Cazul complicat al unei femei care şi-a înjunghiat fratele. Cum s-au contrazis judecătorii şi ce pedeapsă i-au dat

Cazul complicat al unei femei care şi-a înjunghiat fratele. Cum s-au contrazis judecătorii şi ce pedeapsă i-au dat

FOTO Arhivă

O femeie acuzată de tentativă de omor pentru că şi-a înjunghiat de mai multe ori fratele care a intrat peste ea în casă pus pe scandal a fost declarată, într-o primă fază nevinovată, considerându-se că femeia a fost în legitimă apărare. În final, judecătorii au condamnat-o pe femeie.

Ştiri pe aceeaşi temă

O femeie trimisă în judecată pentru tentativă de omor după ce şi-a înjunghiat fratele a fost achitată în primă instanţă de Tribunalul Timiş, dar Curtea de Apel a condamnat-o în final pe femeie, considerând că nu a fost vorba de legitimă apărare, ci de tentativă de omor. Totul s-a întâmplat în seara zilei de 22 ianuarie 2017, în jurul orei 22.00, când un doi fraţi s-au dus să îi ceară socoteală surorii lor şi cumnatului pentru un conflict de familie.

Bărbatul a intrat în casă şi s-a năpustit asupra cumnatului său, care era în dormitor. Pentru a-şi salva soţul, femeia i-a dat acestuia cu o cană în cap, iar pentru că nu a putut opri furia fratelui său a luat un cuţit de bucătărie şi-a înjunghiat fratele de cinci ori, victima necesitând 15 zile de îngrijiri medicale. Imediat după incident, femeia a sunat la 112, iar fratele ei a fost dus la spital.

În urma conflictului a fost deschis un dosar penal, iar femeia a fost trimisă în judecată pentru tentativă de omor. Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Timiş, iar aici femeia a fost declarată nevinovată, judecătorul considerând că a fost în legitimă apărare şi a acţionat încercând să îl îndepărteze pe fratele său din casă.

„Aplicarea loviturilor de cuţit de către inculpată a vizat îndepărtarea persoanei vătămate din propria locuinţă, dorinţa inculpatei fiind determinată de comportamentul persoanei vătămate care a intrat în locuinţa inculpatei, pe timp de noapte, cu intenţia de a-l agresa pe soţul acesteia, ulterior loviturile fiind îndreptate şi împotriva numitei...În acest sens poate fi observat şi comportamentul inculpatei adoptat ulterior săvârşirii faptei, aceasta, imediat după scoaterea persoanei vătămate din locuinţă, apelând serviciul 112 pentru a solicita prezenţa poliţiştilor, ceea ce atestă împrejurarea că inculpata nu a încercat să-i facă rău fratelui său în mod gratuit, ci a dorit doar ca acesta să fie scos din locuinţă”, a arătat judecătorul care a declarat-o nevinovată pe femeie. Acelaşi judecător a mai ţinut cont şi de faptul că „raportul de forţe era înclinat în mod covârşitor în favoarea persoanei vătămate, fiind evident că inculpata se afla într-o poziţie de inferioritate”.

„S-a constatat că inculpata a încercat să determine îndepărtarea fratelui său din locuinţă prin alte mijloace, mai puţin grave, ea recurgând la gestul extrem de a aplica mai multe lovituri de cuţit abia la momentul în care celelalte modalităţi utilizate nu au dat rezultatele dorite”, a mai arătat judecătorul care a dispus achitarea.

Sentinţa Tribunalului Timiş a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara, iar judecătorii de aici au decis că femeia se face vinovată de tentativă de omor şi au condamnat-o la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

„Curtea constată că, în mod greşit, prima instanţă a apreciat că fapta inculpatei a fost săvârşită în condiţiile legitimei apărări prev. de art. 1...alin. 3 C.pen, neexistând o violare de domiciliu prin pătrunderea fără drept a victimei în locuinţa acesteia, victima fiind fratele inculpatei şi care în mod obişnuit intra fără să bată sau să sune, cunoscând că uşa este descuiată. Inculpata, în etapa a doua, a reacţionat la atacul victimei asupra soţului său prin lovirea acesteia cu un cuţit în mod repetat, deşi era conştientă că victima era neînarmată. Riposta exagerată a inculpatei nu a fost determinată de o pretinsă stare de tulburare sau temere provocată de atac, ci de sentimentul, de mânie, de revoltă în faţa violenţei victimei”, au arătat judecătorii Curţii, potrivit cărora „violenţa exagerată a inculpatei a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu atacul”.

 

citeste totul despre: