FOTO Ultima clădire construită în Timişoara după planurile faimosului arhitect Székely László

FOTO Ultima clădire construită în Timişoara după planurile faimosului arhitect Székely László

Hotel Timişoara FOTO Facebook/Hotel Timişoara

Construcţia fostului Pension Central, actualmente Hotel Timişoara, a fost terminată în anul 1933, cu ăuţin timp înainte de moartea arhitectului Székely László.

Ştiri pe aceeaşi temă

Renumitul arhitect timişorean Székely László, de numele căruia se leagă numeroase clădiri monumentale din capitala Banatului, fost arhitect şef al Primăriei, a solicitat pensionarea în anul 1922. Va continua însă să lucreze ca architect privat.
 
Ultima sa creaţie a fost clădirea fostului hotel care a purtat numele Pension Central. Se află chiar lângă Palatul Operei şi Teatrului. Clădirea a fost construită de “Băncile Bănăţene Reunite”, un consorţiu de bănci şvăbeşti locale.
 
Petru proiectarea sediului cu şase etaje fost angajat Székely László. Cea mai mare parte a imobilului urma să devină hotel.
 
Lucrările s-au finalizat în 1933, la puţin timp înainte de decesul lui Székely László. Arhitectul a murit în 23 ianuarie1934, fiind înmormântat în cimitirul din cartierul timişorean Iosefin.
 
Hotel Timişoara, trecut şi prezent Colaj foto: Lucian Muntean
 
Primul hotel de cinci stele din Timişoara
 
Între 1975-1978, hotelul a fost extins. În partea din spate, pe locul fostului sediu al Poliţiei, care a fost demolat, s-a ridicat o clădire modernă cu zece etaje.
 
Proiectantul pentru noul Hotel Timişoara a fost arhitectul Gheorghe Gârleanu, nimeni altul decât cel care a proiectat şi clădirea Hotelului Continental, în anul 1971.

 
După Revoluţie, Hotel Timişoara a fost cumpărat de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu, care au renovat şi reamenajat complet hotelul, aducându-l la standarde internaţionale. 

Cele mai importante lucrări s-au desfăşurat în perioada 2007-2010, când fraţii Cristescu au investit aproape cinci milioane de euro petru transformarea clădirii istorice în primul hotel de 5 stele din Timişoara.
 

 
Cea mai spectaculoasă transformare a suferit holul de intrare în hotel, aşa numita zonă Atrium, care leagă clădirea veche de cea nouă. 


 
Hotelul are astăzi 220 de camera (550 de locuri de cazare), ceea ce reprezintă cea mai mare capacitatea hotelieră din Timişoara.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: