Castelul Haller din Sânpaul şi blestemul unei ţigănci vrăjitoare şi răzbunătoare, care i-a adus distrugerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul din Sânpaul a devenit o ruină (foto: castelintransilvania.ro)
Castelul din Sânpaul a devenit o ruină (foto: castelintransilvania.ro)

Localitatea mureşeană Sânpaul, una dintre cele mai vechi din judeţ, se poate lăuda cu o istorie bogată şi cu rămăşiţe importante de pe timpurile grofilor. Castelul Haller a fost costruit în secolul al XVI-lea şi a fost reconstruit în total de trei ori, după ce a fost distrus de-a lungul timpului.

Sânpaul a reprezentat, de-a lungul istoriei, o aşezare extrem de importantă pentru cei care controlau bunul mers al lucrurilor în Mureş. După ce a aparţinut familiei Szenpali, satul a ajuns să fie controlat de familia Bathory la sfârşitul anilor 1500. Până atunci, cetatea din Sânpaul fusese deja distrusă în urma bătăliei din 1575, astfel că în 1609, Gabor Bathory a donat întreaga proprietate lui Haller Istvan şi fraţilor acestuia György şi Zsigmond. Provenită din Germania, mai precis, de la Nürnberg, familie Haller a început să tragă din greu pentru a oferi Sânpaulului strălucirea de altă dată. Şi membrii familiei s-a ocupat în special de castel, pe care l-au construit o a doua oară, pentru ca acesta să fie distrus în urma răscoalei condusă de Rakoczi. Grofii nu s-au lăsat şi au reclădit pentru a treia oară castelul, devenind astfel un edificiu luxos. Camerele erau boltite, iar încăperile erau decorate cu picturi şi sculpturi. Candelabrele erau aduse din Viena, iar mobilierul din lemn masiv, din Paris. În acest edificiu deosebit exista si o capela romano-catolică privata în care slujeau călugări franciscani plătiţi şi ţinuţi de stapânii castelului. Familia Haller a fost proprietara castelului din Sânpaul până în 1949, când toate proprietăţile au fost confiscate şi naţionalizate. Aici au funcţionat, de-a lungul timpului, mai multe instituţii de stat, iar după Revoluţie, castelul a devenit o ruină.

Se spune că un blestem s-a abătut asupra familiei Haller, după ce un slujitor a fost biciuit de Alardi Ferenc, pentru că ar fi încercat să fure. Nevasta slujitorului, o vrăjitoare ţigancă a blestemat familia şi castelul contelui Haller, moment în care toate relele s-au abătut asupra acelui loc. Acest lucru ar explica, spun sătenii, toate greutăţile prin care a trecut familia de-a lungul timpului, până la naţionalizare, dar şi felul în care castelul a suferit distrugeri şi ruinări.

Mie îmi povestea mama de blestem, deci e un fel de legendă aici, în satul nostru. Un conte ar fi pedepsit zdravăn un slujitor ţigan, după ce l-a acuzat că ar fi vrut să fure ceva din castel. Dar lumea ştia că ţiganul era nevinovat şi contele încerca să arate la oameni cât e el de necruţător. Vroia să-l dea pe slujitorul respectiv ca exemplu pentru ceilalţi. Ce nu ştia contele era că soţia ţiganului era vrăjitoare şi i-a blestemat acestuia familia, dar şi castelul. Contele a murit la scurt timp, multe necazuri s-au abătut de-a lungul familiei Haller şi castelul a fost distrus de mai multe ori de-a lungul istoriei”, ne-a povestit Ferencz Laszlo, 63 de ani, localnic.

De câţiva ani, castelul nu are nici măcar acoperiş şi este păzit numai de un gard de sârmă subţire, astfel că nimic nu îl mai ocroteşte de locuitori temporari sau de hoţi. Pe site-ul Castel în Transilvania pot fi văzute fotografii cu starea actuală a castelului din Sânpaul, ruinat de timp, oameni şi poate şi de blestemul vrăjitoarei.


Bagajul istoric important al comunei Sânpaul

Comuna Sânpaul este una din cele mai vechi aşezări ale judeţului Mureş şi este este situată la 19 kilometri de Târgu-Mureş şi la 3 kilometri de Aeroportul International Transilvania. Satul Sânpaul este atestat documentar în anul 1332 cu numele de Sancta Paulo. La Sânpaul a avut loc bătălia din iulie 1575 dintre Bekes Gáspár, pretendent la coroana Principatului Transilvaniei şi principele Ştefan Báthory. Deşi Bekes a avut suportul secuilor, nemulţumiţi de politica de recatolicizare a Bathoreştilor, forţele principelui au învins. Bekes a fost nevoit să părăsească Transilvania, renunţând la alte pretenţii asupra Principatului, în timp ce secuii şi-au pierdut privilegiile de care se bucurau anterior.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite