărată, unora nu le plac anumite ingrediente. Noi muncim de câteva zile pentru a pregăti o masă cât mai gustoasă de Paşte", a spus bucătarul. Meniul de Paşte al săracilor a fost suplimentat de consiliu local cu 45 de lei de persoană şi va conţine : ouă roşii, ciorbă de miel,

Gabriel Târziu este bucătarul săracilor

piure, cozonac şi o plasă de dulciuri şi băuturi răcoritoare.

Nu la fel stau lucrurile pentru Romeo Minciună, bucătar la un restaurant de lux din Timişoara care pregăteşte preparate dintre cele mai sofisticate pentru bănăţenii cu dare de mână. "Avem specialităţi pe toate gusturile. Preparate tradiţionale din carne de miel, deserturi fine. Ne pregătim încă de ieri, pentru că vom avea multe comenzi de onorat, atât la domiciliu, cât şi la restaurant", a spus bucătarul-şef. Pentru cei care doresc să consume alt fel de carne decât cea de miel, oferta este bogată: turnedou de căprioară (41,20 de lei), friptură de mistreţ (32 de lei), icre de manciuria cu unt şi lămâie (43 de lei) şi un desert specialitatea bucătarului: spumă de brânză cu fistic, migdale, fulgi de cocos, alune, sos de portocale roşii şi dulceaţă de zmeură.


De Paşte, acasă


Gospodinele au început pregătirile pentru meniul de Paşte încă de joi. Chiar dacă masa bănăţenilor de rând nu va fi la fel de îmbelşugată ca şi în ceilalţi ani, oamenii au făcut economii pentru a reuşi să pună pe masă o bucată de carne de miel sau o felie de drob.
Masa tradiţională de Paşte scoate din buzunarul oamenilor obişnuiţi din Timişoara, Arad, Reşiţa, Deva şi Oradea un minim de 250 de lei. Este şi cazul Mariei Ionciu, o gospodină din Arad, de 43 de ani, cu o familie de patru persoane care spune că şi-a calculat bugetul, astfel încât să respecte tradiţia ajunge în jurul acesti valori. "Vom face masa de Paşte aşa cum se cuvine: cu friptură de miel, drob, ouă roşii, ciorbă, prăjituri şi, bineînţeles că vom avea pe masă şi cozonacul şi vinul roşu. După calculele mele, acestea mă vor costa undeva în jur de 200 de lei", spune arădeanca.

Magnatul Emil Cristescu face sărbătorile în străinătate


Miliardarul bănăţean de top 500 Forbes, Emil Cristescu, a lăsat în urmă tradiţiile şi a plecat într-o vacanţă exotică în peninsula iberică. Cel mai bogat bănăţean se află de câteva zile în Spania, unde îşi va petrece şi Paştele, împreună cu familia şi un grup de prieteni. El spune că nu este ahtiat după mâncarea specifică acestei sărbători, motiv pentru care nu a plecat cu nimic făcut de acasă. "O să vedem la faţa locului ce vom mânca. Vom merge împreună cu prietenii la un restaurant şi mâncăm tot ce se mănâncă şi acolo. Nu am plecat cu nimic de acasă, alegem meniul specific spaniolilor", a spus omul de afaceri timişorean.

Emil Cristescu

Aurora Popa este prea săracă pentru "luxul" tradiţional


Aurora Popa are 68 de ani şi este cea mai veche "abonată" a cantinei sociale dintre cei peste 600 de săraci ai Timişoarei. Pentru ea meniul de Paşte este cel primit de la cantină, unde a ajuns prima ca să-şi ridice pachetul. "Vin aici de când s-a deschis, de 12 ani. Eu am o pensie foarte mică, fata mea are 44 de ani şi e bolnavă de cancer, nu se poate deplasa, este singurul nostru ajutor zi de zi. Eu sunt mulţumită că voi gusta măcar o bucăţică de miel, pentru că este singura dată în an când mănânc acest fel de carne", a spus femeia. Chiar şi aşa, mâncarea primită nu este suficientă, întrucât meniul este conceput doar pentru o singură masă din zi.

image


Directoarea cantinei sociale din Timişoara spune că aproximativ 400 de persoane au primit câte un pachet special de Paşte, a cărui valoare este de 45 de lei, o sumă considerabil mai mare faţă de raţia zilnică de 8,5 lei. De asemenea, conducerea instituţiei a amenajat sala de primire a oamenilor cu obiecte decorative de sărbătoare şi cu ambient muzical pastoral. "Încercăm să-i facem pe aceşti oameni sărmani să simtă această sărbătoare, aşa cum ar trebui", a concluzionat Cojan.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite