José Manuel Barroso, ex-liderul Comisiei Europene, despre criza refugiaţilor: „Dacă aceşti oameni au probleme, trebuie să îi primim în Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
José Manuel Barroso
José Manuel Barroso

Prezent vineri, 29 ianuarie, la Timişoara, unde i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest, fostul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, a vorbit şi despre criza refugiaţilor cu care se confruntă Europa.

Prezent vineri, 29 ianaurie,a Universitatae de Vest din Timişoara, unde i-a fost oferit titlul de Doctor Honoris Cauza, Jose Manuel Barroso, ex-preşedinte al Comisiei Europene, a declarat că Europa trebuie să îi primească pe refugiaţi, combătând totodată terorismul. Fostul preşedinte al Comisiei Europene a spus că acest lucru se poate face printr-o creştere a colaborării între serviciile secrete. 

Iată principalele declaraţii ale fostului preşedinte al Comisiei Europene:

”Din punctul meu de vedere, România e mai bine pregătită decât alte ţări. Nu văd niciun motiv pentru care România nu ar trebui să fie membră a spaţiului Schengen. Cred că va creşte securitatea UE în acest fel. Înţeleg că există preocupări legate de refugiaţi. Consider că această problemă este o provocare foarte importantă pe care Europa o are de gestionat. Este şi o criză ecomomică. Dar în joc nu sunt doar probleme economice”.

”Acest flux de refugiaţi este folosit de forţe xenofobe. Trebuie să avem curajul să explicăm ce se întâmplă. Cei mai mulţi refugiaţi vin aici pentru că sunt într-o situaţie disperată. Am avut ocazia să vizitez tabere de refugiaţi din Georgia. Am vorbit cu fetiţe cu băieţi care erau în aceste tabere şi voiau să plece de acolo. Trebuie să arătăm că suntem umani. Dacă oamenii aceştia au probleme, trebuie să îi primim în Eur. Le cer tuturor europenilor să facă acest exerciţiu moral. Este un efort umanitar, dar mai există o mare problemă, pe care am întâmpinat-o înaintea problemei din Siria. Un flux de imigranţi ilegali, unde erau manipulaţi de traficanţi ilegali. 

Există şi extremişti şi xenofobi, care vor să destabilizeze lucrurile. Dacă nu ar fi Schengen, am avea aceleaşi probleme. Dacă cineva gândeşte că nu ar fi aceste probleme se înşală. Aceşti imigranţu ar încerca oricum să intre în Uniunea Europeană. Schengen încearcă să rezolve această problemă pentru că are nevoie de cooperare. Ceea ce trebuie să facem noi, cei din UE, este să colaborăm mai mult. Acest fenomen al migraţiei nu are nimic de a face cu graniţele noastre externe sau interne. Ceea ce trebuie să facem este să creştem nivelul de încredere şi colaborare între serviciile secrete pentru a proteja graniţele”, a mai spus Barroso, al Timişoara.

„Presiuni asupra doamnei Merkel“

Fostul lider al Comisiei Europene a mai precizat: ”Cred că vom fi în stare să rezolvăm această problemă a refugiaţilor. Există presiuni foarte mari făcute asupra domnei Merkel. Are principii. Ar fi foarte periculos pentru imaginea Germaniei dacă nu ar fi făcut lucrurile pe care le-a făcut în această problemă. Soluţia nu este să creăm noi separări între ţări, dimpotrivă, ar trebui să colaborăm. Teroriştii sunt organizaţi în reţele internaţionale şi nu respectă graniţele. Trebuie să colaborăm între graniţe, să avem o legătură mult mai puternică. Nu o să avem un serviciu secret comun, dar colaborarea trebuie să fie mai strânsă. Îmi aduc aminte când m-am dus la Comisia Europeană şi discutam despre protecţia graniţelor, 60 de oameni au fost de acord cu mine. Dacă statele membre vor să fie protejate, trebuie să pună la dispoziţie mai multe resurse. Nu trebuie să fim naivi. Sunt şi provocări de securitate problemele pe care le întâmpină acum. Trebuie să-i primim pe refugiaţi, dar să combatem terorismul. Este posibil. Sper că vom găsi resurse să rezolvăm această problemă”. 

”Există nişte oameni la Bruxelles cărora nu le place faptul că Uniunea Europeană s-a mărit. Noi state membre trebuie să arate că aceşti oameni nu au avut dreptate. Există riscul de a fragmenta Uniunea. Majoritatea acestor noi state membre vor să existe Uniunea Europeană. Solidaritatea este o stradă cu două sensuri. Atunci când eşti în Uniunea Europeană trebuie să colaborezi, iar ţările mai bogate trebuie să sprijine ţările mai sărace.

Dacă eşti o ţară mai săracă, nu poţi gândi că nu ai nimic de a face cu problema refugiaţilor. Ideea este că toţi trebuie să contribuie la rezolvarea acestei probleme. Dacă doar anumite state încearcă să primească, se va crea o problemă de încredere în Europa. Este timpul să depăşim prejudecăţile naţionale. Spre exemplu, am mare încredere în polonezi. Vor să fie în Europa. Peste tot în ţară există această idee. Sunt câţiva politicieni care sunt mai naţionalişti şi ei pun un anumit risc, dar nu se întâmplă doar în Europa. Când un candidat din America face remarci xenofobe împotriva mexicanilor, este inacceptabile. Există riscul de a avea politicieni cu viziuni xenofobe şi foarte naţionalişti. Ceea ce trebue să ştim toţi este că, în calitate de mebri ai Uniunii Europene, avem drepturi, dar există şi obligaţii”, a mai precizat Barroso.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite