FOTO Muzeu pentru una din cele mai interesante comunităţi etnice din Banat: Bulgarii-pavlikeni

FOTO Muzeu pentru una din cele mai interesante comunităţi etnice din Banat: Bulgarii-pavlikeni

Muzeul bulgarilor de la Dudeştii Vechi FOTO Ştefan BOTH

În anul 1738, bulgarii-pavlikeni au intemeiat Dudeştii Vechi (judeţul Timiş). Centrul cultural al bulgarilor bănăţeni găzduieşte şi un muzeu.

Bulgarii din Banat au un muzeu al lor. Acesta a fost deschis la Dudeştii Vechi - considerat centrul cultural al bulgarilor-pavlikeni, singura comunitate de bulgari catolici din lume. Este vorba de o comunitate rară, studiată de istorici şi lingvişti din toată lumea. 

Bulgarii bănăţeni au renunţat la scrierea slavă, în favoarea alfabetului latin, sunt romano-catolici, iar dialectul lor este impregnat de împrumuturi din germană, maghiară, română şi sârbo-croată.
 
Muzeul a fost inaugurat la aniversarea a  277 de ani, care a avut loc în urmă cu o săptămână.
 
În Dudeştii Vechi, 60% din populaţie este încă cea bulgară. Ei au întemeiat satul Beşenova Veche (Star Beshenov, Star Bişnov, O-Bessenyo) – astăzi Dudeştii Vechi, în anul 1738, după ce au plecat în căutarea unei vieţi mai bune în afara Imperiului Otoman, în care era îngobată Bulgaria.
 
 
Aici trăiesc astăzi în jur de 3.200 de bulgari. Din cei 8.000 de bulgari de pe teritoriul României, 6.500 sunt în Banat. Comunităţi mai mari au avut la Vinga şi Breştea.


 
Comuna Dudeştii Vechi se remarcă prin prezenţa partidului Uniunea Bulgarilor din Banat, din care face parte primarul Gheorghe Nacov şi majoritatea consilierilor locali. Viceprimarul Antoniu Petcov este membru PNL. Bulgarii din Banat au fost cunoscuţi ca şi grădinari foarte pricepuţi.
 

 
Cel mai cunoscut bulgar din Timişoara a fost însă Carol Telbisz, care a devenit unul din cei mai renumiţi primari ai oraşului. Timp de aproape trei decenii cât a condus Primăria Timişoara (1885-1914), el a reuşit să facă un oraş înfloritor al Imperiului Austro-Ungar.
 
Un alt bulgar celebru din Banat a fost episcopul Nikola Stanislavich, episcop de Cenad şi o personalitate care a avut o mare influenta asupra bulgarilor din această regiune.
 
Citiţi şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: