Reghinul va avea 10 autobuze hibride Solaris, în valoare de 3,6 milioane de euro. Ce caracteristici tehnice au

Reghinul va avea 10 autobuze hibride Solaris, în valoare de 3,6 milioane de euro. Ce caracteristici tehnice au

Autobuz hibrid Solaris.

Municipiul Reghin a semnat un contract cu firma poloneză Solaris Bus&Coach pentru livrarea a 10 autobuze hibrid Solaris Urbino 12, până la sfârşitul primului trimestru al anului 2022.

Ştiri pe aceeaşi temă

Valoarea totală a contractului se ridică la aproape 17,5 milioane lei (aproximativ 3,6 milioane de euro).

Aceasta va fi prima livrare Solaris de autobuze hibride către municipiul Reghin. Potrivit datelor companiei, numai în 2020, operatorii din alte oraşe româneşti (Galaţi şi Satu Mare) au comandat peste 30 de autobuze hibride de la producător. Peste 300 de vehicule Solaris sunt folosite în transportul public din 8 oraşe (Craiova, Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov, Satu Mare, Galaţi, Baia Mare şi Oradea), circa jumătate dintre acestea fiind propulsate electric.

Autobuzele Solaris comandate sunt dotate cu un sistem de propulsie hibridă în serie, constând dintr-un motor de tracţiune de 120 kW şi un motor diesel de 151 kW, care îndeplineşte standardele de emisii Euro 6. Una dintre caracteristicile principale ale sistemului propulsor este capacitatea sa de a recupera energia cinetică în timpul frânării. Aceasta este transformată apoi în energie electrică şi stocată în supercondensatoare, dispozitivele sale de stocare a energiei fiind folosita ulterior la propulsia autobuzului.

Vehiculele vor fi, de asemenea, echipate cu funcţia Stop & Go care controlează funcţionarea motorului. Datorită acestui sistem, motorul diesel se opreşte complet atunci când autobuzul staţionează şi uşile se deschid şi porneşte din nou numai după ce supracondensatoarele rămân fără energie. Acest lucru îi permite reducerea semnificativă a consumului de combustibil şi emisiile de poluanţi, în comparaţie cu vehiculele convenţionale.

Fiecare autobuz comandat are 12 metri lungime şi poate transporta până la 90 de pasageri, incluzând 27 de persoane aşezate. Confortul va fi asigurat prin sisteme de încălzire şi aer condiţionat în habitaclu şi cabina şoferului, precum şi prin panouri de „info-divertisment” ce vor afişa informaţii despre traseu, ore estimate ale călătoriei, cât şi anunţuri diverse. Totodată, pasagerii vor beneficia de porturi USB duale ce le permit reîncărcarea dispozitivelor electronice în timpul călătoriei. Mai mult, confortul pasagerilor va fi îmbunătăţit şi prin sistemul de anunţuri vocale. În plus, Solaris îşi echipează vehiculele cu o întreagă gamă de soluţii pentru creşterea siguranţei pasagerilor şi a şoferilor, cum ar fi de exemplu camerele interioare şi exterioare pentru monitorizare video şi o cameră suplimentară pentru marşarier.

Mijloacele de transport vin de asemenea cu soluţii pentru a spori siguranţa pasagerilor şi şoferilor în timpul pandemiei de coronavirus. Clientul a optat, printre altele, pentru cabine închise care limitează contactul şoferului cu pasagerii, minimizând astfel riscul de infectare.

Mai mult, vehiculele vor fi dotate cu un sistem de numărare a pasagerilor cu senzori amplasaţi la fiecare uşă, care va permite operatorului de transport public să adune date despre numărul de persoane care utilizează anumite rute. Potrivit companiei, cu datele obţinute se vor putea face optimizări ale transportului pe liniile respective.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările