Inovarea și transferul tehnologic în România au fost dezbătute la Târgu-Mureș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferința de ieri face parte dintr-un amplu proiect cu finanțare europeană
Conferința de ieri face parte dintr-un amplu proiect cu finanțare europeană

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS) a dezbătut în cadrul unei conferințe organizate la Târgu-Mureș importanţa inovării şi a transferului tehnologic în dezvoltarea durabilă a României.

Conferința face parte dintr-o serie de evenimente prin care ANCS, alături de reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului universitar și de afaceri, discută despre strategia de inovare a României în contextul dezvoltării durabile a societăţii româneşti.

Discuțiile din cadrul întâlnirii s-au concentrat în jurul Uniunii Inovării – pasul fundamental pe care îl face Europa pentru creșterea economică și progresul social în rândul țărilor membre, importanţa strategică a inovării şi a transferului tehnologic pentru dezvoltarea durabilă a societăţii româneşti, modul în care proiectul ANCS răspunde la provocările ridicate de Uniunea Inovării, inovare durabilă în economie, în societate, în mediu și rolul politicilor publice pentru ca aceasta să fie atinsă, modalități de finanțare sustenabilă pentru inovare și cercetare, direcții de acțiune în cadrul parteneriatului semnat, la nivel naţional, între Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, Oficiul de Stat pentru Invenții şi Mărci, Asociația Română pentru Transfer Tehnologic și Agențiile pentru Dezvoltare Regională.

O concluzie a discuțiilor a fost că nu putem vorbi de dezvoltare economică dacă cercetarea nu vine cu idei care să întrunească cerințele reale ale societății și ale mediului de afaceri. Astfel, cei peste 60 de reprezentanți ai administrației publice locale, cât și cei ai universităților și institutelor de cercerate, precum și ai mediului de afaceri, au salutat inițiativa ANCS de a crea o punte de legătură pentru a facilita discuțiile de colaborare.

În dinamica permanentă a societății actuale este practic imposibil să te gândești la un moment de respiro. Căutarea, cercetarea pe care o fac membrii elitei științifice a planetei este urmată de năvala clasei inginerești care găsește întotdeauna o utilitate descoperirii si, apoi, a lumii afacerilor care transforma cunoașterea în bun de folosință publică. Cel mai bun exemplu este internetul, care a apărut în foarte costisitorul CERN, unde se sfărâmă grăunțele de materie în numele cercetării fundamentale, și un fizician pe nume Tim Berners-Lee a legat niște computere între ele pentru a studia mai bine schijele rezultate în urma ciocnirii particulelor; a rezultat world wide web, pe care cine credeți că și l-a însușit înainte de oricine: lumea afacerilor. Rostul întâlnirilor, cum este cea de față, este de a-i pune pe creatori față în față cu eventualii utilizatori ai descoperirilor. Rezultatul este o lume mai bună”, a declarat Alexandru Mironov, moderatorul întâlnirii și Senior editor al revistei Știință și Tehnică. 

Întâlnirea face parte din proiectul „Dezvoltarea capacităţii ANCS de elaborare a politicilor publice în domeniul inovării şi al transferului tehnologic pentru asigurarea unei dezvoltări socio-economice durabile”, Cod SMIS 24120. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațioanal Dezvoltarea Capacității Administrative (POD CA 2007-2013), beneficiar Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite