Horia Colibăşanu, decorat cu cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României

Horia Colibăşanu, decorat cu cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României

Horia Colibăşanu cu tricolorul pe Everest

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşdintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a alpinistului Horia Colibăşanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 iunie, decretul de decorare a alpinistului Horia Colibăşanu.
 
În semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru performanţa sportivă deosebită obţinută în expediţia din munţii Himalaya, pentru determinarea, pasiunea şi perseverenţa cu care şi-a desăvârşit poziţia de alpinist ultra-performant la nivel naţional şi internaţional, precum şi pentru contribuţia semnificativă adusă alpinismului românesc, preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Horia-Dan Colibăşanu, alpinist”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
 
În perioada următoare, Horia Colibăşanu va fi informat cu privire la detaliile ceremoniei de decernare a decoraţiei.

Timişoreanul a reuşit în acest an cea mai mare performanţă românească în alpinism, cucerind Everest (8.848 metri), fără ajutor suplimentar. Adică fără oxigen suplimentar şi sprijinul şerpaşilor. Colibăşanu a ajuns pe vârf în 16 mai. 

“Sunt mândru că am reuşit să ridic steagul României peste 8.848 metri, înălţimea Everestului. Am ajuns în vârf, m-am aşezat pe coama Everest şi am făcut fotografia la care privesc cu multă bucurie. Momentul în care am ridicat tricolorul a fost cel în care am simţit că am reuşit să închei un proiect pentru care m-am pregătit foarte mult. Desigur că aveam să mai trec prin multe dificultăţi, la coborâre. Am fost însă pregătit pentru ele, ştiam ce mă aşteaptă, că va fi foarte greu”, a spus Horia Colibăşanu, a declarat Horia Colibăşanu.
 
Alpinistul timişorean are 40 de ani. Este medic stomatoliog în Timişoara, având popriul cabinet. Este căsătorit şi are un copil.
 
Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Everest, Annapurna, K2, Dhaulagiri şi Shishapangma, toate din Himalaya, toate de peste 8.000 de metri, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume, toate fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi. Este şi singurul conaţional care se poate lăuda că a cucerit opt „optmiare“ din cele 14 ale lumii.
 

Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările