Cum se prepară „Petre Roman”, una dintre prăjiturile favorite ale gospodinelor din România în anii ‘90

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai cunoscute personaje ale perioadei de tranziţie din România şi fost premier al României, Petre Roman a fost transformat şi în deliciu culinar. Mai exact, Petre Roman a devenit prăjitură.

„O prăjitură migăloasă, dar care merită tot efortul”, aşa este caracterizată prăjitură Petre Român de către bucătăraş-chef Ina, pe site-ul www.bucataras.ro

„Nu mă întrebaţi de ce se numeşte aşa, pentru că eu aşa am preluat-o. Probabil pentru că e dungată precum puloverul de la Revoluţie, al lui nea' Petrică? :))”, mai scrie bucătăraşul chef, care le oferă cititorilor şi reţeta pentru Petre Român. 

Ingredientele necesare pentru blat sunt:

- 9 ouă,

- 9 linguri cu lapte,

- 9 linguri cu miez de nucă măcinată,

- 18 linguri de zahăr,

- 9 linguri de făină,

- 1 pachet praf de copt,

- 1 praf de sare. 


Pentru crema e nevoie de:

- 3 gălbenuşuri,

- 0,5 litri lapte,

- o budincă de vanilie,

- 150 g zahăr cristale,

- 200 g unt,

- 100 g zahăr pudra extract de vanilie. 


Pentru caramel e nevoie de:

- 300g zahăr.


Pentru glazură:

- 150g zahăr pudra,

- 3 linguri cacao,

- 2 linguri ulei,

- 3 linguri apă fierbinte. 

„Reţeta, aşa cum am preluat-o eu, spunea să facem un blat pe care-l vom tăia în 3 felii (ca pe tort), dar pentru a nu mă complică prea tare, eu împart cantităţile ingredientelor în 3 părţi egale şi coc, separat, 3 blaturi. Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul (doar cele 18 linguri de zahăr cristale) şi laptele, apoi gălbenuşurile, făină şi nuca. La final, adăugăm praful de copt şi turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm la cuptor pentru circa 20 minute, având grijă că la jumătatea perioadei să întoarcem tava cu 180 grade, pentru o coacere uniformă. Procedăm la fel cu celelalte două blaturi”, arată chef Ina, pe bucataras.ro. 

Gălbenuşurile cu zahărul, laptele şi budincă de vanilie se amestecă şi se fierb până se îngroaşă ca o smântână. Separat, se bat 200 g unt cu 100 g zahăr pudra şi câteva picături de extract de vanilie. Când crema s-a răcit, se amestecă cu untul bătut. 

Se amestecă bine ingredientele până dispar cocoloaşele de cacao, apoi se toarnă fierbinte peste prăjitură şi se nivelează cu o spatulă sau cuţit cu lama lată. 

Asamblare: 

Peste primul blat întindem jumătate din crema de vanilie şi acoperim cu blatul al doilea, peste care turnăm caramel fierbinte făcut din 300 g zahăr ars. 

Lăsăm caramelul să se răceasc, întindem peste el restul de cremă de vanilie şi acoperim cu al treilea blat. 

Decorăm cu glazură de ciocolată şi lăsăm prăjitură la rece pentru cel puţin 24 ore, timp în care caramelul se va topi şi va insiropa blatul central, dând astfel prăjiturii un aspect deosebit şi o aromă incredibilă, alături de crema de vanilie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite