Cum a ajuns un renumit chirurg să fie declarat în conflict de interese. „Eram şef de secţie, dar eram delegat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mihai Ionac a dat în judecată ANI după ce a fost declarat în conflict de interese FOTO Adevărul
Medicul Mihai Ionac a dat în judecată ANI după ce a fost declarat în conflict de interese FOTO Adevărul

Medicul chirurg Mihai Ionac, fost şef al Secţiei de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean Timişoara, a dat în judecată Agenţia Naţională de Integritate, cerând anularea raportului prin care care a fost declarat în conflict de interese.

Agenţia Naţională de Integritate anunţa la finele lunii octombrie că medicul Mihai Ionac a fost găsit în conflict de interese pentru că, în timp ce era şef de secţie la Spitalul Judeţean Timişoara, unitatea medicală a încheiat un contract cu clinica în care Mihai Ionac şi soţia sa sunt acţionari.

„În exercitarea funcţiei de medic şef secţie Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine părţi sociale împreună cu soţia, a încheiat la data de 28 ianuarie 2019, un contract de prestări servicii cu spitalul în cadrul căruia Ionac Mihai Edmond exercită funcţia de conducere”, anunţa Agenţia Naţională de Integritate.

Raportul ANI vine după o sesizare a Curţii de Conturi, care a descoperit că în ianuarie 2019, firma în care Mihai Ionac şi soţia sa sunt acţionari a încheiat cu Spitalul Judeţean Timişoara un contract pentru „sterilizare materiale sanitare ale beneficiarului”, valabil până la data de 31.12.2019. În luna aprilie, firma a cerut, însă, rezilierea contractului.

Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate a fost atacat deja în instanţă de medicul Mihai Ionac, procesul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

„Eu fac declaraţii de avere şi de interese de ani de zile. A fost una dintre multiplele sesizări venite din partea curtea de Conturi pentru că ANI nu s-a sesizat de la sine, cum se întâmplă de obicei. A fost una dintre sesizările Curţii de Conturi, care a inclus atât acuzaţii de incompatibilitate, cât şi de conflict de interese. În ceea ce priveşte incompatibilitatea, am primit un raport în care spun că nu sunt incompatibil.

Rămâne un posibil conflict de interese datorită faptului că la cabinetul la care lucrez a fost un contract cu spitalul în care cabinetul plătea nişte servicii la spital. E vorba de 190 de lei, e un contract care a durat vreo două luni, ceva de genul acesta. Eu nu aveam la vremea aia contract de administrare cu spitalul. Eram şef de secţie, dar eram delegat, nu aveam un contract”, a declarat medicul Mihai Ionac.

Chirurgul reclamă „un alt abuz al Curţii de Conturi” la adresa lui. „Încerc şi eu să mă apăr cum pot împotriva abuzurilor repetate a căror victimă sunt de vreao şapte ani de zile. Sunt subminat, umilit, hărţuit de şase ani de zile”, mai spune Ionac.

„Meciul” dintre Mihai Ionac şi Curtea de Conturi Timişoara este unul vechi. După un raport în urma căruia pe numele medicului a fost deschis un dosar penal, clasat între timp de procurorul Lucian Papici, Mihai Ionac i-a acuzat pe auditori Curţii de Conturi de abuz în serviciu, divulgarea informaţiilor secret de serviciu sau nepublice şi neglijenţă în păstrarea informaţiilor prin faptul că datele din raportul care îl acuză pe Ionac au apărut în presă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara i-au declarat nevinovaţi pe auditori şi pe şeful lor, arătând că cei trei „şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, cu respectarea eticii şi deontologiei profesionale, împrejurarea că au fost sancţionaţi disciplinar neavând efect asupra documentelor întocmite”.  

De asemenea, medicul Mihai Ionac i-a reclamat la Curtea de Conturi a României pe auditorul Florin Popovici şi pe şefii direcţi ai acestuia, directorul de la acea vreme al Curţii de Conturi Timiş şi directorul adjunct, în prezent director plin. În plângerea depusă la Bucureşti, Ionac l-a acuzat pe auditorul Curţii de Conturi că „a încălcat cu bună ştiinţă principiul integrităţii care obligă la corectitudine şi aplicarea întocmai a legislaţiei în vigoare şi a dat dovadă de iresponsabilitate şi rea credinţă”.

În urma reclamaţiei făcute de Ionac, auditorul Florin Popovici şi directorul adjunct au fost sancţionaţi cu 10 la sută din salariu, iar directorul de la acea vreme al Curţii de Conturi Timiş, Ionel Ştefan, acum pensionar, a primit avertisment.  Auditorul a obţinut, însă, anularea sancţiunii în instanţă. 

De asemenea, în procesul de anulare a sancţiunii, pe care l-a şi câştigat, actualul director al Curţii de Conturi Timişoara a adus acuzaţii grave Curţii de Conturi, condusă la acea vreme de Nicolae Văcăroiu, arătând că „pârâta înceacă intimidarea propriilor angajaţi, preluând servil şi fără niciun filtru argumentarea subiectivă şi denaturată a domnului Ionac Mihai Edmond”. 

Pe aceeaşi temă: 

Medic român din Suedia, despre modelul sanitar scandinav: „Disciplină, fără prea multă dramă” 

VIDEO Medic filmat cum promite să restituie şpaga primită la o operaţie: „Mi-aţi dat 100 de euro? Vi-i dau înapoi fără probleme“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite