Salvamontiştii dâmboviţeni închid traseul spre Vf. Omu din cauza vremii nefavorabile

Salvamontiştii dâmboviţeni închid traseul spre Vf. Omu din cauza vremii nefavorabile

Cabana Omu. FOTO: Alpinet.org

Salvamontiştii din Dâmboviţa anunţă că traseul spre Vf. Omu va fi închis de astăzi şi recomandă turiştilor care vor merge în zona Padina-Peştera în minivacanţa de 1 Decembrie să îi consulte pe salvamontişti înainte de a urca pe traseele montane.

 
"Cei care vor să urce pe munte trebuie neapărat să se intereseze de starea drumurilor. Dacă va ninge tare, Dichiu se va închide şi se va circula pe DJ 714, pe la Sanatoriul Moroieni. Cei care vin în munte neapărat să aibă maşinile echipate de iarnă, eventual, şi lanţuri. Pentru cei care se aventurează pe trasee montane, să treacă pe la Salvamont să le recomandăm pe unde să o ia, iar, dacă sunt echipaţi, să le dăm şi un salvamontist-doi să-i escorteze. Traseul spre Vf. Omu îl închidem", a prezizat şeful echipajului Salvamont Dâmboviţa, Doru Deaconescu.

 
Vremea rea i-a ţinut departe de munte pe turişti. Puţin peste jumătate din spaţiile de cazare din zona Padina-Peştera au fost ocupate, în weekendul care a trecut. Mulţi turişti au fost însă în tranzit, spre peştera Ialomiţei. Dacă sâmbătă, vremea a fost mohorâtă, ieri, cerul s-a înseninat şi temperaturile au fost plăcute. 
 
"Dimineaţă, a început lapoviţa. Maşinile de la LDP deja au intrat în munte să dea cu nisip pentru că au fost câteva porţiuni cu polei", a mai spus şeful Salvamont Dâmboviţa.
 
Accesul în zona montană Padina-Peştera a judeţului Dâmboviţa se face pe două drumuri judeţene, DJ 713 – închis din cauză că nu are montate elemente de siguranţă, şi DJ 714 – cu zone cu alunecări de teren şi risc de dislocare de pietre. 

 
”Pentru circulaţia atât pe drumul judeţean DJ 713, de la DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – intersecţie Piatra Arsă, cât şi pe drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga se vor respecta semnificaţiile indicatoarelor de semnalizare rutieră”, precizează CJ Dâmboviţa într-un comunicat de presă.
 
IPJ Dâmboviţa a făcut o serie de recomandări cu caracter general pentru şoferi pentru perioada următoare, în care sunt anunţate ninsori în zona de munte.
 
”Să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.). Să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul maşinii, prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz. Să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers şi să nu bruscheze comenzile maşinii. Când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie”, sunt câteva din recomandările făcute de poliţişti.
citeste totul despre: