EXCLUSIVAsistentă medicală fără Bacalaureat. Vezi cât te costă să obţii un astfel de certificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu a absolvit examenul maturităţii, Cristina Orţan este asistentă la o policlinică de copii. Tinerii care au picat examenul maturităţii îşi mai pot forma o profesie – cursurile de asistent medical general.

Nu ai nevoie de diploma de Bacalaureat pentru a lucra în sistemul medical. La şcoala post-liceală „Henri Coandă” din Timişoara, zeci de tineri se înscriu, anual, la cursurile de asistenţă medicală generală, fără a anexa diploma de Bacalaureat la dosar.

Cursurile durează trei ani, au loc după-amiaza şi sunt atestate de Ministerul Educaţiei. Este şi cazul Cristinei Orţan, care s-a reorientat profesional după vârsta de 34 de ani. „Nu am dat niciodată examenul de Bacalaureat. Asta, pentru că, pe vremea când am terminat liceul, mă angajasem deja din clasa a X-a. Am terminat liceul «Azur» din Timişoara, cu profilul chimie industrială. Lucram în comerţ şi nu am mai avut niciun interes pentru Bacalaureat sau facultate”, povesteşte femeia. „Nu visam să devin chiar asistentă, dar m-am hotărât să fac cursurile pentru mine”, spune Orţan.

Femeia mărturiseşte că pe parcursul celor trei ani de studiu s-a ataşat de meserie şi a luat în considerare să se reorienteze profesional. „La început mi-a fost greu, însă m-am ataşat de pacienţi şi am devenit mai responsabilă odată cu practica prin spitale”, a explicat aceasta. După absolvirea şcolii post-liceale, Cristina a dat concurs pentru postul de asistent medical. Femeia a concurat cu absolvenţi ai Universităţii de Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Două generaţii, sute de elevi
De când specializarea de asistent medical a fost acreditată, la „Henri Coandă” s-au înscris sute de studenţi pentru a se reprofila. „În anul şcolar 2010-2011, la această specializare au studiat, în total, în jur de 400 de învăţăcei. Aproximativ 90 la sută vin fără diplome de Bacalaureat. Cursurile noastre sunt atestate printr-un ordin ministerial, emis în 2009”, a explicat Ioana Popa, managerul instituţiei. Despre cei care aspiră la un job în sistemul sanitar, femeia spune că au parte de toate pregătirile necesare. „Noi îi luăm de la zero, iar ei fac şi practică în spitale. Fiind singura specializare acreditată, noi suntem şi centrul de susţinere al examenului de licenţă”, a declarat Popa.

„Într-adevăr, aceste cursuri sunt recunoscute de către minister. Nu se compară însă cu pregătirea celor de la UMF «Victor Babeş», unde se intră pe bază de admitere şi studiile sunt mult mai aprofundate. De vină este sistemul, care nu defineşte exact studiile necesare pentru cadrele medicale. Ar trebui o reglementare mai strictă, însă subiectul este foarte delicat”, a declarat Ştefan Drăgulescu, rectorul UMF „Victor Babeş” din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite