Om de afaceri gorjean, cercetat pentru accidentul de la Mina Lupeni. Echipamentele livrate de acesta nu ar avea un aviz obligatoriu emis de INSMEX

Om de afaceri gorjean, cercetat pentru accidentul de la Mina Lupeni. Echipamentele livrate de acesta nu ar avea un aviz obligatoriu emis de INSMEX

Doi mineri au murit în accidentul de muncă de anul trecut

Firma omului de afaceri gorjean Gheorghe Coiculescu este verificată de către Inspectoratul Muncii, dar şi de către alte instituţii, cu privire la producerea accidentului de muncă din Valea Jiului de la începutul anului trecut de la Mina Lupeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Accidentul s-a produs pentru că stâlpii hidraulici dintr-o galerie au cedat, iar planşeul a căzut peste trei ortaci, doi dintre ei decedând. Cercetările care se efectuează vizează atât calitatea stâlpilor hidraulici care se află atât în galeriile minei unde s-a produs accidentul, cât şi în celelalte mine, precum şi dacă au existat toate avizele necesare pentru a putea fi folosiţi.
 
Unul dintre avizele obligatorii pentru echipamentele folosite în minele de subteran este eliberat de către Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă şi verifică dacă echipamentul folosit în galerii produce scântei în cazul vreunui impact, situaţie în care s-ar putea produce o explozie ca urmare a acumulărilor de gaze care se produc frecvent în subteran. Tocmai acest aviz ar constitui o problemă pentru firma omului de afaceri gorjean.

Participă la o licitaţie pentru furnizarea de piese de schimb

Gheorghe Coiculescu, managerul firmei Gamiatricos Com SRL, a evitat să ne ofere un răspuns:
„Se efectuează verificări şi nu pot să vă furnizez astfel de informaţii. La finalul anchetei se va stabili de ce s-a produs accidentul de muncă şi cine este vinovat“.
 
Mai mult decât atât, firma omului de afaceri gorjean, dar şi altele, participă la două licitaţii pentru piese schimb în minele de subteran. La fel, avizul INSEMEX este obligatoriu, pentru că o mică scânteie poate provoca o explozie cu consecinţe dintre cele mai grave. Există suspiciuni că nu toate firmele participante deţin acest aviz.
 
Mulţi ortaci se tem să mai intre în şut din cauza neregulilor şi cer ca echipamentele achiziţionate sau cele care urmează să fie cumpărate de Compania Naţională a Huilei să fie verificate de către reprezentanţi ai Ministerului Economiei. 
 
 
citeste totul despre: