Noi decizii ale Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Masca devine obligatorie şi în centrul istoric al Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, întrunit în şedinţă extraordinară, a luat o serie de decizii, pentru a împiedica răspândirea coronaviruslului în Timişoara.

Având în vedere prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, în baza  HG 668/2020, prefectul Liliana Oneţ a convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-a adoptat prin vot Hotărârea privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV2 la nivelul spaţiilor/activităţilor unde există un risc crescut de infectare, la nivelul judeţului Timiş.

Conform deciziei, e instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în zona de pietonală din centrul Timişoarei, dar şi pe promenada de pe malul canalului Bega.

În vechea decizie, Piaţa Victoriei şi centrul istoric al Timişoarei a fost exceptat de la măsură, în urma intervenţiei primarului Nicolae Robu.

Iată ce spune noua Hotărâre:

Art. 1. (1) Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura în spaţiile publice deschise, respectiv: pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii, autorităţi, societăţi comerciale, staţii transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice,  pelerinaje, ceremonii religioase, slujne şi rugăciuni colective zonele de promenadă aglomerate şi centrele pietonale ale oraşelor, faleze (malurile râurilor). Obligativitatea purtării măştii de protecţie se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

 (2) Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută).

Art. 2. Se instituie în sarcina Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă  ca în termen de 24 de ore de la comunicarea prezentei Hotărâri să delimiteze zonele de promenadă aglomerate, centrele oraşelor,  şi faleze (malurile râurilor) precum şi să stabilească intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măştii de protecţie în aceste zone. Hotărârile Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor fi comunicate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi vor fi aduse la cunoştinţa publică.

Art. 3.(1) Pentru  pieţele comerciale, târgurile, oboarele, la care accesul nu este controlat şi nu se asigură distanţa de minim 2 m între standurile de vânzare şi prezenţa în perimetru a unui număr de persoane astfel încât să se asigure distanţa de 2 m între aceste persoane, se va interzice funcţionarea lor, până la încetarea stării de alertă;

(2) Regulile privind distanţa între standurile de vânzare precum şi între persoane se aplică pieţelor agroalimentare.

(3) Clienţii vor purta măşti de protecţie iar comercianţii vor purta mănuşi şi măşti de protecţie.

Art. 4. În interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Art. 5. (1)Evenimentele publice şi private se vor desfăşura cu participarea unui număr de persoane în limita prevăzută de lege cu păstrarea distanţării sociale.

(2) Operatorii economici care organizează/desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul de locuri pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul.

Art. 6. Pe perioada desfăşurării evenimentelor sportive se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către stafful tehnic şi tot personalul care participă la eveniment, cu excepţia sportivilor care se află pe terenul de sport.

Art. 7. În funcţie de situaţia epidemiologică existentă la nivelul localităţilor,  Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă  pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranţă, la recomandarea Direcţiei de Sănătatea Publică Timiş, cu respectarea normelor legale în vigoare.

Art. 8.  Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Timiş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş  şi celelalte instituţii cu atribuţii de control, conform competenţelor legale.

Art. 9. (1)Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş va transmite prezenta hotărâre tuturor entităţilor responsabile cu aducerea sa la îndeplinire, pentru luare la cunoştinţă şi conformare şi le va publica pe site-ul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Prezenta Hotărâre se comunică şi unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Timiş pentru aducere la cunoştinţă comunităţii locale.

(3) Prevederile prezentei Hotărârii devin obligatorii începând cu data de 17  august 2020 iar Hotărârile nr. 24 din 1 august 2020 şi nr. 25 din 2 august 2020 îşi încetează aplicabilitatea.

Art. 10. Prevederile prezentei Hotărâri se aplică pe perioada stării de alertă.

Citeşte şi:

Virgil Musta, şeful secţiei COVID-19 de la Timişoara: „De pe litoralul Mării Negre vin extraordinar de mulţi contaminaţi. Pentru că acolo nu se respectă nimic“

Situaţia în care poţi evita izolarea de 14 zile dacă eşti contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19

Cele 13 măsuri propuse de doctorul Musta pentru începerea şcolii. Tot ce trebuie să facă părinţii şi profesorii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite