Complexul Energetic Oltenia se lansează în afaceri cu lemn. Paulownia tomentosa, „aluminiul lemnului" va fi plantat în zonele afectate de lucrările miniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEO vrea să planteze Paulownia tomentosa, în zonele care vor fi redate circuitului silvic
CEO vrea să planteze Paulownia tomentosa, în zonele care vor fi redate circuitului silvic

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) vrea să pună pe roate o afacere cu lemn exotic, care poate fi folosit cu succes în diferite domenii, de la industria de mobiliă şi până la combustibil pentru încălzirea locuinţei.

CEO vrea să împădurească zonele afectate de lucrările miniere cu Paulownia tomentosa, arborele cu cea mai rapidă creştere şi cu lemn deosebit de valoros, care poate fi folosit în domenii diverse, de la fabricarea mobilei şi până la realizarea de sculpturi. În prezent, terenurile aflate în proprietate CEO şi redate circuitului silvic au fost însămânţate cu salcâm. De asemenea, CEO vrea să realizeze îngrăşământ agricol din cărbune. Pentru a realiza cele două obiective, CEO va plăti 270.000 de lei unui institut de cercetare pentru efectuarea unor studii de specialitate. 

Salcâmul, înlocuit cu Paulownia tomentosa

De peste 20 de ani, terenurile redate circuitului silvic au fost împădurite cu salcâm, o specie nepretenţioasă, dar cu lemn mai slab calitativ. „Intervenţia pentru eliminarea impactului generat de activitatea de extragere a lignitului este aceea de a reabilita suprafeţele afectate şi constă în măsurile de intervenţie pentru o destinaţie de reutilizare optimă a zonei. Pentru redarea în circuitul silvic a haldelor de steril s-au realizat, începând cu 1990, împăduriri cu salcâm la carierele Gârla si Rovinari Est precum si împăduriri cu pin la cariera Tismana I, lucrările de împădurire fiind extinse ulterior şi în celelalte cariere ale Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. În ultimii ani singura specie silvică plantată pe haldele de steril a fost salcâmul, specie cu cerinţe reduse faţă de factorii de mediu, dar cu lemn mai puţin valoros“, se arată într-o notă de fundamentare a CEO.

Paulownia tomentosa, „aluminiul lemnului“

cărbune

CEO a încheiat un contract cu un institut de cercetare din Bucureşti pentru a testa Paulownia tomentosa, considerat „aluminiul lemnului“, datorită calităţii lemnului. „Pentru valorificarea superioară a haldelor de steril şi pentru testarea unor noi tipuri de îngrăşăminte organo-minerale lichide pe bază de lignit la diferite culturi s-a încheiat un contract de cercetare cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti. Dintre speciile silvice va fi testată Paulownia tomentosa, arborele cu cea mai rapidă creştere, cu lemn deosebit de valoros. Paulownia a fost testat si s-a dovedit ca este cel mai rezistent dintre toate tipurile de copaci din lume, daca se raporteaza la greutate, de aceea este denumit şi aluminiul lemnului. Paulownia poate fi tăiat mai subţire şi poate oferi aproximativ aceeaşi rezistenţă şi greutate. Paulownia oferă un beneficiu în ceea ce priveşte economia de spaţiu, putând fi tăiat la jumătatea grosimii. Există, de asemenea, o economie semnificativă de costuri“, se mai aratăm în documentul CEO. 

Lemnul arborelui exotic poate fi folosit în domenii diverse

Paulownia este utilizat în mare măsură în Orient de mai bine de 1000 de ani pentru mobilier de calitate superioara, instrumente muzicale, sculpturi si finisaje decorative.

Piata materialului lemnos Paulownia, deşi la început, are tendinţa de dezvoltare în Romania. Materialul lemnos poate fi folosit în producţia din diferite domenii: mobilă, construcţii navale, aeronave, cutii de ambalare, seifuri, hârtie, placaj, îmbinări şi cornişe.  Notă CEO

De asemenea, poate fi cojit pentru furnir. Paulownia a fost favoritul multor sculptori din Asia şi America . „Pot fi realizate obiecte de mobilier, uşi şi ferestre la toleranţe strânse. Pot fi aplicate toate materialele obişnuite de finisare şi se lipeşte bine cu adeziv. Materialul lemnos se usucă bine, nu se deformează, nu crapă şi nu îşi schimbă forma cu uşurinţă. După uscare, materialul lemnos este foarte stabil. Piata materialului lemnos Paulownia, deşi la început, are tendinţa de dezvoltare în Romania. Materialul lemnos poate fi folosit în producţia din diferite domenii: mobilă, construcţii navale, aeronave, cutii de ambalare, seifuri, hârtie, placaj, îmbinări şi cornişe. Paulownia este o plantă energetică, lemnul acestui arbore poate fi folosit pentru fabricarea de brichete sau peleţi. Durata de viaţă a plantaţiei este de 80 – 100 de ani. Dacă în urma cercetărilor rezultatele vor fi pozitive, cultura de Paulownia asigură o valorificare superioară a haldelor de steril“, se arată în nota CEO. 

De asemenea, studiul care va fi efectuat va urmări şi realizarea unui îngrăşmânt pe bază de lignit pentru mazăre, porumb şi floarea soarelui.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite