La Timişoara va fi construit un Institut Regional Oncologic: “Deocamdată, o licărire de speranţă şi nu o mare bucurie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea ambandonată de pe Calea Torontalului
Clădirea ambandonată de pe Calea Torontalului

La propunerea Minsiterului Sănătăţii, Consiliul Interministerial de resort a avizat demararea lucrărilor de construcţie a Institutului Regional de Oncologie Timişoara.

Institutul Oncologic va fi amplasat la marginea Timişoarei, la ieşirea spre Cenad, pe o suprafaţă de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătăţii, prin DSP Timiş. În această zonă a fost demarată, înca din anul 1994, construirea unui Spital Municipal, proiectul fiind abandonat după ridicarea unei părţi din clădire.

Ministerul Sănătăţii colaborează cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a doua spitale (Institutul Regional de Oncologie Timişoara şi Institutul de Boli Cardio-Vasculare ,,C.C. Iliescu,, Bucuresti, care functioneaza in prezent într-o cladire cu risc seismic ridicat) cu fonduri europene destinate construirii de ,,cladiri verzi”.

“Timişoara nu a fost inclusă pe lista centrelor în care se vor construi Spitale Regionale de Urgenţă cu finanţare europeană ca în cazul oraşelor Iasi, Cluj şi Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (Bucuresti, Cluj, Iasi), Timişoara nu dispune de un Institut Regional de Oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv şi în această regiune. Finanţarea construcţiei va fi asigurată din mai multe surse de finanţare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi”, a declarat medicul Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea unui institut oncologic în zona Banatului încă din anul 2009. În anul 2012, Ministerul Sănătăţii a realizat Studiul de Prefezabilitate şi Studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara, documente în care sunt propuse soluţiile concrete de preluare a unei pătţi din construcţia existentă şi dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern şi complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă şi paliaţie, precum şi spaţii dedicate activităţii didactice.

Primarul Robu este rezervat

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, nu se entuziasmează la auzul acestei veşti. “Sunt ani mulţi de când Timişoara aşteaptă investiţii guvernamentale pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii sale dedicată serviciilor publice de educaţie şi sănătate, ca, de altfel, şi a celei sportive şi de trafic auto. Văzând că Guvernul PSD amână mereu sau de-a dreptul respinge (!!!) solicitările noastre legitime, am demarat, alocând fonduri locale substanţiale: Construcţia unei noi cladiri la Spitalul de Copii, a trei noi cladiri la Spitalul Municipal, amenajarea la cele mai înalte standarde a unei clădiri existente pentru Clinica de Dermatologie, construcţia unui nou campus şcolar pentru Liceul Lenau, construcţia unei noi săli polivalente, amenajarea unui substitut de centură auto -inelul 4, şi altele”, spune Nicolae Robu.

Primarul susţine că după ce de ani de zile, clădirea începută de autorităţi pe Calea Torontalului zace abandonată, ignorată total de Guvern, avem, acum, o licărire de speranţă. 
 

„Spun o licărire de speranţă şi nu o mare bucurie - cum spun reprezentanţii PSD-, pentru că, deocamdată, acea clădire nu are nici măcar promişi niciun leu, darămite viraţi pentru reluarea lucrărilor, tot ce s-a întâmplat fiind avizarea favorabilă a proiectului în acest sens, de către Comisia Interministerială de resort. Tot ce pot să sper este că se va merge mai departe şi nu ne vom trezi, din nou, invalmăşiţi de vorbe goale, cum ni s-a întamplat nouă, timişorenilor, de atâtea şi atâtea ori! Deocamdată, o licărire de speranţă şi nu o mare bucurie”, susţune Nicolae Robu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite