De unde provine lubeniţa din pieţele din Timişoara, în condiţiile în care sezonul de la Gottlob şi cel din Oltenia e încheiat de mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sezonul lubeniţei de Gottlob s-a încheiat dar pieţele sunt încă pline cu aceste fructe zemoase
Sezonul lubeniţei de Gottlob s-a încheiat dar pieţele sunt încă pline cu aceste fructe zemoase

Pe câmpurile de la Gottlob nu mai este lubeniţă de două-trei săptămâni, oltenii au terminat sezonul cu mult timp înainte. Cu toate astea, în pieţele din Timişoara se mai poate cumpăra lubeniţă.

Cei care vând lubeniţă în pieţele din Timişoara au încă de lucru, chiar dacă sezonul în Timiş şi în Oltenia s-a încheiat de mult. În Piaţa Badea Cârţan, oamenii vând lubeniţă sub brandul „Gottlob”. Cel puţin aşa spun vânzători când sunt întrebaţi de unde provine marfa. Ne-am înteresat care e situaţia în Gottlob şi am aflat că  că pe câmpurile din Timiş nu mai este lubeniţă de mult timp.

Nu mai există lubeniţă în Gottlob de aproape trei săptămâni. Singurul producător care mai avea ceva a terminat săptămâna trecută, dar el nu livrează la cuţit, produce doar pentru magazine. Sezonul în Gottlob s-a terminat”, a declarat Nicu Creţu, unul dintre cei mai mari producători de lubeniţă de la Gottlob.

Lubeniţa nu poate să fie nici din patria lubeniţei româneşti, de la olteni. Cei de la Dăbuleni, Bechet sau Corabia au încheiat sezonul cu mult înainte de cei din Gottlob.

La începutul lui iunie au ieşit oltenii cu producţia. Fiind pe terenuri nisipoase, lor li s-a copt foarte repede. Au prins apoi nişte ploi care le-a zapacit plantele, fructul a început să se strice în interior. La începutul lunii iulie ei nu mai aveau lubeniţă bună. Între 15-25 iulie vedeaţi numai camionete şi microbuze de Dolj la Gottlob. Au venit şi au luat de la noi, apoi au vândut în pieţele din ţară”, a mai spus Nicu Creţu.

A început sezonul lubeniţei de Gottlob FOTO Ştefan Both

De unde atunci lubeniţa din pieţele din Timişoara? 

Ceea ce au ori e foarte vechi, deci cumpărătorul trebuie să fie foarte atent. Codiţa la lubeniţă trebuie să fie verde. Dacă e uscată înseamnă că e de foarte mult timp. Ori e din estul României. La ora actuală cei care mai au lubeniţă sunt în zona Galaţi, Brăila, Constanţa. Anii trecuţi se mai practica să aducă din Ungaria şi Serbia, nu ştiu cum e acum”, a afirmat Nicu Creţu.

Samsari de lubeniţă s-au obişnuit să mintă cînd vine vorba de provenienţa mărfurilor. Oltenii care cumpărau lubeniţă de la Gottlob spunea peste tot că vând lubeniţă de Dăbuleni, pentru că brandul vinde. Se pare că acum lubeniţa adusă de la Brăilă se duce mai repede dacă pun eticheta de Gottlob. 

Citeşte şi:

Oltenii rămaşi fără marfă au dublat preţul lubeniţei de la Gottlob. “Lubeniţele lor sunt bombe chimice. Produsele noastre nu au fost fertilizate excesiv”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite