Târgu-Jiu: Vasile Brâzan, medicul poet

Târgu-Jiu: Vasile Brâzan, medicul poet

Târgu-Jiu: Vasile Brâzan, medicul poet

Profesează de aproape o jumătate de secol ca medic la Spitalul Judeţean Gorj. Este pasionat de literatură ocazie cu care a scris peste sute de de poezii şi zeci epigrame. 


Medicul cardiolog, Nicolae Brânzan sau Bebe aşa cum este cunoscut de prieteni şi colegi are 74 de ani s-a născut pe 8 septembrie în Târgu-Jiu în ziua în care a venit în oraş Carol al II-lea. A intrat la Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti. În 1953,  iar în timpul anilor de studenţie s-a transferat la Institutul Medico-Militar din Bucureşti. Medicul Brânzan a tratat milioane de oameni. „Am aproape o jumătate de secol de când practic meseria de doctor, am douaă specialităţi, în medicina generală şi în cardiologie. Am trecut prin momente neplăcute la sfârşitul studiilor. Am fost arestat şi condamnat politic deoarece am partcipat la o acţiune anticomunistă.  În 1956 a avut loc o revoluţie în Ungaria reprimată de trupele ruseşti. La Bucureşti au fost organizate mitinguri studenţeşti la care am participat şi eu. Pentru acest lucru am stat în închisoare un an de zile. Opt ani am avut voie să continui studiile. “.

20 de ani medic la Pandurii

De la 14 ani a intrat ca membru în mai multe echipe de fotbal. „Mi-a plăcut foarte mult sportul. Am jucat la „Progresul “, „Confecţia“, echipa de fotbal a unei fabrici de textile din Târgu-Jiu şi la „Sănătatea“ care era pe vremuri echipa de fotbal din cadrul spitalului judeţean. În total am 15 ani de carieră sportivă. “, spune cardiologul.  A fost primul medic al echipei de fotbal Pandurii. „Aproape 20 de ani am activat ca medic al echipei de fotbal Pandurii. Am avut o relaţie de rietenie extraordinară cu Victor Piţurcă care pe atunci era jucător. Eu l-am condus pe Piţurcă la primărie pentru a se căsători“, îşi aminteşte medicul Brânzan.

Cardologul se dedică literaturii şi poeziei

Vasile Brânzan este doctor de inimi şi la propriu şi la figurat. Asta pentru că de 20 de ani s-a dedicat poeziei. Medicul cardiolog scrie poezii de suflet. Impresionează colegii şi prietenii prin glumele şi bancurile pe care le ştie. „Mi-au căzut în mână poeziile umoristice ale marelui poet Ion Pribeagu, atunci m-am apucat să scriu şi eu. A scris sute de poezii şi cîteva zeci de epigrame. Am publicat  cartea „Versuri din Umor reciclat şi nu numai...“, două volume, ultima creaţie fiind un eseu filosofic despre univers şi creatorul universal divin. Se numeşte „Joc de Computer“. Timp de trei ani am fost  redactor la un săptămânal cunoscut din oraş“, mai spune medicul poet. În prezent lucrează ca medic la Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Gorj la Camera de Gardă. „Atât timp cât mă voi putea deplasa şi gândi coerent voi practica în continuare meseria de doctor“, încheie Vasile Brânzan.

 

Ce îi place: Să fie un bun profesionist. „Practic o meserie de calitate, care presupune salvarea de vieţi omeneşti“. Îi plac glumele şi filosofia. De asemenea îi place să păstreze prietenie cu toţi cei care merită. Îi place frumosul fie el viu sau de decor şi iubeşte viaţa de familie liniştită.
Ce nu-i place: Oamenii mitocani, needucaţi, perverşi, meschini şi impulsivi. Nu-i plac ateii ci oamenii sobrii care  cred în existenţa lui Dumnezeu. Nu agreează persoanele care nu se ţin de cuvânt.

Care este poetul care va impresionat cel mai mult prin ceea ce a scris? 
Ca poet îl prefer pe Mihai Eminescu. A fost luceafărul poeziei româneşti a fost, este şi va rămâne cel mai mare poet român din toate timpurile. 
Câte poezii aţi scris ?
Până acum am scris 150 de poezii şi 50 de epigrame. Am şi câteva volume publicate în acest sens.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: