Avertismentul psihoterapeutului „Dr. Love“ către vedete şi figuri publice. „Azi, oamenii nu se iubesc nici pe sine, cum să ceri să-l iubească pe cel de lângă?“

Avertismentul psihoterapeutului „Dr. Love“ către vedete şi figuri publice. „Azi, oamenii nu se iubesc nici pe sine, cum să ceri să-l iubească pe cel de lângă?“

Psihoterapeutul Cătălin Ilie

Moartea neaşteptată şi tristă a cunoscutei prezentatoare TV Cristina Ţopescu, al cărei trup fără viaţă a fost găsit după aproape trei săptămâni, a readus în discuţia opiniei publice problema însingurării şi a superficialităţii relaţiilor interumane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mass-media a insistat asupra unui aspect, şi anume cum a fost posibil ca o persoană publică, activă pe reţelele de socializare, să dispară fără ca niciun prieten să nu se întrebe ce se întâmplă cu ea. L-am întrebat pe psihoterapeutul Cătălin Ilie dacă prieteniile, mai ales cele oferite de Facebook, sunt reale sau ne e sortit să murim singuri!?
 
„Eu spun că nu există prieteni. O demonstrează istoria. Prietenul cel mai bun îţi ia soţia, soţia s-a dus cu prietenul tău cel mai bun, prietenul cel mai bun te-a vândut la Securitate, el ţi-a luat postul etc. E o vorbă biblică: Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi. Dar astăzi, oamenii nu se pot iubi nici pe sine, cum să le ceri să-l iubească pe cel de lângă?! Prieteniile se reduc azi la «hai să vorbesc şi eu cu cineva». Orice întâlnire cu prietenii se reduce la o bârfă, ce probleme are ăla, ce fraier e celălalt, ce a făcut aia. Sau se plâng câte probleme au ei”, a declarat Cătălin Ilie, specialist în terapie de cuplu.
 
Apariţia reţelelor de socializare, unde găsirea de prieteni noi este una dintre obietive. „Problema e că oamenii îşi creează un alter-ego, dintr-o dată devin mai buni, mai drăguţi, mai interesanţi şi îşi creează prieteni falşi pe aceste conturi de socializare. Mulţi au nume false, au imagini false, adrese false. Pe altă parte, aceasta este o prietenie virtuală, nu reală”, a adăugat Cătălin Ilie, supranimit şi "Dr.Love". 
 
Psihoterapeutul atrage atenţia că vedetele şi figurile publice sunt mult mai predispuse la atragerea de prieteni falşi şi riscă să aibă puţini prieteni adevăraţi. 
 
„Mari artişti au murit singuri în casă. Există o listă lungă, lungă. Tocmai aceşti oameni, care erau înconjuraţi de buni prieteni, Elvis Presley le cumpăra case, maşini, cai, închiria câte un cinematograf să-l umple cu priezeni, dar a murit singur. Tot istoria a demonstrat că nu poţi să fi vedetă pentru totdeauna. Ghiciţi ce, când nu mai sunt bani, când nu mai eşti pe val, prietenii dispar”, a mai declarat Ilie. 
 
În cine putem să avem încredere? „Noi credem în familie, zicem că după ce luăm ţeapa vieţii de aceşi buni prieteni, ne întoarcem către familie. Dar mulţi ajungă să îşi dea seama că şi-au pierdut şi familia. Atunci pe ce te poţi baza? Eventual, pe forţele tale. Pentru că nu te poţi baza absolut pe nimeni”, a afirmat psihoterapeutul Cătălin Ilie. 
 

Citeşte şi:

De ce simt nevoia unii oameni să-şi cumpere case şi maşini mari. Psiholog: „Cei care s-au simţit odată mici şi-au spus: «Lasă, că o să fie eu odată mare»“

Psihologul Dr.Love, mesaj pentru cei care postează „Relaţie complicată“ drept status pe Facebook: „Veţi plânge că nu aţi avut parte de iubire“

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: