Ministerul Culturii va realiza Muzeul Revoluţiei la Timişoara. Armata a cedat definitiv Garnizoana din Piaţa Libertăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garnizoana din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both
Garnizoana din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale va consolida şi reabilita vechea Garnizoană, cu scopul amenajării şi înfiinţării „Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989”.

În perspectiva anului 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, oraşul de pe Bega va avea un Muzeu al Revoluţiei, în clădirea fostei garnizoane din Piaţa Libertăţii. 

Guvernul României a aprobat, marţi, 8 mai, o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra imobilului a trecut de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Acesta din urmă îl va consolida şi reabilita, cu scopul amenajării şi înfiinţării „Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989”.

Conform fundamentării proiectului de către Ministerul Culturii, imobilul, monument istoric de secol XVIII, îndeplineşte condiţiile din punct de vedere istoric, tehnic şi arhitectural în scopul amenajării Muzeului. Muzeul va fi realizat cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„În urma unei analize, s-a constatat că soluţia cea mai bună pentru realizarea cât mai rapidă a muzeului este trecerea imobilului din Libertăţii la Cultură şi finanţarea obiectivului prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De-a lungul timpului, s-a avut în vedere şi preluarea acestuia de către Consiliul Judeţean, dar calculele arată că angajamentul financiar al Guvernului este cea mai eficientă soluţie în acest caz. Ne dorim ca noul muzeu să fie mai mult decât o expoziţie de fotografii. Vrem ca acesta să fie interactiv, să profite de noile tehnologii. Dorinţa noastră este să fie ceva unic în ţară, iar pentru asta vom lucra îndeaproape cu Ministerul Culturii”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Garnizoana Timişoara FOTO Both

Ministerului Culturii are în implementare două proiecte de reabilitare a clădirilor de patrimoniu şi de reconstrucţie şi modernizare a edificiilor ce găzduiesc instituţii de cultură de relevanţă naţională, cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cele două proiecte cuprindeau iniţial un număr de 20 de obiective, cărora li s-a adăugat, în anul 2014, un nou obiectiv care vizează înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

Reamintim că Ministerul Culturii a mai cerut în proprietate Garnizoana de la MApN, susţinând că există un buget de trei milioane de euro pentru realizarea Muzeului Revoluţiei la Timişoara.

Clădire în care a locuit guvernatorul Mercy

Garnizoana din Piaţa Libertăţii este cel mai vechi imobil din oraş care îşi păstrează volumetria iniţială (exeptând Castelul Huniade), pentru că foarte multe clădiri construite la aceea vreme au suferit transformări, etajări şi schimbări de aspect şi funcţiune. 

Garnizoana apare în planurile Cetăţii în 1727, fiind construită de administraţia militară austriacă, după eliberarea Banatului de sub ocupaţia otomană.

Garnizoana Timişoara FOTO Both

În palatul fostei garnizoane au locuit toţi conducători armatelor din Banat, în frunte cu guvernatorul Mercy. Aici a stat şi împăratul Iosif al II-lea, după o vizită făcută la Timişoara în 1825. Chiar şi la această clădire, intrarea a suferit modificări, în jurul anului 1880.

Garnizoana Timişoara FOTO Both

Pe planurile detaliate din 1752 apare ca o casa cu un etaj şi mansardă. La parter erau bucătăria, grajdurile, camerele pentru servitori şi ordonanţe. La etaj erau încăperi de locuit, spaţii de reprezentanţă şi arhiva. La mansarda erau încăperi de locuit şi depozite. Pe la 1900 se construiesc la parter trei arcade, însă astăzi numai arcada din mijloc, prin care se accede în cladire, se mai păstrează.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite