Se naşte o nouă staţiune montană în România. Ce prevede proiectul de dezvoltare a platoului Peştera-Padina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
padina ski

Proiectul strategic pentru dezvoltarea turismului din platoul Padina - Peştera prevede, printre alatele, construirea două pârtii de ski în Dâmboviţa şi una în Prahova.

Proiect amplu de modernizare turistică a zonei Padina-Peştera. CJ Dâmboviţa a demarat elaborarea documentaţiei „Masterplan - Strategie de dezvoltare spaţială”, care va fundamenta noul Plan Urbanistic Zonal al staţiunii.

Pentru elaborarea acestui plan, CJ Dâmboviţa a încheiat un parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti - Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuţie şi Consulting.

„Masterplanul cuprinde o serie de măsuri al căror scop este dezvoltarea zonei montane dâmboviţene. Până în prezent, în cadrul acestui demers s-au făcut câţiva paşi de bază, în sensul întocmirii notei conceptuale şi a Masterplanului - Strategie de dezvoltare spaţială. Urmează să fie realizat Planul Urbanistic Zonal (PUG), care va reglementa modul de construire în staţiunea Peştera - Padina. În acest sens, Consiliul Judeţean Dâmboviţa sprijină UAT Moroeni pentru elaborarea PUG, contribuţia financiară fiind de 80%”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmboviţa.

Creşterea competitivităţii zonei Peştera - Padina ca destinaţie turistică de nivel naţional şi conservarea resurselor turistice sunt obiective prioritare, anunţă administraţia judeţeană. 

Despre staţiunea Padina-Peştera şi despre pârtiile de schi se vorbeşte în România încă din anul 1977. Acum discutăm despre o staţiune montană nouă, proiect unic în România, în ultimele decade.

În urmă cu două săptămâni reprezentanţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa au avut o întâlnire cu o firmă de specialitate, pentru a stabili unde vor fi amplasate pârtiile de schi.

„Am venit cu propunerea să facem un protocol cu judeţul Prahova, pentru a avea încă o pârtie de schi, care să plece din zona noastră, judeţul Dâmboviţa, şi să coboare până la Sinaia, în afară de pârtia Cocora, despre care discutam până acum. Dacă realizăm ceea ce ne-am propus, vom avea trei pârtii de schi - două pe raza judeţului Dâmboviţa şi una în colaborare cu judeţul Prahova, ceea ce specialiştii în domeniu au spus că este realizabil”, adaugă Corneliu Ştefan.

Şeful CJ Dâmboviţa spune că la Padina vom avea instalaţie de transport pe cablu, însumând 1.970 metri de telegondolă şi 628 metri de teleschi. 

„De asemenea, intenţionăm să integrăm staţiunea de interes naţional Peştera-Padina şi în circuitul naţional şi în cel internaţional, prin oferirea de facilităţi pentru practicarea de turism alpin, turism de aventură, agroturism, turism ecologic, turism ecumenic, baze de agrement şi relaxare, oferte turistice pentru toate vârstele şi, mai ales, pentru toate sezoanele. Îmi doresc să stabilim cu exactitate, prin acest masterplan, unde va fi zona de hoteluri de 3, 4, 5 stele, unde va fi zona de pensiuni, unde va fi zona de camping, cum vor arăta - ca regim de înălţime sau ca estetică - toate clădirile. Trebuie să ţinem cont de faptul că ne aflăm în zona Parcului Natural Bucegi şi voi urmări cu atenţie ca, în urma acestei strategii, să nu obţinem un kitsch”, spune el. 

După aprobarea bugetului, autorităţile judeţene vor scoate la licitaţie studiul de fezabilitate, pentru pasarela peste râul Ialomiţa, cu o lungime de 60 de metri, din DN71, înainte de satul Glod din comuna Moroeni, şi drumul care va ieşi direct la Sanatoriu, care aparţine consiliului judeţean, pentru a începe investiţia pe DJ 714. 

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Variante multiple pentru practicarea schiului de tură în zona Padina-Peştera

FOTO Cum a dispărut singura pârtie de schi din zona Padina, una dintre cele mai frumoase zone montane din România

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite