Lipsa banilor pentru continuarea centurii de ocolire a Timişoarei, condamnată de primarul Nicolae Robu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a aflat din presă că pentru Centura de Ocolire a Timişoarei, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu are bani deloc, primarul oraşului spune că Guvernul ar trebui să se gândească la ceva surse şi „să-şi arate respectul faţă de Timişoara”.

Un răspuns oficial primit de unul dintre utilizatorii forumului peundemerg.ro, referitor la posibilităţile de finanţare ale unor noi tronsoane ale centurii, arată că la Bucureşti nu au fost prevăzuţi bani pentru aceste proiecte. E drept, nici gradul de utilizare al actualei bucăţi de centură deja existentă nu este unul deosebit, aceasta pentru că a fost deschisă şi autostrada A1. Totuşi, tronsonul care ar face legătura între Calea Lugojului şi Calea Şagului, adică drumul spre Serbia, ar scoate cea mai mare parte a traficului greu din oraş.

„Pentru varianta de ocolire Timişoara Sud a fost elaborat Studiul de Fezabilitate, Proiectul Tehnic, Detaliile de Execuţie şi Documentaţia de Atribuire (…) Execuţia acestei variante de ocolire nu este cuprinsă în lista proiectelor de rezervă POST 2007-2013 şi în prezent nu există sursă de finanţare”, spune răspunsul oferit de CNADNR.

Primarul Robu cere respect pentru Timişoara

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că restul oraşelor prevăzute în lista celor care vor beneficia de bani pentru centuri de ocolire nu au absolut nici un atu în plus pentru a obţine aceste investiţii.

„În ceea ce priveşte centura, noi vrem să-şi arate Guvernul respectul pentru Timişoara, finanţând de la bugetul de stat centura Sud şi centura Vest. Din fonduri europene nu e meritul Guvernului dacă se finanţează… Finanţarea pe fonduri europene e foarte binevenită, dar are dezavantajul că lucrările vor putea să înceapă efectiv de-abia prin 2016. Or, eu cred că Timişoara ar fi avut nevoie – şi era corect să i se satisfacă această nevoie – de un nou tronson de centură în sud, respectiv de un nou tronson de centură în vest, imediat. Nu văd niciun atu pentru celelalte oraşe din ţară, în raport cu Timişoara, care au primit finanţare pentru lucrări similare. Dimpotrivă. Pe fonduri europene se depune proiectul, se jurizează, unele proiecte vor fi aprobate, altele nu, nu se rezolvă prin discuţii cu X sau cu Y finanţarea pe fonduri europene. Guvernul îşi poate arăta real respectul pentru Timişoara alocând fonduri de la bugetul de stat al României. Fondurile europene nu sunt la dispoziţia Guvernului. Sunt într-un mecanism de accesare foarte bine pus la punct de Uniunea Europeană, Guvernul asigurând o cotă de contribuţie”,a declarat primarul Nicolae Robu.

Robu e decis să nu se lase aşa uşor. El spune că va cere din nou Guvernului Ponta să se gândească la modele de susţinere financiară a acestui proiect, iar pentru aceasta va face apel şi la parlamentarii de Timiş.

„Voi face un demers oficial prin care voi pleda pentru cauza Timişoarei. Voi argumenta încă o dată de ce este importantă şi cât este de importantă centura pentru Timişoara şi voi solicita includerea acestor obiective în planul de investiţii al Guvernului României, cu finanţare de la bugetul de stat. Eu pot să încerc”, a mai declarat primarul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite