Lupta cu tramvaiul continuă la Moşniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de case amplasate la stradă sunt nemulţumiţi de modul în care se doreşte aducerea transportului în comun. Câţiva dintre aceştia au trimis aproape treizeci de pagini cu observaţii privind impactul asupra mediului şi locuinţelor.

Contestatarii declară din start că nu au nimic împotriva dezvoltării comunei şi aducerii liniilor de tramvai până în faţa caselor unde locuiesc, însă spun că este deranjant modul în care se doreşte realizarea proiectului. Potrivit semnatarilor celor 28 de pagini cu observaţii privind studiul care ar trebui să reflecte impactul asupra zonei, în vederea obţinerii acordului de mediu, greşelile şi omisiunile sunt frecvente în documentaţie.

„Raportul este ticsit de informaţii care nu corespund realităţii, incluse în fraze pompoase menite să distragă atenţia de la fondul fără conţinut”, se arată în contestaţia semnată de patru proprietari de locuinţe de pe strada principală din comuna Moşniţa Nouă, Diana Linţia, Florin Linţia, Ramona şi Jiva Grubacki. Ei au strâns şi o listă cu aproape 200 de semnături ale persoanelor care nu sunt de acord cu proiectul, mulţi dintre aceştia având case din văiugă care se pot dărâma în timpul lucrărilor cu utilaje grele, preconizate să dureze doi ani şi jumătate timp de 16 ore pe zi. „Suntem supăraţi pentru că am fost minţiţi, iar în joc este sănătatea noastră. În situaţia mea, în faţa casei nu voi mai avea niciun pic de spaţiu verde, iar distanţa de la benzile pe care vor circula autoturisme va fi de şase metri, dacă se respectă proiectul, iar nu de minimum 12, cum a declarat primarul. Asta în condiţiile în care poluare există şi acum, urmând ca traficul greu să crească cu până la 40 de procente, ceea ce va însemna apariţia tot mai multor emisii”, a declarat Diana Linţia.

Oamenii spun că au propus căutarea unei variante ocolitoare sau cea a realizării proiectului cu o singură linie de tramvai, însă au fost luaţi iniţial în râs. Ei au descoperit că în documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu era stipulat faptul că în localitate nu există niciun monument istoric, acest lucru fiind neadevărat.

„Există într-adevăr câteva puncte unde şoseaua va fi la şase metri distanţă de case, în zona sensurilor giratorii, dar sunt excepţii şi nu regulă, în prezent dorindu-se mutarea unuia dintre ele tocmai din acest motiv. În rest, trebuie spus că din punctul de vedere al zonei verzi Moşniţa Nouă stă bine, iar copacii tăiaţi vor fi înlocuiţi, cât despre monumentul istoric, acesta este o casă dărăpănată de care proprietarii au cam uitat. Eu respect punctul de vedere al cetăţenilor şi anumite aspecte ale disconfortului creat de lucrări le voi resimţi şi eu, ca proprietar de casă pe strada principală. Nu putem însă ca pentru aproape 200 de persoane să nesocotim nevoile altor 5.000, mai ales că în viitor comuna va deveni o aglomerare urbană unde vor locui aproape de zece ori mai multe persoane”, a declarat Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite