Coloana lui Brâncuşi, cercetată cu o dronă specială echipată cu senzori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coloana „fără de Sfârşit“ este analizată, în perioada 24-28 iulie, de către o echipă a Institutului Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE), care va folosi şi o dronă.

Analizarea Coloanei lui Brâncuşi se desfăşoară în cadrul unui program multianual de cercetare şi monitorizare a stării de conservare a pieselor care compun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”. Acesta urmăreşte identificarea factorilor care duc la degradarea operelor, precum şi identificarea zonelor care sunt cele mai afectate. 

Măsurătorile care se efectuează în această perioadă vor furniza informaţii importante despre condiţia suprafeţelor, mai ales despre cele aflate la înălţime mare, la care accesul este limitat. 

„Modelul digital va fi completat cu cel termografic, util urmăririi şi evaluării stresului termic pe obiect. Din interpretarea tuturor datelor, se vor cunoaşte materialele şi tratamentele optime la orice moment, zonele critice, mecanismele şi ratele de degradare. Analizele multispectrale şi determinările sunt asociate acestei campanii. Datele achiziţionate în aceste zile se vor corobora cu cele privind analiza spectrofotometrică a materialelor straturilor de acoperire. Ca şi în alte etape ale cercetării, datele vor fi interpretate şi vor fi asociate cu influenţa factorilor de mediu şi antropici“,

se arată într-un comunicat al Primăriei Târgu Jiu.

Drona este dotată cu mai mulţi senzori

Drona care va fi folosită este dotată cu o serie de senzori pentru a colecta informaţii. „Acestea sunt realizate cu o parte a laboratorului mobil, care permite survolul cu o varietate de senzori. Este pentru prima dată când laboratorul aerian este exploatat la întreaga capacitate, pentru un monument din România. Pregătirea echipamentului special şi a adaptărilor pentru senzori, care să permită operarea cu senzorii în concordanţă cu particularităţile locului a fost susţinută de INOE în perioada pregătitoare, cuprinzând proiectarea soluţiilor, realizarea şi testarea sistemului şi adaptoarelor, precum şi ore de teste, reglaje şi zbor de control”, a precizat Roxana Rădvan, coordonatoarea echipei INOE prezente la Târgu-Jiu şi membră a Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.

INOE îşi propune să elaboreze o carte pentru publicul larg, în care să prezinte strategia cercetării, rezultatele şi, nu mai puţin important, impactul acestor cercetări, lucrare ce se estimează să fie publicată la o editură internaţională de prestigiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite