Pâinea noastră cea de toate zilele – e plină de E-uri şi amelioratori chimici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii recomandă să reducem consumul de pâine şi să evităm câte se poate de mult pâinea albă. Pâinea din comerţ este plină de E-uri şi amelioratori.

Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa. Studiile arată că românii mănâncă în medie 97 de kilograme de pâine într-un an. Pâinea este, poate la fel de importantă că şi apa, deoarece este “zilnică”, la majoritatea dintre noi. Este bine să ştim exact ce fel de pâine alegem, să citim eticheta şi să alegem pâinea care să nu conţină deloc făină albă de grâu şi să nu aibă amelioratori.

Din ce în ce mai mulţi au început să îşi pună întrebări legate de calitatea pâinii. Nutriţioniştii trag semnale de alarmă şi îi sfătuiesc pe oameni să conştientizeze pericolele, pentru că pâinea din magazine este plină de E-uri şi amelioratori.

„Trebuie să ne punem întrebarea când cumpărăm o pâine, ca de altfel orice alte alimente, dacă acesta ne hrăneşte cu adevărat sau doar ne umflă sau e doar gustoasă. Pâinea şi cerealele fac parte din rândul celor mai vechi alimente. Însă în ziua de astăzi există foarte multe tipuri de pâine fără valoare nutritivă. E important cum alegem pâinea. Alegem după cât este de crescută, pufoasă sau albă, ori cât de este de benefică asupra sănătăţii.”, spune medicul nutriţionist Lavinia Ceuţă.

"Pâinea albă era pe vremuri un aliment rar la casele bogate"

Nutriţioniştii recomandă evitarea cumpărării pâinii făcute din făină albă. „Din făina albă este scoasă tărâţa. Rămân doar acele boabe albe pline de amindon. Pâinea albă era considerată pe vremuri ca un aliment rar în casele bogate. Se consuma ca la o sărbătoare. Din păcate, adaptabilitatea omului modern a adus ca pâinea albă să fie consumată zilnic. Din punct de vedere nutritiv, pâinea sănătoasă este cea făcută din făină integrală. Pâinea albă este total neindicată, personal aş interzice fabricarea acesteia”, a mai spus Lavinia Ceuţă.

Pâinea albă are valoare nutritivă scăzută, însă conţinutul bogat de amidon asigură o parte din energia necesară organismului, dar nu conţine fibre, vitamine sau săruri minerale, care au fost eliminate la procesul de rafinare a făinii.

„Mulţi nu citesc ce scrie pe etichetă. Oamenii trebuie să ştie că există şi pâine bună. Pâinea de secară. Pâinea din făină de secară. Pâinea neagră. E adevărat că este mai scumpă. Dar până la urmă mănânci mai puţin pentru că este săţioasă. E nutriţională. Rolul nu este să ne umflăm. E bine să alegem în funcţie de calitate, nu pe cantitate. Pâinea albă cu amelioratori este lipicioasă în gură. De multe ori există pe rafturi pâine neagră care este făcută însă tot din făină albă”, a mai adăugat Ceuţă.

Pâinea familiei Onea din Viscri. FOTOArhivă Personală

"Pâinea din făină integrală nu îngraşă"

Sfatul nutriţioniştilor este să reducem cantitatea zilnică de pâine şi să o alegem doar pe cea obţinută din făină neagră. Cei care nu pot renunţa la pâine, să o consume moderat, în principal în prima parte a zilei.

"Din punct de vedere nutritiv, cea mai sănătoasă este pâinea făcută din făină integrală, adică cea care conţine atât germenele, bogat în proteine, grăsimi şi antioxidaţi, cât şi restul bobului, cu amidonul şi tărâţa (bogată în minerale şi fibrele solubile şi insolubile). Conţinutul în substanţe minerale indică proporţia de tărâţe", a explicat medicul nutriţionist.

În comparaţie cu făina albă, făina integrală conţine de şapte ori mai multe substanţe minerale, de cinci până la de zece ori mai multe vitamine şi de trei ori mai multe fibre. Cu cât făina integrală este mai fin măcinată, cu atât mai bună e asimilarea componentelor ei. 

Pâinea albă duce la diabet, obezitate şi boli cardio vasculare
 

În primul rând - pâinea dacă e făcută din făină de secară sau amestecuri de cerale, sau făiană integrală cu seminţe nu e atât de nocivă - depinde de cantitate. În acest caz ea asigură necesarul de glucide, fibre, minerale şi vitamine.
 

„Pâinea albă - glucide rele cu indice glicemic mare - în timp duce la dereglarea secreţiei de insulină cu consecintele de rigoare: obezitate, diabet zazarat, boli cardio vasculare. Apoii E-urile şi alte ingrediente pot fi nocive, cantitate crescută de gluten (în ultimul timp a apărut frecvent intoleranţa la gluten). Dar în boli digestive se recomandă - pâinea alba veche de o zi”, a declarat nutriţionistul Iren Alexoi. 


Atenţie la pâinea integrală sau neagră - poate fi contrafăcută - se pun diferiţi coloranţi. Se poate însă verifica.

„Se pune în apă o bucată de pâine neagră, dacă se colorează apa înseamnă ca are coloranţi”, a explicat Iren Alexoi.


E-urile au rolul de a întâzia învechirea dar şi pentru a îmbunătăţii aspectul şi gustul pâinii. Ele pot fi recunscute de pe etichetele: acid citric, acid ascorbic, acid lactic, acetat de calciu, diacetat de sodiu, lacitină din soia, propilen glicol, glicerina, gumă arabică, carbonat de calciu, propinat de calciu.

Vă mai recomandăm:

Untul, margarina şi uleiul - moartea din farfurie: de ce sunt nocive şi cum ne îmbolnăvesc aceste alimente

Cât de sănătoasă este margarina?

Nutriţionist român, despre ideea bulgarilor de a interzice margarina: „30 de grame de margarină fac tot atât de rău ca 30 de grame de unt!”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite