FOTO Zbor peste Banat ca în romanele lui Jules Verne: Balloony este singurul balon cu aer cald  din sud-vestul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balloony se ridică la o distanţă de 200 de metri de pământ FOTO Ştefan Both
Balloony se ridică la o distanţă de 200 de metri de pământ FOTO Ştefan Both

Cereri în căsătorie făcute la înălţime, fotografii de peste nori şi o doză maximă de adrenalină, de asta pot avea parte cei care aleg o călătorie cu singurul balon cu aer cald din sud-vestul României

Experienţa cu Balloony, desprinsă parcă din poveştile lui Jules Verne, începe odată cu răsăritul soarelui, la ora 5.45 fix, când iubitorii de adrenalină îşi dau întâlnire cu echipajul care conduce balonul.

Locul de plecare: câmpul din zona satului Şandra, aflat la 35 de kilometri de Timişoara. Scopul: distracţie, adrenalină la maxim deasupra pământului şi chiar cereri inedite în căsătorie. Aventura, care durează o oră printre nori, începe la sol.

Începe despachetarea, montarea nacelei, se preumflă balonul cu aer rece, se pornesc arzătoarele, iar când balonul se află în poziţia de decolare, pasagerii urcă în nacela legată încă de maşina de teren.
 

Zbor cu Balloony


“Balonul necesită vreme bună, stabilă. Nu este indicat să fie nici foarte cald, consumul este mai mare. De aceea se zboară dimineaţa. Anul acesta am avut un singur zbor din cauza timpului nefavorabil”, explică Cristian Paşca, unul din cei trei piloţi licenţiaţi, care zboară cu balonul YR 9014. 
 

Decolarea e lină şi, în câteva secunde, „coşul” se ridică până ajunge la 200 de metri deasupra pământului. De acum, totul este în mâinile pilotului, care „dă gaz”, adică flacără. 

Zbor cu Balloony


Priveliştea este minunată din balonul care pluteşte lin deasupra satului Şandra, iar de sus se vede cel mai bine cum a fost construit de şvabi acestă localitate, cu biserica aflată într-un cer perfect. Doar lătratul câinilor întrerupe incredibila linişte din balon. 

Zbor cu Balloony


 „Balonul nu are sistem de direcţionare, nu poate face viraje, nu te poţi duce în stânga sau în dreapta, decât alegând curenţii de aer. Există doar posibilitatea de a urca sau de a coborî. Mergi unde te duce vântul. Nu este deloc greu să pilotezi un balon. Totuţ ţine de practică, pentru că nu există două zboruri identice. Atmosfera şi vremea este mereu în schimbare, vântul bate mai tare, mai încet”, adaugă pilotul Paşca.

Acesta mai susţine că, deşi multora le este teamă de călătoria în „coşul” zburător, balonul este considerat cel mai sigur aparat de zbor. 

Zbor cu Balloony


“Din păcate, de câţiva ani, nu se mai poate zbura de asupra Timişoarei, după ce un pilot din Bucureşti a lovit statuia din Piaţa Unirii”, a mai spus Paşca. Acesta a obţinut licenţa de zbor în urmă cu doi ani. „Sunt pasionat de orice fel de zbor, de la parapantă la paraşutism”, a adăugat pilotul.


Aterizare extremă şi botez cu şampanie


Unul dintre momentele care le dau pasagerilor cele mai mari emoţii este aterizarea. După ce este ales locul de coborâre, pilotul face un scurt instructaj, iar călătorii sunt sfătuiţi să se prindă bine de mânerele interioare ale nacelei, pentru a se pregăti de „marea răsturnare”. Balonul atinge de câteva ori pământul înainte să se oprească, după care se răstoarnă pe o parte. Dacă vântul este potrivnic, experienţa este mult mai intensă.

Zbor cu Balloony


O dată ajunşi pe pământ, balonul este strâns, buteliile sunt demontate, chingile şi sforile îndepărtate, iar nacela, rămasă goală, se urcă în remorca maşinii de teren, care a urmărit de la distanţă traseul de balonului, atât vizual cât şi prin radio. 


La finalul fiecărei călătorii, conform tradiţiei, pasagerii care sunt la prima experienţă de acest primesc un botez cu foc şi şampanie. În acelaşi ritual, fiecare primeşte un nume de nobil.


Cristian Paşca îşi aminteşte că a avut la „bord” experienţe inedite: „Au fost călători care au închiriat balonul pentru a face cereri în căsătorie la înălţime. Alţii şi-au surprins partenerii sau au vrut doar să facă fotografii unice, de deasupra pământului”, a declarat pilotul. 

Zbor cu Balloony


119 euro pentru o oră de zbor


Balloony este singurul balon din toată zona de sud-vest. Mai există unul la Oradea, dar acela nu este înmatriculat în România.
 

119 euro este preţul pe care fiecare pasager îl plăteşte pentru o călătorie de o oră cu Balloony. Însă poate fi o experienţă inedită, care te face, pentru o oră, să îţi dai seama cât mici suntem pe lumea asta. 

Zbor cu Balloony

Balonul cu aer cald este cel mai vechi aparat de zbor care a transportat cu succes oameni. Primul zbor s-a înregistrat la 21 noiembrie 1783, la Paris.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite