Cum se îmbunătăţeşte viaţa elevilor după comasarea şcolilor, din regiunea de vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După comasare, mulţi elevi vor fi nevoiţi să meară mai mult până la şcoală dar vor avea şi avantaje. Prin comasare au dispărut clasele simultane, astfel  că fiecare elev va învăţa alături de colegi de vârsta lui şi va beneficia de mai multe materiale didactice.

În Timişoara, Şcoala Generală numărul 14 s-a mutat la Şcoala Generală 25. „În afară de bănci, am primit şi cărţi, zece calculatoare dar şi o tablă smart board şi o masă de ping pong“, a spus Carmen Burcea - Iancu, directoarea Şcolii Generale 25.
Astfel, fiecare elev va putea lucra pentru orele de informatică şi pentru orele opţionale la calculatoare, fără să se mai înghesuie la staţie. Toate băncile primite de la Şcoala Generala 14 au fost recondiţionate şi le-au înlocuit pe cele ale Şcolii 25, care erau vechi de zeci de ani, pentru ca micuţii să înveţe în clase mai frumoase.


De condiţii mai bune se bucură şi elevii de la două dintre liceele cu profil tehnic din Reşiţa, „Ştefan Anghel“ şi „Alexandru Popp“. „Elevii au ocazia să înveţe meserie pe utilaje noi, mobilierul este în mare proporţie schimbat, iar cadrele didactice au suficiente ore pentru completarea catedrei“, spune Niculae Şerban, directorul noii instituţii, Grup Şcolar Tehnic. Peste 300 de elevi care învaţau la Liceul cu Program Sportiv din Arad în săli de clasă dărăpănate se mută la Şcoala Generală Nr. 18.


Şi bune şi rele


„Cel mai bun lucru e că vom avea o sală de sport performantă, unde ne vom desfăşura orele în condiţii omeneşti. Vom avea o bază materială foarte bună”, a spus Marika Tulescu, directoarea Liceului cu Program Sportiv. Partea bună pentru elevii de la Şcoala cu clasele I-IV din cartierul devean Viile Noi care s-a mutat la Liceul „Sigismund Toduţă” este că vor studia cu aceeaşi profesori. „S-au păstrat catedrele didactice, oamenii nu şi-au pierdut locurile de muncă”, a spus Gheorghe Mihuţ, directorul liceului. Programul de lucru al multor elevi din Oradea s-a modificat după comasare. „Problema este că şapte clase de la Partenie Cosma vor avea cursuri doar după-masa pentru că în timpul zilei, clasele sunt folosite de elevii de la Şcoala Alexandru Roman, astfel că suntem foarte dezavantajaţi”, a explicat Ioan Corba, directorului Colegiului „Partenie Cosma”.

Câte şcoli au dispărut din Banat


În urma reorganizării şcolilor din regiune, de pe harta educaţiei din Vest au dispărut sute de instituţii. „Majoritatea unităţilor de învăţământ desfiinţate au fost în mediul rural”, a spus Ioan Luican, inspector în cadrul Inspectoratului Judeţean Şcolar Timiş. Potrivit acestuia, în judeţ au fost închise aproximativ 50 de şcoli, în Arad 40 şi în Caraş 20. Începând de săptămâna viitoare în Hunedoara nu vor mai funcţiona peste 60 de şcoli.

Elevii vor învăţa meserie pe utilaje noi, mobilierul este în mare parte schimbat.
Niculae Şerban, directorul Grupului Şcolar Tehnic din Reşiţa

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite