Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat spre Himalaya. Obiectivul: rută nouă pe vârful Dhaulagiri, la 8.167 metri

Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat spre Himalaya. Obiectivul: rută nouă pe vârful Dhaulagiri, la 8.167 metri

Horia Colibăşanu şi Marius Gane

Horia Colibăşanu a început călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019. Sportivul a plecat vaccinat împotriva COVID-19.

Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu – are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hámor - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.
 
„Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună”, a spus Horia Colibăşanu, la plecarea spre Himalaya.
 
Expediţia din 2021 este planificată în perioada martie – iunie.  
 
La sosirea în Kathmandu, Horia va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu – tabăra de bază Everest. 

Primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva Covid-19
 
La începutul lunii aprilie îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4.200 de metri. Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6.600 metri. În perioada 28 aprilie – 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în ţară. 
 
 
Alpinistul Horia Colibăşanu este primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva Covid-19, acest lucru fiind posibil şi datorită ocupaţiei sale principale, aceea de stomatolog în sa din Timişoara.
 
Expediţia poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro, pe pagina de Facebook Horia Colibăşanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.
 
Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, club afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional. 
 
Singurul alpinist român care a primit distincţia Spirit of Mountaineering
 
Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României Klaus Iohannis care i-a acordat lui Horia Colibăşanu în iunie 2017 cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele: Ordinului Naţional “Steaua  României”, grad de Cavaler.
 
Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611 metri), Manaslu (8.163 metri), Dhaulagiri (8.167 metri), Shishapangma (8.027 metri), Annapurna (8.091 metri), Makalu (8.463 metri), Lhotse (8.516 metri), Everest (8.848 metri).
 
Horia Colibăşanu este singurul alpinist român care a primit distincţia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume. 

Vă mai recomandăm:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările