Opt metode sigure pentru a trata bolile moderne, aplicate într-un loc unic din România, după terapii americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul din comuna mureşeană Herghelia   FOTO: Ana Gajdo
Centrul din comuna mureşeană Herghelia   FOTO: Ana Gajdo

Un alt stil de viaţă, ghidat după 8 legi cuprinse în conceptul NEW START, şi care reduc riscurile aduse de „bolile civilizaţiei” este promovat de un centru de medicină Lifestyle din judeţul Mureş.

Nu departe de Târgu-Mureş, în micuţa localitate Herghelia, sus pe dealuri, funcţionează un centru medical unde cei care suferă de diabet zaharat de tip II, boli cardiovasculare, depresii uşoare, boli reumatismale, obezitate sau cei vor să se lase de fumat găsesc o echipă de specialişti - nutriţionişti, psihologi, asistenţi, medici, care le schimbă stilul de viaţă.

„Centrul de Medicină Lifestyle de la Herghelia, o organizaţie non-profit, a fost deschis la data de 1 septembrie 1996 şi promovează un programul de intervenţie bazat pe recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, respectiv o intervenţie globală în ceea ce priveşte riscurile bolilor majore ale civilizaţiei. Este vorba în primul rând de boli cardiovasculare.Principala cauză de deces în România sunt bolile cardiovasculare, aproximativ 60 la sută din decese se datorează acestora. Apoi este vorba de diabet de tip II, obezitate, hipertensiune, afecţiuni reumatismale, depresii şi anxietăţi”, a explicat Valentina Dan, coordonator de program al Centrului.

Medicina Lifestyle este o ramură medicală nouă. „Abia în anul 2004 s-a fondat Colegiul medicilor de medicină stilului de viaţă. Dr. Nicolae Dan, directorul Centrului de la Herghelia face parte din grupul membrilor fondatori (...) Medicina Lifestyle presupune o intervenţie în reducerea factorilor de risc ai bolilor civilizaţiei. La Herghelia este vorba de un concept înglobat în program, NEW START, un acronim pentru cele 8 legi ale sănătăţii”, a mai explicat coordonatoarea de program.

N: Nutriţie sănătoasă, vegetariană, zero colesterol; E: Exerciţiu fizic. „În programul centrului sunt cuprinse 3 ore şi jumătate de mişcare pe zi, începând cu o jumătate de oră de înviorare, de dimineaţă, o oră de gimnastică la sală, pe aparate. De la 14.00 la 15.00 o oră de plimbare, cu terapeuţi. Şi o oră de gimnastică în bazin”, a mai menţionat coordonatoarea programului.   W: (water), apa. Pacienţii sunt incurajaţi să consume 6-8 pahare de apă zilnic. Mai înseamnă, de asemenea, hidroterapie. S: (sun), lumina soarelui. T: Temperanţa. „Ceea ce este bun consumăm cu măsură, ceea ce este rău, viciile, renunţăm la ele- aceasta este esenţa. Vorbind despre vicii, de exemplu, noi conducem şi programe de renunţare la fumat. Avem psiholog care se ocupă de pacienţii noştri fumători, pe care încercăm pe toate căile să-i convingem să accepte ajutorul nostru. Prin tratamente, sauna, jacuzzi, salina artificială, consiliere, suplimente alimentare cu vitamina B care susţin sistemul nervos, sevrajul se trece mult mai uşor”, explica Valentina Dan. A: Aer proaspăt.  „Avem activităţi în aer liber, pentru un aer de calitate am plantat o lizieră de brazi înainte de a deschide Centrul, pentru că aerul ozonat chiar face minuni”.   R: (rest), odihnă de calitate. „Aceasta este noutatea pe care poate pacientul nu o înţelege în prima zi, dar noi îi explicăm. Programul presupune trezit de dimineaţă (ora 6.00) şi culcat devreme (ora 21.00) pentru odihnă de calitate. Este foarte important culcatul devreme pentru producţia adecvată de melatonină şi hormoni de creştere. Somnul acela de calitate, adânc, numit de specialişti REM (Rapid Eye Movement), ne angajăm în el dacă prindem 2 ore de somn adânc înainte de miezul nopţii şi asta înseamnă ca la ora 22.00 deja să dormim. Melatonină este necesară creierului nostru şi depinde de precursorul ei, serotonina. Startul producţiei de seretonină se face atunci când facem mişcare expuşi fiind la lumina soarelui, lumina naturală, în primele minute ale dimineţii”   T: Trust in God, credinţa în Dumnezeu. „Conceptul NEW START invită la o abordare holistică a pacientului şi a probelemelor lui de sănătate. Avem în vedere omul ca întreg, sănătate fizică, dar şi psiho-emoţională. Psihologul este parte din echipă”, mai spune coordonatoare de program.

Medicul şef Sorin Moroşan care lucrează de de 18 ani la centru, spune că programul acţionează „la rădăcina problemelor”. „De 18 ani am văzut cum se îmbunătăţeşte calitatea vieţii celor care vin aici, dar cel mai important este că ei capătă o nouă perspectivă asupra vieţii. Unii vin anual, pentru a-şi găsi din nou motivaţia, alţii găsesc aici o modalitate de a petrece concediul, pentru că îşi clădesc şi sănătatea.

Doctorul (foto dreapta, credit foto: Ana Gajdo) ne-a dat şi exemplul unuia din cele mai grave cazuri, de la Centru, pentru a înţelege ce înseamnă un alt stil de viaţă:  „Îmi aduc aminte de un caz mai deosebit, un domn de aici, din Mureş, care are sub 60 de ani. Avea diabet zaharat. de tip II, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate de gradul II. Deşi lua zilnic în jur de 160 de unităţi de insulină, plus medicamente anitidiabetice orale, date în doze substanţiale, glicemia lui era în medie 200-250. Normalul ar fi până la 100 (...) După o sesiune de şedere aşa de bine a progesat în fiecare zi încât am scăzut dozele de insulină: de la 160 de unităţi am ajuns la 30 de unităţi pe zi. Am eliminat medicamentele treptat, a rămas cu unul singur şi acela cu o doză înjumătăţită. De asemenea s-au normalizat valorile tensiunii, a ajuns să facă tot mai multă mişcare, km mulţi de plimbare în fiecare zi. S-a dus acasă şi a  continuat cu tot ceea ce a învăţat aici: program de mişcare, dietă. După câteva luni, era foarte bucuros pentru că îi scăzuse povara greutăţii de pe abdomen, tensiunea s-a stabilizat, inima nu îl mai necăjea. Într-un cuvânt calitatea vieţii s-a îmbunătăţit enorm şi poate să facă faţă solicitărilor”.

Mures

Ce ar fi însemnat pentru acest om continuarea vechiilor obiceiuri?

“Era într-o înfundătură. Practic, s-a cam epuizat arsenalul terapeutic: i se dăduseră medicamentele care se dau de obicei, la doze maxime plus o cantitate uriaşă de insulină şi cu toate astea glicemia lui era enormă. Ce să îi mai dăm? Complicaţiile în acest caz ar fi putut fi: neuropatia diabetică, adică îmbolnăvirea nervilor de la picioare, cu simpotome de arsuri, furnicături, mai ales noaptea. Nopţile sunt cumplite în asemenea situaţii; apare arteriopatia diabetică, adică probleme cu circulaţia, mai ales la picioare. Apoi apar afecţiuni ale muşchilor picioarelor care nu mai sunt bine alimentaţi, omul ajunge să se mişte tot mai greu. Pot fi afectaţi rinichii, nefropatia diabetică, şi se poate ajunge la insuficienţă renală,. Retina, arterele din retină pot fi afectate, necesită intervenţii serioase, se poate ajunge la orbire. Viaţa lui ar fi mers spre rău pe toate planurile. În plus, la mulţi diabetici apare arteroscleroză şi devin mari candidaţi la infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral”, a mai spus medicul.

„Am venit a doua oară la Herghelia în calitate de pacient. Este un alt stil de viaţă, mai ales din punct de vedere al alimentaţiei şi al mişcării. Te învaţă să trăieşti altfel. Prima oară am venit în 2012 pentru afecţiunile pe care le avem: diabet şi valori mari ale trigliceridelor şi colesterolului. Urmam tratament medicamentos care la un moment dat nu îşi mai făcea efectul. Numai faptul că plecând de aici cu un alt sil de viaţă le scazi şi mai mult acasă fără să fie nevoie tratatment. Am mers fără tratament un an de zile şi valorile colesterolului şi trigliceridelor au revinit la normal iar la tratamentul diabetului a fost de ajuns dieta şi medicametele pe care le luam. Cei de aici ne învaţă şi să trăim vesel, într-o stare de spirit bună”, spune Iliescu Constanţa, medic, domeniul medicină internă, Spitalul Caritas din Roşiorii de Vede.

Mures

Valentina Dan este masterandă în Educaţie Publică-Educaţie pentru Sănătate şi Promovarea Sănătăţii, accent pe nutriţie, coordonator de programe lifestyle.

Ideile exprimate în acest articol cu privire la dieta vegetariană sau alte programe de sănătate aparţin specialiştilor Centrului.

Mai puteţi citi:

9 abordări greşite care ne împiedică să fim puternici mintal

Unde trăiesc cei mai bogaţi oameni ai planetei?

TEST Ce job ţi se potriveşte

Ce daruri primesc femeile şi bărbaţii: o treime dintre români oferă lunar cadouri spontane

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite