EXCLUSIV Situaţie fără precedent la Curtea de Conturi, acuzată, din interior, de un director: „Încearcă intimidarea propriilor angajaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Conturi a fost dată în judecată de un auditor, directorul adjunct şi fostul director de la Curtea de Conturi Timiş FOTO Arhivă
Curtea de Conturi a fost dată în judecată de un auditor, directorul adjunct şi fostul director de la Curtea de Conturi Timiş FOTO Arhivă

Curtea de Conturi a României stă pe un butoi cu pulbere după sancţionarea unui auditor şi a şefilor lui de la Curtea de Conturi Timiş. Totul a pornit de la un control de la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde s-au descoperit nereguli grave pentru care au fost sesizaţi inclusiv procurorii.  În procesul prin care contestă decizia de sancţionare, unul dintre directorii penalizaţi aduce acuzaţii grave instituţiei conduse de Nicolae Văcăroiu.

Un control al Curţii de Conturi efectuat la Spitalul Judeţean din Timişoara la începutul anului 2014 a scos la iveală nereguli grave. Printre altele, Curtea de Conturi a descoperit faptul că singura firmă care a participat la licitaţia pentru cumpărarea unui aparat medical avea avizul de funcţionare expirat, situaţie care impunea descalificarea societăţii, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce a şi atras după sine un prejudiciu de peste două milioane de lei.

O altă neregulă constatată de Curtea de Conturi viza atribuirea contractului de deratizare şi dezinsecţie. Curtea de Conturi a estimat aici un prejudiciu de peste 500.000 de lei, constatând că firma care a câştigat licitaţia „nu este autorizată legal să execute astfel de lucrări, nu a făcut dovada deţinerii - în toată perioada - de capacităţi tehnice şi umane şi nu în ultimul rând nu certifică prin documente justificative/situaţii de lucrări prestaţiile facturate entităţii auditate”. Un personaj – cheie al afacerilor de la Judeţean este Vlad Francisc Iman, fin al lui Cristian Buşoi, fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Pentru neregulile constatate Curtea de Conturi a dispus, pe de o parte, măsuri de remediere a problemelor şi recuperarea prejudiciilor, iar pe de altă parte, a sesizat DIICOT-ul, fiind suspiciuni de comitere a unor infracţiuni. Potrivit surselor „Adevărul”, dosarul ar fi în momentul de faţă la DNA, acolo unde a fost declinat de procurorii DIICOT.

La începutul anului 2015, Curtea de Conturi a revenit la Spitalul Judeţean Timişoara pentru a verifica modul în care s-au dus la îndeplinire măsurile dispuse în urma controlului din 2014. Cu această ocazie s-au descoperit nereguli grave la Secţia de Chirurgie Vasculară, condusă de doctorul Mihai Ionac, un celebru medic timişorean, profesor universitar şi fost director al Spitalului Judeţean Timişoara. Florin Popovici, auditorul Curţii de Conturi care a realizat controlul avea să constate, potrivit raportului citat de pressalert.ro, că la secţia condusă de Ionac s-au realizat operaţii estetice în timp ce bolnavii cronici aşteptau intervenţiile chirurgicale pe liste de aşteptare, s-au făcut decontări dubioase sau pacienţii erau trimişi să cumpere medicamente de la o farmacie anume, deşi medicamentele existau în spital.

O parte dintre constatările Curţii de Conturi aveau să fie confirmate de un control al Casei de Asigurări de Sănătate, care a penalizat Spitalul Judeţean Timişoara cu suma de peste 800.000 de lei din cauză că pacienţii au fost puşi să îşi cumpere medicamente din banii lor, iar cererile de rambursare a sumelor au fost respinse pentru că medicii au încălcat procedurile legale care le-ar fi permis pacienţilor să îşi recupereze banii plătiţi pe medicamente. Potrivit raportului întocmit de Casa de Asigurări, printre medicii din cauza cărora spitalul a fost penalizat pentru nereguli ale dosarelor de rambursări a fost şi Mihai Ionac. Sancţiunea a fost contestată în instanţă, dar judecătorii Tribunalului Timiş au menţinut penalizările. Sentinţa a fost atacată, procesul fiind acum pe rol în faza de apel.

Vila lui Ionac, percheziţionată de procurori

image

Descoperirea neregulilor de la Clinica de Chirurgie Vasculară a fost urmată, în luna aprilie a anului trecut, de percheziţii realizate de procurori la Spitalul Judeţean Timişoara, dar şi la vila medicului Mihai Ionac şi la Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie din cadrul UMF, condus de Ionac. Dosarul, deschis potrivit unui document intrat în poseia „Adevărul” după denunţul a doi pacienţi, este încă în lucru la Parchetul Tribunalului Timiş. „Au fost audiaţi peste 100 de martori. S-au făcut expertizele informatice şi se fac procesele verbale cu datele care se iau de pe calculator”, au declarat surse apropiate anchetei, potrivit căruia nimeni nu este pus în momentul de faţă sub învinuire, cercetările fiind făcute „in rem”.

Contraatacul lui Ionac

Încolţit şi prins la mijloc, medicul Mihai Ionac a contraatacat şi i-a reclamat la Curtea de Conturi a României pe Florin Popovici, auditorul care a întocmit raportul cu neregulile de la Clinica de Chirurgie Vasculară, dar şi pe şefii auditorului, directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş, Florin Cornel Popovici şi directorul instituţiei timişorene, Ionel Ştefan, în prezent pensionat. „Când au făcut controlul la spital au încălcat o serie de regulamente şi legi şi mi-au adus prejudicii foarte mari. Dacă procedau corect nu mi se întâmpla ce mi s-a întâmplat”, a declarat Ionac, referindu-se la prejudiciile grave de imagine suferite din cauza percheziţiilor realizate de procurori.

În plângerea depusă la Curtea de Conturi a României şi intrată în posesia „Adevărul”, Mihai Ionac reclamă abuzul auditorului care a descoperit neregulile şi solicită „constatarea abaterilor deosebit de grave săvârşite de acesta în exercitarea funcţiei de auditor public extern, abuzând de poziţia sa, şi tragerea la răspundere a acestuia şi ca urmare invalidarea şi anularea actelor întocmite de acesta sub toate aspectele”. Ionac l-a acuzat pe auditorul Curţii de Conturi că „a încălcat cu bună ştiinţă principiul integrităţii care obligă la corectitudine şi aplicarea întocmai a legislaţiei în vigoare şi a dat dovadă de iresponsabilitate şi rea credinţă”.

În urma plângerii lui Ionac, auditorul Florin Popovici, cât şi şefii acestuia, directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş, Florin Cornel Popovici, şi şeful Curţii de Conturi Timişoara, Ionel Ştefan au fost cercetaţi disciplinar, hotărându-se sancţionarea cu 10 la sută din salariu a celor doi Popovici şi aplicarea unui avertisment fostului director al Curţii de Conturi, Ionel Ştefan.  Acesta a colaborat cu „anchetatorii” din cadrul Curţii de Conturi declarând că acţiunea a fost coordonată de adjunctul său, care l-a sprijinit „moral” pe auditorul care a efectuat controlul de la Judeţean. De asemenea, Ionel Ştefan a mai spus că, în opinia sa, auditorul din subordinea sa „nu a respectat limitele mandatului” şi „a fost un exces de zel”.

Pentru fiecare dintre cei penalizaţi a fost emis un ordin de sancţionare semnat de preşedintele Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu (foto). În cazul auditorului care a realizat controlul, ordinul arată că acesta a încălcat „în mod repetat obligaţiile de serviciu prin neglijenţă” şi a încălcat „orice alte obligaţii prevăzute de Codul de conduită, de statutul auditorului public extern şi celelalte reglementări interne ale Curţii de Conturi”. În cazul directorului adjunct, Ordinul de sancţionare arată că acesta se face responsabil de încălcarea normelor  şi regulilor interne de către auditorul din subordinea sa.

image

Contraatcul auditorului sancţionat

Sancţiunile dispuse de Curtea de Conturi a României au fost contestate în instanţă atât de Ionel Ştefan, care a primit doar avertisment, cât şi de auditorul Florin Popovici şi directorul adjunct Florin Cornel Popovici. În procesul aflat pe rolul Tribunalului Timiş, auditorul care a scos la iveală neregulile de la Spitalul Judeţean  şi a fost acuzat că a „ţintit” secţia condusă de Mihai Ionac solicită anularea sancţiunii arătând că activitatea sa nu l-a vizat pe medicul Ionac, ci sistemul. „Nu se poate reţine că abaterile constate de subsemantul nu există pentru motivul că nu au fost implicate toate celelalte secţii, subsemnatul demonstrând existenţa lor la una dintre ele, deci cel puţin aceste abateri există, entitatea controlată (n.r. Spitalul Judeţean), urmând a verifica restul pe modelul surprins de auditor”, a arătat Florin Popovici într-un document prin care solicită anularea sancţiunii în instanţă.

Auditorul a mai dezvăluit faptul că directorul Curţii de Conturi Timişoara, Ionel Ştefan, care a spus cu ocazia cercetării disciplinare că Popovici nu şi-a respectat limitele mandatului, a notat raportul cu pricina cu calificativul „foarte bine”. „Aceasta dovedeşte atât incoerenţa poziţiei Directorului Camerei de Conturi Timiş, dl. Ştefan Ionel, manifestată cu ocazia efectuării cercetării, cât şi reaua intenţie a acestuia”, arată în documentul depus de auditor la dosar. Florin Popovici a mai arătat că raportul său nu a fost anulat. Dimpotrivă, în iulie 2015, Plenul Curţii de Conturi a dispus efectuarea unui control tematic la Spitalul Judeţean Timişoara. „Constatările nu au fost contestate, ci, mai mult se doreşte aprofundarea aspectelor sesizate de auditor, prin faptul că s-a dispus efectuarea unui control tematic, de unde rezultă că cele cuprinse în raport intră în competenţa Curţii de Conturi a României şi trebuie valorificate în totalitate”, a mai arătat auditorul care a subliniat că ordinul de sancţionare prevede că a încălcat regulamentul în mod „repetat”, cu toate că este pentru prima dată când este cercetat în comisia de disciplină, fiind dat chiar exemplu în 2013 auditorilor din toată ţara pentru un control efectuat la Consiliul Judeţean Arad.

Dezvăluirile adjunctului de la Curtea de Conturi Timiş

„Adevărul” a studiat şi dosarul prin care directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş, Florin Cornel Popovici, contestă decizia de sancţionare. În întâmpinările depuse la dosar, Florin Cornel Popovici reclamă o serie de încălcări ale procedurilor în luarea deciziei de sancţionare a sa, dar aduce acuzaţii grave Curţii de Conturi a României. Florin Cornel Popovici arată că în 12 ani de activitate, până la momentul instalării pe funcţia de director adjunct, câştigată prin concurs, a derulat a avut în medie 10 acţiuni de control pe an (în timp ce colegii săi au avut o medie de 7 acţiuni), iar toate rapoartele sale au fost notate cu calificativul „foarte bine”. Adjunctul de la Timiş a mai arătat că deşi a avut controale în urma cărora au fost constatate prejudicii majore şi chiar au fost sesizaţi procurorii, niciodată nu s-a întâmplat ca vreo persoană din cadrul instituţiei verificate să facă ce a făcut medicul Mihai Ionac.

Directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş a mai arătat că dacă era ceva în neregulă cu auditul întocmit de colegul său, şeful Departamentului V din cadrul Curţii de Conturi, Ioan Hurjui, avea posibilitatea să resituie actele de control pentru refacerea verificărilor, lucru care nu s-a întâmplat, Ioan Hurjui fiind în schimb chiar şeful Comisiei de Disciplină care a decis sancţiunile dispuse în acest caz. „Vă rog să observaţi că pârâta înceacă intimidarea propriilor angajaţi, preluând servil şi fără niciun filtru argumentarea subiectivă şi denaturată a domnului Ionac Mihai Edmond”, se arată în documentul depus în instanţă de directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş.

„Prin atragerea subsemnatului „la pachet” în cercetarea disciplinară a colegului Popovici Florin, conducerea Curţii de Conturi a României hotărâse deja sancţionarea subsemnatului şi a colegului Popovici Florin anterior cercetării prealabile, procedura cercetării nefiind decât o pură formalitate care să justifice demersurile ulterioare”, a mai arătat directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş.

Florin Cornel Popovici acuză şi modul în care s-a derulat cercetarea sa disciplinară, susţinând că i-a fost încălcat dreptul la apărare. „Subsemnatul am fost lăsat complet descoperit, luat prin surprindere de nişte acuzaţii de care nu am avut cunoştinţă, mai mult, la acuzaţiile aduse fiindu-mi interzisă la modul cel mai abuziv posibil – atitudine pe care eu o credeam depăşită de cel puţin 25 de ani fiind caracteristică  unei anumite perioade din istoria naţională – consultarea RODAS-ului (n.r. regulamentului intern de funcţionare) de către preşedintele Comisiei de Cercetare Hurjui Ioan, context în care am fost nevoit să citez din memorie şi foarte sintetic prevederile acestuia”, mai arată întâmpinarea lui Florin Cornel Popovici. Acesta mai arată în instanţă că „numitul Hurjui Ioan, preşedintele Comisiei de Disciplină, i-a repetat în mod obsesiv întrebarea: „Domnule director, mata nu cunoşti regulamentul?”. Procesele de contestare a sancţiunilor dispuse de Curtea de Conturi sunt pe rolul Tribunalului Timiş în fază incipientă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite