Controversatul om de afaceri Nicolae Mann, achitat de acuzaţia de cumpărare de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Mann. FOTO: pressalert.ro
Nicolae Mann. FOTO: pressalert.ro

Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Nicolae Man, omul de afaceri din Timiş trimis în judecată pentru că ar fi încercat să cumpere bunăvoinţa unor magistraţi. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Conform rechizitoriului acestui caz, avocatul Andrei Gherasim, din cadrul Baroului Bucureşti, a pretins de la Nikolaus Mann, printr-un intermediar, suma de 100.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalului Braşov, faţă de care a lăsat să se creadă că are influenţă, spre a-i determina pe aceştia să adopte soluţii favorabile inculpatului Mann Nikolaus în două dosare civile. Unul dintre acestea avea ca obiect o cerere de strămutare a cauzei iar altul anularea unui contract.

„În acest scop, la data de 12 aprilie 2012, avocatul a primit, prin acelaşi intermediar, suma de 50.000 de euro, reprezentând o parte din banii pretinşi. De asemenea, în cursul lunii februarie 2011, inculpatul Gherasim Andrei, în calitate de avocat ales al unei persoane cercetate într-o cauză penală aflată pe rolul DNA (denunţător), l-a indus în eroare pe denunţător cu privire la faptul că, în cauza respectivă, procurorii anticorupţie vor dispune o soluţie de netrimitere în judecată în termen de 2 luni de la încheierea contractului de asistenţă juridică, contract în valoare de 40.000 de euro“, mai spune rechizitoriul.

Andrei Gherasim, cercetat pentru trafic de influenţă în acest caz, este fiul fostului procuror general adjunct al României, Traian Gherasim.

Istorie bogată

Numele lui Mann apare şi în interceptările din dosarul în care a fost arestată fosta directoare adjunctă a Direcţiei de Finanţe Timiş. Cumnatul lui Mann, Dinu Călin, a fost şi el arestat în dosarul respectiv. 

Împotriva omului de afaceri timişorean a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor dedelapidare, fals, uz de fals, gestiune frauduloasă, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, în cazul fraudării grupului german Aton. El este acuzat că a prejudiciat stratul cu aproximativ 360 de milioane de lei.

Nicolae Mann are dublă cetăţenie, română şi germană. El a plecat din România înainte de 1989, iar după Revoluţie a ajuns unul din cei mai bogaţi timişoreni, în urma asocierii cu cei de la Aton, care avea să deschidă la Carani cea mai mare moară din Sud-Estul Europei. 

Conform pressalert.ro, Mann şi-a creat un păienjeniş de conexiuni cu politicieni, oameni din Finanţe, Poliţie sau adiministraţie, legături pe care le-a folosit pentru operaţiunile sale ilegale şi protejarea lor, iar reţinerea sa de către DNA, pentru că a încercat să cumpere un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este doar finalul unui lung drum făcut de multe ori pe o sârmă extrem de subţire.

Peste 640 de hectare de teren de la fostul IAS Sânandrei au ajuns în proprietatea firmei Euromobille SRL, controlată de Mann. Dacă în zonele unde erau cumpărate titlurile preţul terenului erau de câteva mii de euro hectarul, în marginea Timişoarei valora şi 100.000 euro. Afacerea a picat pentru că cei de la Mercedes au mirosit şmecheria românească şi au fugit în Ungaria.

Citeşte şi:

Fiul fostului procuror general adjunct al României Traian Gherasim a fost “săltat” de DNA

Omul de afaceri Nikolaus Mann a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite