Târgovişte: Dan Niţescu a creat o dinastie a arhitecţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitect, filatelist şi posesor al celei mai mari colecţii de vederi cu Târgoviştea veche şi cu judeţul Dâmboviţa. A jucat baschet în Divizia B şi a cântat într-o formaţie pop.

Dâmboviţean din tată în fiu, Dan Niţescu s-a născut însă la Turnu Măgurele, pentru că acolo l-a dus misiunea pe tatăl său care era ofiţer de grăniceri.

Familia sa este originară din Dragodăneşti, judeţul Dâmboviţa. Printr-o întâmplare, a găsit un document care l-a ajutat să-şi găsească înaintaşii până la 1760.

„Eram cu un văr de-al meu în casa bătrânească în momentul în care am descoperit un înscris pe piele de viţel din 1760 prin care un anume Tudor M. ot Dragodăneşti vindea 60 de meri cu loc cu tot. De asemenea, am găsit un act de la 1825 de împărţeală între copiii lui Sima, unul dintre fiii lui Tudor M. M-a ajutat şi faptul că actele de deces se ţineau 100 de ani, astfel am găsit actele moştenitorilor acestuia. Copiii mei sunt a zecea spiţă cunoscută”, a declarat arhitectul.

A fost baschetbalist şi clăpar

De adolescenţă şi prima tinereţe îşi aminteşte cu mare plăcere. A jucat baschet între 1972 şi 1975, reuşind să intre cu echipa Steaua Electrică Fieni în Divizia B. A cântat muzică pop în două formaţii.

„Eram clăpar şi cântam la seri dansante. Una dintre formaţii se chema Iguana, cealaltă Arhing, cea din urmă fiind formată din arhitecţi şi ingineri”, povesteşte cu nostalgie Dan Niţescu.

Despre pasiunea despre vederi, spune că o are de mic copil.

„Când aveam vreo 6 ani, în plină epocă stalinistă, părinţii şi bunicul au fost obligaţi să distrugă tot ce ţinea de trecut. Bunicul era negustor, unchiul meu a făcut puşcărie că a ţinut arhiva fostului partid al lui Titel Petrescu. Eu l-am rugat pe bunicul să mă lase să păstrez timbrele şi cărţile poştale”, a mai precizat arhitectul.

De atunci s-a apucat să colecţioneze timbre, dar recunoaşte că neavând informaţii  în domeniu a şi stricat multe. Acum este preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Dâmboviţeni. Are mii de timbre şi 650 de vederi diferite cu Târgoviştea şi cu judeţul Dâmboviţa.

„Am expus colecţia de cărţi poştale de două ori în Târgovişte. Am umplut două săli la Muzeul de Istorie”, mărturiseşte Niţescu. Unul dintre timbrele sale, cu formarea statului unitar român, a luat argint mare la o competiţie naţională.

O familie de arhitecţi

Marea sa dragoste rămâne însă arhitectura. Este arhitectul şef al judeţului de 22 de ani, ambii băieţi sunt ahitecţi, la fel fratele şi unul dintre fiii acestuia, căci cel de-al doilea este la liceu, dar aspiră să dea tot la Arhitectură.

„Am pus de o dinastie a arhitecţilor”, spune cu mândrie Dan Niţescu.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce aţi dori să mai realizaţi în domeniul filateliei?

D.N. Mă gândesc la o colecţie tematică despre mâna în filatelie. Sper să am timp să-l pun pe piaţă. E incredibil câte poate face mâna: mâna militarului, a dirijorului, a muncitorului, mâna cu lupa, mâna care suferă, cea care binecuvântează. Chiar am avut o revelaţie când am început să le adun şi să le sistematizez.

Care este cel mai amplu proiect arhitectural la care lucraţi?

D.N. Este Planul Urbanistic General al municipiului Târgovişte. Acesta este şi cel mai greu. Este vorba de extinderea de intravilan, refuncţionalizarea unor zone industriale sau ferme, unităţi militare. De asemenea, încercăm să rezolvăm problema traficului şi a parcărilor. Oraşul nu mai are posibiltăţi de dezvoltare către nord şi ca să se dezvolte va trebui să treacă râul. Asta înseamnă locuri de promenadă, faleză, poduri, sistematizarea circulaţiei.

Ce-i place

Îmi place societatea. Nu pot, de pildă, să plec în concediu singur. Totdeauna îmi place să fiu într-un mediu mai social. Îmi place să am prietenii cu mine când merg undeva. Îmi place să ascult muzică şi să dansez.

Ce nu-i place

Nu-mi place kitschul. Din păcate, trebuie să recunosc că, în ultima vreme, kitschul a început să prolifereze chiar cu acte. Nu-mi place muzica zgomotoasă: manele, house, rap, metal. Eu le numesc „zgomote organizate”.

Profil

Născut: 1 decembrie 1947, la Turnu Măgurele
Familie: căsătorit, are doi copii, ambii arhitecţi
Studii: Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti
Hobby: sportul şi muzica

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite