FOTO/VIDEO Călătoriile cu mocăniţa de la Sovata la Câmpu Cetăţii, reluate cu ocazia sărbătorilor pascale

Călătorii de neuitat cu mocăniţa, între Sovata şi Câmpu Cetăţii

Primăvara aduce veşti bune pentru turiştii care vizitează Sovata. Trenul turistic pe şină îngustă îşi reia cursele, parcurgând într-o oră distranţa de 14 kilometri, pe ruta Sovata-Câmpu Cetăţii, în una din cele mai pitoreşti zone ale judeţului Mureş. După ce 14 ani a fost lăsată în izbelişte, mocăniţa mureşeană s-a întors pe şine şi le oferă turiştilor o privelişte senzaţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mocăniţa „Sovata”, sau locomotiva cu aburi pentru linie îngustă seria 764052, face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia, din care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu. Locomotivei propriu-zise i s-a adăugat tenderul (componenta unde se depozitează apa şi cărbunele), care a fost produs la Uzinele Reşiţa în anul 1916. Capacitatea rezervorului de apă este de 3 metricubi, iar cea a combustibilului este de 3 tone. Mocăniţa funcţionează cu cărbune sau lemn de esenţă tare.
 

Video
 
Foto
 

Garnitura de tren are 3 vagoane, două închise şi unul de tip gondolă. Toate vagoanele au o lungime cuprinsă între 11 şi 12 metri. Vagonul gondolă a fost construit 1953, iar celelalte două în anii 1985 şi 1991. Cele trei vagoane au fost renovate în anul 2003 şi au o capacitate totală de 90 de locuri. Viteza maximă a mocăniţei este de 35 de kilometri pe oră, iar autonomia este de 30 de kilometri, trenul viind ideal pentru o promenadă pe şine în locuri cu o privelişte fabuloasă, precum zona dintre Sovata şi Câmpu Cetăţii.

Cât costă un drum cu mocăniţa


Prima cursă a trenuleţului pleacă din Sovata la ora 10.00 şi ajunge după o oră şi jumătate la Câmpu Cetăţii, de unde pleacă apoi înapoi spre Sovata. Costul unui bilet este de 20 de lei dus şi 30 de lei dus-întors. Studenţii şi pensionarii vor plăti 15 lei dus şi 20 de lei dus-întors, iar copiii doar 10 lei dus şi 15 lei dus-întors.


Turiştii care vin în număr mai mare beneficiază de 10% reducere, iar grupurile de peste 20 de copii au 20% reducere. Din toamnă, concesionarul traseului speră că elevii să vină în excursii organizate pe acest traseu.

Mocănița a fost recondiționată și e pregătită pentru turiști

Imagini din aceeasi galerie
  • Mocănița a fost recondiționată și e pregătită pentru turiști
  • Peisajul oferit de călătoria cu mocănița este, pe alocuri, rustic
  • Călătoria cu mocănița este o experiență de neuitat
  • Vagonul mocăniței a fost recondiționat
  • Vagonul mocăniței a fost modernizat și oferă confortul necesar unei călătorii plăcute
  • Mocănița efectuează zilnic traseul dintre Sovata și Câmpu Cetății
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările