Brian Cox, vicepreşedintele Institutului pentru Diplomaţie şi Religie din Washington: „România poate juca un rol important în diplomaţia internaţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brian Cox, vicepreşedintele Institutului pentru Diplomaţie şi Religie din Washington, un ONG specializat în medierea neînţelegerilor dintre grupuri religioase aflate în conflict, a venit în România pentru a discuta cu oficiali români o eventuală colaborare în domeniul „diplomaţiei prin credinţă”.

Prezent în România, vicepreşedintele Institutului pentru Diplomaţie şi Religie din Washington DC, Brian Cox, care este şi profesor la Pepperdine University, a oferit un interviu pentru „Adevărul” în care a vorbit despre „diplomaţia prin credinţă”, rolul religiei în confilctele armate, situaţia din Siria, dar şi criza imigranţilor din Europa. Brian Cox, care i-a pus la aceeaşi masă pe musulmani şi creştini sau pe musulmani şiiţi cu musulmani suniţi şi chiar pe creştini aflaţi în conflict cu alţi creştini, consideră că România are un rol esenţial în diplomaţia internaţională, acesta fiind şi motivul pentru care şi-a declarat intenţia de colaborare cu autorităţile române.

„Natura muncii pe care o facem este o diplomaţie pe bază de credinţă. Încercăm să aducem credinţa şi în domeniul politicii, cu scopul de a aduce pacea, reîmpăcarea”, a explicat Brian Cox misiunea ONG-ului pe care îl conduce din postura de vicepreşedinte. Cu misiuni de pace în conflictul de la Caşmir dintre India şi Pakistan, Siria sau Sudan, Brian Cox şi oamenii săi au reuşit să pună la aceeaşi masă membri ai unor comunităţi religioase aflate în conflict, pornind de la principii valabile în toate religiile. „La baza a ceea ce facem este reconcilierea pe bază de credinţă. Nu este o formă de negociere politică. Când aduci părţile beligerante la discuţii, există un element de ostilitate şi dacă inimile nu sunt pregătite nu vor putea rezolva problemele. Diplomaţia prin credinţă nu e acelaşi lucru ca negocierea politică. În negocierea politică este să obţii cât mai mult de la celălalt”, a declarat Brian Cox.

image

Brian Cox (stânga), alături de pastorul Ionel Tuţac (centru) şi mitropolitul Banatului, ÎPS, Ioan Selejan (dreapta)

Potrivit americanului, ONG-ul din care face parte lucrează în colaborare cu Departamentul de Stat al SUA. „În urmă cu 15 ani, diplomaţi de la Departamentul de Stat nu au văzut religia ca o parte a acestei probleme şi s-a considerat că trebuie să stăm departe de religie, dar s-a schimbat atitudinea şi acum religia nu este privită numai ca o problemă, ci şi ca un factor prin care se poate aduce pace”, a mai spus Brian Cox. Vicepreşedintele Institutului de Diplomaţie şi Religie a dat şi exemple ale unor misiuni de pace din zonele de conflict. „Chiar la începutul lucrării noastre în Kaşmir, aveam 30 de militanţi musulmani. Unul dintre ei, se numea Meshir. Au pătruns în casa lui, i-au omorât tatăl şi fratele şi l-au împuşcat şi pe el în faţă. A petrecut mai multe luni în spital şi a suferit nouă operaţii. În toate aceste luni se gândea doar cum să se răzbune. Inima lui era plină de ură. În aceste întâlniri am avut o prezentare despre iertare. Ultimul lucru la care se gândea era să acorde iertarea celor care i-au produs rău. De a doua zi inima lui s-a schimbat. A început să le acorde iertarea celor care i-au făcut rău.  S-a dus înapoi în satul lui şi a început de la el să se pornească un proces al reconcilierii. De la el s-au înfiinţat 45 de grupuri de reconciliere”, a declarat Brian Cox pentru „Adevărul”.

Diplomatul american a explicat că pentru iniţiera unor discuţii de pace sunt aduşi la aceeaşi masă lideri politici, religioşi sau reprezentanţi ai societăţii civile. „Nu avem nişte metode speciale. Nu suntem inteligenţi. Credem că la un moment dat intervine Dumnezeu care schimbă inimile. Scopul nostru nu este să facem prozelitism şi să îi schimbăm religia. În procesul acesta de reconciliere, le spunem de opt valori de bază. Sunt valori religioase valabile în orice religie. Sunt ca opt faţete ale unui diamant. Aceste valori le poţi găsi şi în alte religii, dar sunt valorile pe care Domnul Isus le-a scos în evidenţă”,  a mai spus Brian Cox, potrivit căruia, religia poate juca într-un conflict două roluri. „Uneori conflictul este din cauza religiei. În al doilea caz, religia nu este cauza acestui conflict, dar joacă un rol important în identificarea unei anumite grupări. În Caşmir nu a fost religia cauza, dar a jucat un rol deosebit în identitatea grupului”, a mai arătat Brian Cox.

image

Brian Cox (stânga), alături de episcopul greco-catolic Alexandru Mesian (centru)

Americanul consideră că România poate juca un rol important în diplomaţia internaţională, acesta fiind şi motivul pentru care a venit în ţara noastră. „Unul din lucrurile pe care ne gândim că le putem atinge în România este de a crea un model în care Guvernul României să colaboreze cu cei care lucrează al diplomaţiei pe bază de credinţă. Motivul pentru care sunte aici este că lucrăm la un proiect de colaborare dintre Guvernul României şi Centrul Internaţional pentru Religie şi Diplomaţie. Este posibil pentru România să joace un rol în diplomaţia internaţională”, a spus Brian Cox.

În privinţa crizei refugiaţilor cu care se confruntă Europa în acest moment, vicepreşedintele Institutului pentru Diplomaţie şi Religie a declarat că „venirea refugiaţilor va avea un mare impact”, iar ţara noastră nu va fi ocolită. „Toată Europa va avea această problemă. Nu există dubiu că vor fi tensiuni, în comunitatea locală şi chiar la nivel naţional. Dacă nimic nu se va face, problemele se vor acutiza. Europa a eşuat în integrarea celor care au venit cu decenii în urmă. De multe ori mulţi musulmani au sfârşit stând în ghetouri şi nu sunt parte a societăţii normale. Asta va fi o mare problemă pentru Europa. Şi în America avem probleme cu musulmanii, dar aşteptările noastre sunt că se vor integra mai bine în societate. Spre deosebire de Europa, America este o ţară mult mai religioasă. În americanul de rând, valoarea iudeo-creştină este bine fundamendată. Am întâlnit musulmani care au spus că visează că America va deveni o ţară musulmană. În Europa conflictul este diferit”, a mai spus Brian Cox, potrivit căruia criza imigranţilor ar trebui să fie văzută de comunitatea creştină din România ca o oportunitate. „Cred că este şi o oportunitate pentru creştinii din România să îşi exprime dragostea Mântuitorului într-o formă a ospitalităţii. Dacă musulmanii vor experimenta ostilitatea creştinilor din România nu îl vor vedea pe Isus. Comunitatea creştină din România poate juca un rol deosebit”, a mai spus americanul.

Referitor la responsabilităţii pe care SUA o are în criza refugiaţilor cu care Europa se confruntă în acest moment, Brian Cox a admis că America are o responsabilitate, dar „asta e doar o mică parte”.  „Una din problemele din Siria nu are nimic de a face cu America. Este natura opresivă a regimului Assad. Oricine a vizitat Siria ştie că era ca o închiosare. Cunosc mulţi oameni din opoziţia din Siria. Mulţi au spus că mai bine vor muri decât să rămână sub Assad. În Irak, foarte mulţi dintre americani consideră că a fost o mare greşeală războiul din Irak şi foarte mulţi îl critică pe Bush pentru asta. Preşedintele Obama a moştenit pe umerii lui ce a preluat. Una din marile probleme acolo este dată de regimurile foarte opresive”, a mai spus Brian Cox. Acesta a spus că o altă problemă a Orientului Mijlociu care nu are legătură cu America este radicalizarea islamului.

image

„Radicalismul s-a dezvoltat în sânul islamului din secolil 13 şi acum a răbufnit. Sunt răspunderi mari ale Americii, dar sunt mulţi factori care nu depind de America”, a spus Brian Cox. Diplomatul american s-a referit şi la intervenţia Rusiei în Siria, susţinând că prin acţiunile sale, Rusia nu face altceva decât să îl susţină pe Bashar-al Assad. „Intervenţia Rusiei în Siria complică situaţia. Rusia nu este acolo pentru a ajuta opoziţia. Nici măcar nu cred că e acolo ca să lupte împotriva ISIS. Se ştie că e acolo pentru a-l menţine pe Assad la putere. Ei vor ca să fie factorul important care joacă în Orientul Mijlociu”, a mai spus Brian Cox. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite