A murit Dorin Bratu, unul dintre cei mai renumiţi stomatologi din România. A fost considerat un geniu al medicinei dentare

A murit Dorin Bratu, unul dintre cei mai renumiţi stomatologi din România. A fost considerat un geniu al medicinei dentare

Profesorul Dorin Bratu (stânga), alături de fiul său şi de soţia sa FOTO UMF Timişoara

Unul dintre cei mai renumiţi medici stomatologi din România, profesorul Dorin Bratu, a murit luni, 12 aprilie 2020, la vârsta de 79 de ani. Dorin Bratu a fost considerat un geniu al medicinei dentare, fiind recunoscut inclusiv pe plan internaţional.

Profesorul Dorin Bratu  a fost cetăţean de onoare al Timişoarei şi decan al Facultăţii de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara.

„Profesor Dr. Dorin Bratu s-a remarcat printr-un parcurs profesional excepţional, excelând în ştiinţă, învăţământ şi sănătate. Activitatea sa în învăţământul superior va rămâne memorabilă, iar meritele sale în domeniul cercetării în medicina dentară au fost recunoscute la nivel internaţional”, arată UMF Timişoara.

În cursul vieţii a publicat o multitudine de cărţi, comunicate şi lucrări ştiinţifice şi a obţinut numeroase distincţii şi premii atât în plan local, cât şi internaţional.

În 1995, profesorul Bratu a primit premiul Academiei Romîne - Gheorghe Marinescu pentru cea mai bună carte de medicină apărută în anul 1995 în România, iar în 2001 a primit premiul Colegiului Medicilor din România pentru cea mai bună carte de specialitate apărută în 2001.

Pe lângă activitatea de cercetare şi de practică clinică, profesorul Bratu a desfăşurat o activitate intensă pe linie de învăţământ postuniversitar, fiind acreditat de către Colegiul Medicilor Dentişti din România. Din 2004, a fost primul preşedinte al CMD Timiş (2004-2007) şi a fost membru al ADEE, membru al Federaţiei Dentare Internaţionale şi al Comitetului Director Balkan Stomatological Society.

„Dedicarea pentru cercetare a dus la realizarea unor brevete de invenţie cu importanţă deosebită în domeniul socio-economic şi profesional timişorean. Prof. Dr. Dorin Bratu a fost şi va rămâne o personalitate cu o contribuţie enormă, atât local cât şi internaţional”, a mai transmis UMF Timişoara.

Dorin Bratu s-a născut în 5 octombrie 1942, tatăl lui fiind director al Spiltalului CFR Timişoara, iar mama sa avocat. În 1966 a absolvit Facultatea de Stomatologie, timp în care efectuează şi stagiul militar.

În 1975 devine doctorand al Prof. Dr. Doc. Leonida Georgescu şi în 1980 îşi susţine teza de doctorat “Relaţii între manifestările lezionale din cavitatea bucală şi unele afecţiuni renale”, ulterior obţinând gradul de medic primar stomatolog.

Din 1996 şi până în 2005 a fost decanul Facultăţii de Stomatologie, devenită Facultatea de Medicină Dentară a UMF “Victor Babeş” Timişoara.

În 2000 a primit Diploma de Excelenţă, acordată de către Ministerul Educaţiei Naţionale. A înfiinţat Uniunea Naţională a Asociaţiilor de Stomatologie din România, fiind preşedinte al acesteia între 1998-1999. Din 1994 este membru al Comisiei Medicale a CNEAA şi preşedintele Comisiei de Stomatologie a Ministerului Sănătaţii în perioada 1996-2000 şi 2004-2005.

În tinereţe (1957 – 1967) a fost şi sportiv de performanţă, fiind component al echipei divizionare de Rugby – Ştiinţa Timişoara.

Înmormântarea medicului Dorin Bratu are loc miercuri 14 aprilie 2021 în cimitirul de pe strada Cosminului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările