Decizie surpriză în dosarul „Poli”. Un audit extern a stabilit că finanţarea echipei lui Marian Iancu a fost legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma de audit angajată de Primăria Timişoara pentru a reanaliza contractul prin care Primăria Timişoara a finanţat cu 30 de milioane de lei echipa de fotbal Poli, în perioada în care clubul era patronat de Marian Iancu, a stabilit că finanţarea este legală, dar există un prejudiciu de patru milioane de lei.

Un raport al Curţii de Conturi realizat la Primăria Timişoara în urmă cu câţiva ani a aruncat în aer mediul politico-administrativ din Timişoara, stabilind că finanţarea echipei de fotbal Poli, patronată de Marian Iancu, a fost finanţată ilegal cu suma de aproape 30 de milioane de lei. În urma acestui raport, Curtea de Conturi Timiş a emis o decizie prin care a dispus „reanalizarea” contractului de asociere dintre primărie şi firma deţinută de Marian Iancu.

De altfel, în această decizie de „reanalizare” este şi cheia acestui dosar pentru că, deşi raportul întocmit de auditorii Curţii de Conturi care au realizat controlul reţinea ilegalitatea finanţării, în momentul în care a emis decizia, fostul director Ionel Ştefan (despre care se spune că este un apropiat al secretarului Ioan Cojocari, beneficiind şi de o locuinţă de la primărie) nu a dispus „stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea lui”, ci „reanalizarea” contractului şi stabilirea prejudiciului (în cazul în care acesta există). Practic, prin decizia de „reanalizare” Primăriei Timişoara i s-a lăsat o portiţă, având posibilitatea ca odată cu reanalizarea contractului să respecte decizia Curţii de Conturi, dar să constate  în acelaşi timp legalitatea finanţării.

Chiar şi având această portiţă lăsată de decizia Curţii de Conturi, Primăria Timişoara nu a fost mulţumită, contestând decizia Curţii de Conturi în instanţă. Atât la Tribunalul Timiş, cât şi la Curtea de Apel Timişoara, primăria a pierdut, fiind menţinută decizia Curţii de Conturi. Sentinţele nefavorabile primăriei nu stabileau ilegalitatea finanţării, obligând doar primăria să respecte decizia Cuţii de Conturi şi să reanalizeze contractul.

În paralel cu procesul civil dintre Primăria Timişoara şi Curtea de Conturi, DNA a deschis şi o anchetă penală în care au fost puşi sub acuzare fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari şi alţi funcţionari din primărie. În plus, pierzând procesul cu Curtea de Conturi, Primăria Timişoara a pus în aplicare decizia Curţii de Conturi şi a angajat o firmă de audit pentru a reanaliza contractul de asociere dintre Primăria Timişoara şi firma deţinută de Marian Iancu.

Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, susţine că auditul de „reanalizare” a contractului a fost finalizat, iar auditorul extern a declarat legală finanţarea. Cojocari mai spune că  firma de audit a constatat într-o primă fază că primăria a ieşit foarte bine din asocierea cu Marian Iancu , reţinându-se că primăria a ieşit chiar pe plus pentru că mai avea de plătit şase milioane de lei care nu s-au mai plătit.

„Firma de audit prima dată a constatat că este un plus de şase milioane, după aceea a fost chemată de domnul procuror şi a venit cu o notă suplimentară în care a spus că din cauza TVA-ului este un prejudiciu de patru milioane de lei”, a spus secretarul Ioan Cojocari, potrivit căruia primăria a contestat această notă suplimentară la firma de audit, urmând ca dacă nu va fi admisă contestaţia să se ajungă, din nou, în instanţă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite