FOTO Cum s-a transformat zona istorică a Timişoarei într-un bazar de prost gust. Podul Michelangelo a devenit parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Vinului, oraganizat în week-end la Timişoara, a fost mutat de la stadion în plin centrul oraşului, în Parcul Rozelor. A fost un veritabil bâlci.

Primarul Timişoarei a ţinut cont de doleanţele locuitorilor din zona stadionului “Dan Păltinişanu”, care se plângeau de gălăgia de la evenimente care se desfăşurau acolo. Nu a avut însă în vedere să protejeze oamenii din zona centrală.

În loc să organizeze evenimentul la Muzeul Satului sau Pădurea Verde,  Primăria a înghesuit festivalul cu tentă câmpenească în Parcul Rozelor. 
 

Cei care au trecut în acest week-end prin zona Festivalului Vinului a fost teleportaţi într-o lume tipic orientală, care nu are nimic de-a face cu civilizaţia vestică cu care se laudă locuitorii Timişoarei. 

Fosta strada Trandafirilor a fost umplută cu tarabe care ofereau un amestec de produse culinare şi bahice cu cele de marochinărie, şosete, ciorapi de dame, căciuli şi mănuşi.

Jucării kitchoase, aşa zisele "chinezisme", se găseau la tot pasul.


Combinaţia mirosurilor de hamsi, frigărui, mici, cu cel de vin viert, condimentat cu cele de la porumb fiert, vată pe băţ şi castane prăjite, puteau întoarce foarte uşor stomacul celor mai sensibili. 

image


 

Având în vedere că este totuşi o stradă îngustă, pe Trandafirilor a fost o înghesuială de nedescris. Oamenii s-au flancat corp la corp pentru a putea înainta. În acest timp, pe scena din Parcul Rozelor, s-au perindat diferiţi artişti de muzică populară. 
 

image


Dacă este Festivalul Vinului atunci se face derogare de la respectarea regulilor. Podul Michelangelo, care face legătura dintre zona centrală şi partea de sud a oraşului a devenit o imensă parcare. Până la acest moment, niciodată nu s-a gândit cineva să îşi parcheze maşina pe pod, blocând una dintre benzi, iar dacă ar fi făcut-o în cinci minute ar fi avut maşina ridicată. 
 

image

De această dată însă nu a fost nici urmă de poliţie. Iar zecile de maşini au fost parcate neregulamentar, pe pod, pe trotuare, pe pistele de biciclete, lăsând în urmă un prost gust pentru cei care sunt obişnuiţi să respecte legea în toate cele 365 de zile ale anului.  

Viorel Coifan, colegul de partid al primarului Nicolae Robu, a fost şi el oripilat de cele văzute la Festivalul Vinului şi a postat un comentariu pe Facebook. 

”După mitingul din Piaţa Victoriei, m-am dus până în Parcul Rozelor curios fiind să văd ce înseamnă Festivalul Vinului în noua sa formulă organizatorică. Impresia? Ceea ce am văzut m-a oripilat şi întristat în egală măsură. Pe frumoasa cândva stradă a Rozelor, normal flancată pe o parte de vilele proiectate de arh. Krausz (dar şi de oribilităţile care găzduiesc pe mai tuciurii noştri concitadini) iar pe de alta de Parcul Rozelor, am plonjat direct în atmosfera de bazar a unui târg din Orientul Mijlociu. De o parte şi de alta se aliniau chioşcuri cu de toate, începând cu poşete, pălării, argintării… şi terminând cu tarabele unde sfârâiau mititeii, cărnurile de diverse soiuri, sarmale, şamd. Dar mirosul de hamsie – care o fi gustoasă pentru unii, dar nu are nimic de-a face cu bucătăria bănăţeană – persistă cu înverşunare. Intrarea în Parcul Rozelor, ocupat vremelnic de timişorenii cu un carton cu mici într-o mână şi cu paharul de plastic în alta, este străjuită de cei doi Muhle – tatăl şi fiul – care au fost iscusiţi peisagişti în arta grădinăritului. Şi parcă am desluşit, imaginar, în ochii lor o sfâşietoare tristeţe. Oare aşa să fi ajuns Mica Vienă? Parfumul rozelor strivit de mirosul plebeu al hamsiei? Vin cu hamsie? Păstorel Teodoreanu s-ar cutremura.

image

În viermuiala de pe stradă, unei doamne din imediata mea vecinătate, i s-a furat portofelul din geantă. Nu o fi avut mare lucru în el, dar cu siguranţă că buletinul şi, probabil, câteva carduri tot erau. Bineînţeles nici urmă de comunitar căruia să i te adresezi.

Ce-i de făcut?

În primul rând organizarea unor astfel de evenimente să se facă la Muzeul Satului cu respectarea strictă a specificului. Adică, dacă este festivalul vinului, atunci nu au ce căuta alte categorii de comercianţi. Doi, introducerea unui autobus suplimentar care să facă legătura dintre Bastion şi Muzeul Satului ar scurta timpul de aşteptare de la o oră la 30 de minute. Şi, nu în ultimul rând, mai multă responsabilitate din partea consilierilor locali atunci când mai aprobă astfel de evenimente. Nu de alta, dar concurăm pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii şi nu pentru vreun film despre Fanar!” a scris Viorel Coifan pe Facebook.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite