Apel disperat al arhitecţilor din Timişoara: „Noul Plan Urbanistic General, o prioritate absolută”

Apel disperat al arhitecţilor din Timişoara: „Noul Plan Urbanistic General, o prioritate absolută”

Ordinul Arhitecţilor filiala Timiş face apel pentru urgentarea aprobării noului PUG FOTO Eyeinthesky

Primăria Timişoara s-a confruntat în cursul acestei luni cu un blocaj în emiterea certificatelor de urbanism din cauza faptului că Planul Urbanistic General al oraşului a expirat, iar noul PUG, la care se lucrează de 10 ani nu este încă finalizat. Arhitecţii fac apel la finalizarea cât mai rapidă a noului PUG.

Aflat în lucru de 10 ani, noul PUG al Timişoarei nu a fost încă finalizat, valabilitatea vechiului PUG fiind prelungită în toamna anului trecut printr-o hotărâre a Consiliului Local. Hotărârea de prelungire a valabilităţii PUG-ului a fost contestată de Prefectura Timiş, iar astfel a apărut un blocaj în emiterea certificatelor de urbanism. În final situaţia a fost deblocată, vechiul PUG fiind prelungit până în 2023.

Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Timiş, avertizează că această situaţie nu mai poate continua, iar finalizarea noului PUG ar trebui să fie o prioritate absolută. „După cum s-a văzut pe parcursul lunii septembrie, municipiul Timişoara nu poate funcţiona fără un Plan Urbanistic General valid, acesta fiind instrumentul principal prin care se reglementează activitatea sectorului de construcţii  şi se coordonează dezvoltarea urbanistică şi spaţială a oraşului. Absenţa Planului de Urbanism General duce la blocarea activităţii de proiectare, autorizare şi de construcţii pe raza municipiului Timişoara, cu efecte economice şi sociale nefaste. Prelungirea valabilităţii vechiului PUG Timişoara, elaborat acum 20 de ani reprezintă o soluţie de avarie, aprobarea unui nou PUG fiind o prioritate absolută pentru a avea o dezvoltare coerentă, adaptată condiţiilor şi nevoilor actuale din oraş”, se arată în apelul Ordinului Arhitecţilor.

OAR Timiş face un apel public către toate părţile implicate în administraţia publică a oraşului (locală, judeţeană şi naţională) de a conlucra pentru o rezolvare corectă şi rapidă a problemei Planului de Urbanism General al Municipiului Timişoara. „Încurajăm în acelaşi timp definitivarea noului PUG, aflat în curs de elaborare de mai mulţi ani (din anul 2010), respectiv găsirea de acorduri în acest sens de către părţile implicate pentru a evita situaţii similare pe viitor. Ne reafirmăm deschiderea pentru dialog cu toţi actorii din spaţiul public interesaţi  în găsirea soluţiilor optime şi obţinerea unui mediu construit sănătos şi sustenabil, adaptat nevoilor contemporane ale oraşului nostru”, mai arată Ordinul Arhitecţilor, filiala Timiş într-un comunicat de presă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: