VIDEO Criminalul din cazul Ţundrea s-a întors acasă. Localnicii, înspăimântaţi: „Mi se ridică părul pe mine. Mioara a fost găsită cu piatra-n gură“

VIDEO Criminalul din cazul Ţundrea s-a întors acasă. Localnicii, înspăimântaţi: „Mi se ridică părul pe mine. Mioara a fost găsită cu piatra-n gură“

Domnica Ţundrea se ia cu mâinile de păr la aflarea veştii că Avram a fost eliberat

Gheorghe Avram, adevăratul criminal din faimosul caz Ţundrea, a scăpat de gratii, după cinci ani de detenţie. Sătenii din zona lui natală spun că şi-au pierdut liniştea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gheorghe Avram (47 de ani), adevăratul criminal din cazul Ţundrea, s-a întors acasă, în judeţul Gorj. A scăpat după doar cinci ani de detenţie pentru crima săvârşită în anul 1992, care a însemnat şi cea mai mare eroare judiciară din istoria României: Marcel Ţundrea a stat 12 ani nevinovat în închisoare. Avram a fost eliberat din Penitenciarul Târgu Jiu, marţi, 19 septembrie, în urma hotărârii definitive a Tribunalului Gorj. Bărbatul condamnat în două rânduri că a luat viaţa a două persoane trăieşte în satul Comăneşti, la o aruncătură de băţ de Pojogeni, în condiţiile în care una dintre victimele ucise de el era chiar din Pojogeni (lângă Târgu Cărbuneşti).
 
Domnica Ţundrea (79  de ani) s-a îngrozit când a auzit că Avram a fost eliberat din penitenciar şi că s-a întors acasă. Femeia este mătuşa lui Marcel Ilie Ţundrea, care între timp a decedat.
 

„Fir-ar ai dracu` ăia care-i deteră drumul. De ce-i deteră drumul? Însemnă ca mai face şi alte crime. Îmi e teamă. Tuturor ne este teamă. E a doua crimă pentru care a fost condamnat. Au fost mai multe crime la noi... Mi se ridică părul pe mine. Când s-a întâmplat atunci cu Mioara (n.r. – fata de 14 ani pentru care Ţundrea a fost condamnat fără să fie vinovat), eu eram de serviciu, că lucram la spital. Toată lumea striga că a fost găsită Mioara. Când am fost acolo şi am văzut-o... era cu piatra în gură. La înmormântarea ei, preotul spunea că criminalul este printre noi şi aşa a fost. Ne e frică la toţi dacă-i dădură drumul. Eu sunt singură şi am 80 de ani, dar nu am bani. Eu toţi îi pun pe card. Când aud câinele, ies imediat afară“, a spus femeia.

    

Bătrâna îşi aminteşte şi de crima din anuil 1994 pentru care a fost condamnat Avram: „Parcă-l văd când l-a omorât pe băiatul ala. El (n.r. -  victima) venise la magazin şi îi era frig. I-am spus să treacă lângă sobă să se încălzească. Avram i-a dat în cap cu un par. Am înţeles că pentru bani l-a omorât“.
 
 

Verginia Miroiu, de 62 de ani, este cutremurată şi ea de reîntoarcerea lui Avram: „Sinceră să fiu, am început să tremur. El este criminalul 100%. Au fost mai multe crime în sat. E normal că ne temem. Îmi este frică să mai vin seara pe drum“.

Fratele victimei: „Nu pot spune că se ştie cine a ucis-o pe sora mea“

Cristi Gherasie, fratele Mioarei, una dintre victimele lui Avram, spune că nici acum nu ştie cine este adevăratul criminal al surorii sale: „Eu am vorbit cu el (n.r. – cu Gheorghe Avram) şi l-am întrebat, dar mi-a spus că nu a omorât-o el. Acum, Dumnezeu ştie. E liber acum. Justiţia a avut toate probele. Nu sunt eu în postura de a judeca. Dumnezeu ne judecă. Nici până în ziua de azi nu pot spune că se ştie cine a ucis-o pe sora mea. Justiţia nu şi-a făcut datoria. Oamenii spun că de când l-au luat pe Avram nu au mai fost crime în sat. Atunci au fost cam patru sau cinci crime şi nu se ştie nici acum criminalul“.

 

Cum a scăpat doar cu o pedeapsă de cinci ani de închisoare

 

În urmă cu 25 de ani, Mioara Gherasie, o fată din Pojogeni în vârstă de numai 14 ani, cu un mic handicap, era găsită moartă pe albia unui pârâu. Avea multe lovituri pe corp şi pietre în gură. Medicii legişti au stabilit că fusese şi violată. Iniţial, pentru această crimă a fost trimis în judecată Marcel Ilie Ţundrea, care a stat la închisoare timp de 12 ani. A fost eliberat în 2004, după ce testul ADN a demonstrat că nu el este criminalul. Ţundrea  a murit după trei ani, fără să primească vreun leu despăgubire. Acest test nu se putea efectua în momentul crimei.

A fost făcut şi testul ADN pentru Gheorghe Avram, care fusese şi el suspect la momentul respectiv în dosarul de omor. ADN-ul lui Avram era identic cu cel găsit în trupul victimei. În anul 2012, Avram a fost condamnat pentru crima din 1992 la 25 de ani de închisoare. Cum în anul 1994 Avram mai luase viaţa unui tânăr din Pojogeni, Mircea Călescu, pe care l-a lovit cu parul în cap pentru a-i lua banii, el mai fusese anterior condamnat la 19 ani de închisoare. Pentru a doua condamnare, cea pentru uciderea fetei, pedepsele s-au contopit şi a rămas în vigoare cea mai grea, de 25 de ani de închisoare. Astfel, după un calcul care a luat în considerare şi pedeapsa deja executată, Avram a făcut diferenţa, adică cei cinci ani, din 2012 până în 2017. Acum Avram s-a întors în satul Comăneşti (de lângă Pojogeni), unde locuieşte alături de mama sa şi fiul său.

 

Avram: „Nu văd niciun motiv de ce să se teamă“

 

Pentru prima dată, Gheorghe Avram a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliştii despre cazul Ţundrea. El spune că este fericit după ce s-a liberat din penitenciar şi îi asigură pe localnici că nu au de ce să se teamă: „Nu văd niciun motiv de ce să se teamă. Nu sunt un bolnav psihic. Nu sunt o persoană agresivă. Răspund doar dacă sunt provocat. Nu trebuie ca oamenii să-şi facă probleme din cauza mea“.

Avram se consideră şi acum nevinovat. El spune că nu este cei care i-a luat viaţa Mioarei Gherasie: „Sistemul din România a făcut în aşa fel încât să mă scoată vinovat de 100%. Sistemul este de vină. A greşit şi în cazul Ţundrea, dar şi în cazul meu. ADN este o probă, dar nu şi în cazul meu. (...) Eu susţin că este vorba de o eroare şi în cazul meu. Eu nu am comis fapta, puteam să spun oricând că eu sunt autorul, pentru că fapta este consumată, dar nu am făcut asta“.

A fost coleg de celulă cu Ţundrea

Ironia sorţii a făcut să-i aducă pe Ţundrea şi Avram în ipostaza de a fi colegi de celulă în penitenciar. Ţundrea era în închisoare pentru că a fost condamnat pe nedrept pentru uciderea şi violarea Mioarei Gherasie, iar Avram pentru o altă crimă. „Am discutat despre dosarul lui. Am discutat cu el. Cerea ajutorul, dar degeaba“, mai spune Avram. Bărbatul vrea să plece din România, pentru că se declară dezamăgit de ţară: „Voi părăsi ţara. Dacă pot, voi uita că sunt român. Nu se mai merită să trăieşti într-o ţară ca România“.

 

citeste totul despre: