Dosarul „vagoane la fier vechi“. Referat DIICOT: cine refuza să lucreze cu mafia din CFR era ameninţat cu concedierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fostul şef al CFR Marfă şi trei subalterni au fost arestaţi preventiv şi cinci persoane au fost plasate în arest la domiciliu într-un dosar în care DIICOT acuză un prejudiciu de şase milioane de euro. Potrivit procurorilor, aproape 2.500 de vagoane casate au fost vândute la preţ subevaluat. Ancheta a scost la iveală că angajaţii care au refuzat să ia parte la ilegalităţi erau ameninţaţi cu concedierea sau pierderea locuinţei de serviciu.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au început ancheta care a zguduit CFR Marfă în luna septembrie a anului trecut, când s-a început urmărirea penală in rem pentru constituire de grup infracţional organizat, şantaj, delapidare, fals intelectual şi uz de fals.

„La nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă S. A. s-a constituit un grup infracţional organizat, care cu prilejul operaţiilor bursiere şi de vânzare, a subevaluat un număr de 2459 de vagoane la preţ de fier vechi, asigurând astfel traficarea în folosul S.C. Remat S.A. Călăraşi, a diferenţei rezultate din preţul de deşeuri de oţel sau fier greu şi cel de fier vechi”, au fost informaţiile de la care a pornit ancheta DIICOT. Cercetările aveau să scoată la iveală că în reţea sunt implicate zeci de persoane, inclusiv şefi din cadrul CFR Marfă, în frunte cu directorul Societăţii, Mihuţ Crăciun. De altfel, în urma descinderilor DIICOT de la sfâşritul săptămânii trecute, Mihuţ Constantin Crăciun şi trei subalterni, cu funcţii de conducere în cadrul CFR Marfă au fost arestaţi preventiv. Cinci persoane au fost aresteate la domiciliu, iar 11 au fost lăsate în libertate sub control judiciar.

„Tunul”, pregătit în cele mai mici detalii

Referatul de arestare al procurorilor DIICOT arată că fraudarea CFR Marfă prin vânzarea la fier vechi a celor 2.450 de vagoane casate a fost premedidată şi pregătită în cele mai mici detalii. Astfel, printr-o notă din iulie 2016, conducerea CFR MARFĂ recomanda Consiliului de Administraţie al societăţii „scoaterea din funcţiune şi valorificarea prin licitaţie a 2450 de vagoane de marfă”, hotărându-se „scoaterea din funcţiune şi valorificarea în conformitate cu legislaţia în vigoare a 2450 de vagoane de marfă”.

„Se poate constata că, pentru a nu trezi suspiciuni, nici în Nota de fundamentare şi nici în Hotărârea Consiliului de Administraţie nu se face menţiunea modului în care urmează a se realiza valorificarea materialelor rezultate din casare, ambele documente rezumându-se la a stabili, cu titlu generic, scoaterea din funcţiune şi valorificarea a 2450 de vagoane de marfă”, au arătat procurorii DIICOT în referatul de arestare.

Potrivit aceleiaşi surse, a urmat şi o hotărâre de Guvern, în care au fost strecurate detaliile care să permită jaful, astfel încât vagoanele să fie încadrate încă de la bun început categoria “fier vechi”. Potrivit procurorilor aceasta este „o dovadă în plus a faptului că se urmăra încă de la demararea contractului ocultarea cantităţilor de «deşeu fier vechi greu» şi «deşeu fier vechi special» (oţel), cu o valoare de piaţă net superioară”.

Ameninţări cu pierderea locului de muncă

Urmărind modul de derulare a afacerii CFR Marfă – Remat Călăraşi, procurorii DIICOT Timişoara aveau să constate că la încheierea contractului, obiectul tranzacţiei nu mai era „cantitatea de 49.000 tone fier vechi” ofertată la bursă, ci „vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane”. Cele 2450 de vagoane supuse casării însumau cantităţile de 35.002,12 tone de oţel şi 16.584,50 tone de fier vechi greu, la un preţ net superior „fierului vechi” vândut de CFR .

Pentru a masca escrocheriile, conducerea CFR avea nevoie şi de oameni din sucursalele regionale. Astfel a fost emisă o dispoziţie în care i se cerea fiecărei sucursale să se desemneze un responsabil pentru casarea vagoanelor, care să se ocupe de toate formalităţile care trebuiau îndeplinite pentru executarea contractului. „De asemenea, în dispoziţie se preciza expres că, în documentaţia care se va întocmi la momentul casării vagoanelor, se vor menţiona «cantităţi de fier», iar în avizul de însoţire a mărfii, se va menţiona că produsul transportat este « fier vechi provenit din tăierea vagoanelor»”, au mai arătat procurorii. Totul era gândit pentru mascarea „tunului” de şase milioane orchestrat de la nivel central.

În referatul de arestare întocmit de DIICOT, se mai arată că unii dintre angajaţii sucursalelor CFR Marfă erau s-au prins de neregulile care li se cereau şi au refuzat să facă parte din comisia de casare a vagoanelor. „Aşa cum se poate desprinde şi din analiza unora dintre interceptările ambientale realizate de colaboratorul autorizat, unii dintre angajaţii S.N.T.F.M. CFR Marfă S.A refuzau să intre în comisiile de casare, realizând caracterul ilegal al demersurilor efectuate şi al actelor ce trebuiau întocmite în fals pentru a oculta activitatea infracţională, situaţii în care funcţionarii din conducerile sucursalelor şi reprezentanţii societăţii beneficiare exercitau ameninţări asupra acestora cu desfacerea contractelor de muncă, determinându-i pe unii să-şi reconsidere poziţia iniţială”, se mai arată în referatul DIICOT, potrivit cărora grupul infracţional era organizat pe trei paliere: conducerea centrală a CFR Marfă, reprezentanţi ai CFR din teritoriu şi reprezentanţi ai Remat Călăraşi. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite