Românul care a înfiinţat 700 de bănci populare în toată ţara, pentru a-i scăpa pe concetăţeni de sărăcie şi cămătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjeanul Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti este părintele băncilor populare din România. El a înfiinţat 700 de astfel de unităţi în diferite zone din ţară, prin care spera să stârpească cămătăria şi sărăcia.

A rămas în istoria Gorjului ca omul care a făcut tot ce a putut pentru a-i ajuta pe cei săraci, a înfiinţat bănci populare în mai multe sate ale judeţului Gorj pentru a le asigura bunăstarea materială celor mulţi şi oropsiţi.

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti s-a născut în localitatea Scoarţa, în anul 1861, şi a urmat cursurile primare la şcoala din Copăcioasa, după care a mers la Şcoala Normală din Târgu Jiu. A activat ca funcţionar la Creditul Agricol, după care s-a dedicat învăţământului. În 1893 s-a transferat definitiv la Bumbeşti Jiu, ca învăţător la şcoala din sat, înfiinţând aici un cerc în care se desfăşurau diferite activităţi didactice şi culturale. Aici a înfiinţat cercul de învăţătură pentru adulţi, un atelier de lucru manual pentru fete şi pentru băieţi, dar şi o bibliotecă. 

A înfiinţat Cercul „Luminarea Săteanului”

La 5 aprilie 1898, Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti, împreună cu mai mulţi învăţători, agricultori şi nouă preoţi, înfiinţează Cercul „Luminarea Săteanului”, în cadrul căruia a fost editată revista „Şezătoarea Săteanului”. 

„În darea de seamă a Ministerului Şcoalelor la Congresul Învăţătorilor din iulie 1900 s-a făcut remarca «Acolo, în Gorj, o mână de oameni cu inimă şi pricepere, s-au pus în fruntea nu numai a mişcării culturale poporane, dar şi în fruntea mişcării economice. Ei muncesc cu sârg. Facă toţi astfel!» Revista a prezentat interes şi prin cunoştinţele folositoare răspândite în lumea satului”, scrie Alexandru Doru Şerban în volumul „Personalităţi care au fost în Gorj”.

Delegat de Spiru Haret să înfiinţeze băncu populare

În anul 1898, Spiru Haret, care ocupa funcţia de ministru al Instrucţiunii Publice, l-a delegat pe Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti să propage în cercurile culturale ideea de „întovărăşire economică”, iar după trei ani l-a delegat să înfiinţeze bănci populare în întreaga ţară. Astfel, Dumitresu-Bumbeşti înfiinţează, înainte de anul 1900, bănci populare în satele judeţului Gorj. Până în 1902, Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti a reuşit să înfiinţeze peste 700 de bănci în toată ţara. „În 1903, această idee a prins în toată ţara şi Bumbeşti a fost adus să lucreze în activitatea cooperatistă, îndeplinind pe rând funcţiile de controlor, inspector, inspector general, consilier, membru al conducerii pe ţară. După 40 de ani de activitate cooperatistă, Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti a fost pensionat, dar menţinut în structurile de conducere ale cooperaţiei. Acesta a înfiinţat, în 1911, o şcoală de comerţ şi cooperaţie în Gorj care pregătea contabili”, mai scrie Alexandru Doru Şerban.

Cele mai multe bănci populare se aflau în Dâmboviţa, Dolj şi Gorj

Băncile populare au fost înfiinţate de învăţători între secolele XIX şi XX. Cele mai multe erau în judeţele Dâmboviţa, Dolj şi Gorj. Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti spunea că rolul băncilor populare era de a stârpi cămătăria şi sărăcia: „O mână de oameni am întreprins lupta şi deja 3 judeţe ne-au ascultat. Numărul mare de societăţi economice ce am înfiinţat în aceste trei judeţe este semnalul că sărăcia, din casa românului, trebuie să dispară, iar străinul cămătar trebuie să plece. Unească-se cu noi toţi cei cu dor de ţară, şi deşteptând pe ţăran, să ştie cum să muncească, cum să-şi facă economii, cum să se ajute tot din banii lui, luând de la bănci populare“.
 

Gheorghe Bumbeşti a îndeplinit şi alte funcţii precum cea de prefect, între 1918-1919, inspector administrativ pe judeţ şi senator de Arad. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite