VIDEO Ursul plimbăreţ care persiflează vânătorii. Ziua aleargă pe străzi, noaptea stă bine ascuns. „N-am întâlnit aşa ceva“

VIDEO Ursul plimbăreţ care persiflează vânătorii. Ziua aleargă pe străzi, noaptea stă bine ascuns. „N-am întâlnit aşa ceva“

Ursul, care la prima vedere nu pare să fie agresiv în relaţia cu omul, i-a pus pe gânduri pe vânătorii care îl aşteaptă să facă un pas greşit. FOTO Romanian Tour

Un urs care mănăncă patrupede şi aleargă dintr-o comună în alta le dă bătăi mari de cap autorităţilor din Dâmboviţa de aproape o lună. Scapă de vânători exact la momentul oportun. Autorizaţia de relocare prin împuşcare se emite pentru o singură comună, însă ursul se plimbă chiar şi pe autostradă fără ca nimeni să-i poată face ceva.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până acum, ursul a mâncat cinci câini în comuna dâmboviţeană Gura Foii şi s-a plimbat prin localităţile Ioneşti, Corbii Mari, Răcari, Conţeşti, Lunguleţu şi prin Bilciureşti. 
 
În weekend-ul 10-12 noiembrie a încercat să intre într-o casă din Bălteni, comunca Conţeşti, a distrus un gard şi a ucis un câine.
 
Prefectul de Dâmboviţa, Antonel Jîjîie, a anunţat în dimineaţa zilei de luni, 13 noiembrie, că ursul s-ar afla în comuna Conţeşti, în livezile cu meri, pe raza fondului de vânătoare Unirea, însă vânătorii refuză să îl împuşte. "Este o tâmpenie de legislaţie. În comunitate ar trebui ca instituţia statului să intervină rapid. Pur şi simplu, ne dăm seama că procedurile diplomatice ne fac să ne încurcăm de această problemă", spune prefectul.
 
În Dâmboviţa, un singur medic, cel de la DSV, ar putea să îl tranchilizeze, dar pentru asta trebuie să se apropie de el la 20 de metri, lucru aproape imposibil de făcut, mai ales noaptea.
 
"Ursul este în comunitate, nu este pe fond. Ar trebui oarecum adus pe fondul de vânătoare, unde avem noi autorizaţie. La Lunguleţu, de exemplu, nu am putut să îl împuşcăm pentru că era ceaţă. Trebuie să îl tranchilizăm şi să îl relocăm sau să îl împuşcăm. Capcane nu avem voie să punem. Ceva trebuie să facem", mai spune prefectul.
 
VIDEO Ursul, alergat cu girofarul de către jandarmi, în zona Răcari - Conţeşti
 

"E bine că nu e agresiv"

Între timp, acest urs, care la prima vedere nu pare să fie agresiv în relaţia cu omul, i-a pus pe gânduri pe vânătorii care îl aşteaptă să facă un pas greşit.
 
"Ursul se plimbă dintr-un judeţ în altul, de pe un fond de vânătoare pe altul. Salariaţii noştri în monitorizează permanent, stau pe lângă sate şi dacă ajunge în zonele unde avem aprobare de recoltare, îl recoltăm prin împuşcare. Seara e periculos să tragem, mai ales prin sate. Nu putem avea certitudinea că este acelaşi urs. N-am întâlnit aşa ceva, un comportament atât de ciudat al acestui urs, dacă o fi doar el. E bine că nu e agresiv, dar dacă ne ajunge în cătarea puştii nu avem ce să-i facem. Comportamentul lui lasă de dorit", ne-a spus Cristian Stan, directorul AJVPS Dâmboviţa.

În comuna Corbii Mari ursul s-a plimbat ziua, pe asfalt. Oamenii spun că ursul a umblat puţin şi prin curţile lor. Într-o gospodărie chiar şi-a găsit „naşii”, doi câini curajoşi, încât ursul a fost nevoit să se caţăre în nucul din curte.  
 

"Au fost anunţate autorităţile competente. Se vor desfăşura activităţi specifice de îndepărtare împreună cu Poliţia, Jandarmeria Şi Asociaţia de vânătoare. Va rugam sa evitaţi deplasările pe jos în zonă şi să supravegheaţi copiii", le-a transmis primarul comunei Corbii Mari, Ionuţ Bănică, locuitorilor din satul Ungureni.

CITEŞTE ŞI:

Anomalia fără precedent în România: un urs care atacă sate din Dâmboviţa le mănâncă sătenilor doar câinii: „Nu există în comportamentul ursului aşa ceva“

VIDEO Ursul a terorizat comuna Gura Foii. A mâncat un câine, iar pe altul l-a sfâşiat. Oamenii fac de pază cu furcile

VIDEO Un pui de urs a fost observat în Hulubeşti, la câteva zile după ce a alergat printr-un cartier din Găeşti

VIDEO Panică în Găeşti, după ce un urs a fost zărit într-un cartier. "Câinii lătrau. Erau foarte speriaţi"

Un urs a mâncat mai multe păsări şi un iepure în comna Valea Lungă

citeste totul despre: